Кримськотатарські громадянські журналісти стали колективним лауреатом премії НСЖУ

Новини
Наріман Мемедемінов і Сервер Мустафаєв

Кримськотатарські громадянські журналісти, які попри переслідування розповідають про ситуацію в окупованому Криму, стали колективним лауреатом Національної премії за захист свободи слова імені Ігоря Лубченка Національної спілки журналістів України (НСЖУ).

Таке рішення прийнято Секретаріатом НСЖУ, засідання якого проходить у Києві 5-6 листопада, повідомив голова НСЖУ Сергій Томіленко.

«Кримськотатарські громадянські журналісти, попри всі заборони, утиски, переслідування, ув’язнення лишаються джерелом об’єктивної інформації про події на півострові для українських та міжнародних ЗМІ. Протягом останніх п’яти років анексії півострова правозахисники задокументували понад 300 випадків тиску на журналістів, включно з фізичними нападами, тортурами», – зазначив Томіленко.

«Тому ця премія за захист свободи слова – це солідарність із нашими кримськими колегами. Із Наріманом Мемедеміновим, із Сервером Мустафаєвим, Ремзі Бекіровим та іншими громадянськими журналістами Криму», – додав він.

У НСЖУ наголосили, що на захист кримськотатарських журналістів, яких переслідує російська окупаційна «влада», стала і міжнародна спільнота. Зокрема, заяви солідарності з ними приймали Європейська федерація журналістів, представник ОБСЄ з питань свободи медіа Арлем Дезір, Державний департамент США.

Премію імені Ігоря Лубченка НСЖУ присуджує вже вдев’яте. У 2016 році її лауреатом став кримський журналіст Микола Семена, який зазнав гонінь з боку окупаційної «влади», а в 2017 році був засуджений «судом» Сімферополя на 2 роки 6 місяців ув’язнення умовно із забороною займатися публічною діяльністю за нібито «заклики до порушення територіальної цілісності РФ».

Нагадаємо:

  • 3 квітня 2019 року громадське об’єднання «Кримська солідарність» закликало українські, незалежні російські і міжнародні ЗМІ та правозахисні організації підтримати громадянських журналістів, які піддаються переслідуванням в окупованому Криму.
  • За п’ять років незаконної окупації Криму Росією українські правозахисні організації задокументували понад 300 випадків порушення свободи слова і прав журналістів на півострові.