Патрульні катери Island ВМСУ пройшли перші ходові випробування (відео)

Новини
Катер ВМСУ Р190 «Слов'янськ» на ходових випробуваннях Фото: YouTube Телерадіостудія Бриз МО України

Патрульні катери типу Island ВМСУ Р190 «Слов’янськ» та Р191 «Старобільськ» успішно пройшли перші ходові випробування після тривалого транспортування на борту вантажного судна Ocean Freedom до Одеси зі США.

Про це повідомляє Командування Військово-Морських Сил Збройних Сих України

Командувач ВМС України адмірал Ігор Воронченко та перший заступник командувача контр-адмірал Олексій Неїжпапа особисто перевірили хід проведення випробувань.

«Всі заходи, щодо підготовки і прийому катерів, підготовки екіпажів та підготовки до виходу в море виконано в повному обсязі. На прикладі підготовки екіпажів катерів типу Island ми будемо готувати весь корабельний склад, щоб максимально наблизитися до стандартів НАТО і приймати участь у всіх спільних з Альянсом завданнях. Наступним етапом стане озброєння катерів – процес який ми зможемо втілити в життя в найближчій перспективі», – зазначив Воронченко.

Командувач ВМСУ адмірал Ігор Воронченко Фото: Facebook ВМС ЗС України

По завершенню ряду випробувань, патрульні катери Р190 «Слов’янськ» та Р191 «Старобільськ» будуть включені до складу ВМСУ і під командуванням українських екіпажів розпочнуть чергування із забезпечення морської безпеки у водах Чорного та Азовського морів.

Як наголосили у Командуванні, укомплектування ВМСУ бойовими одиницями такого класу є поетапним нарощуванням бойових спроможностей українського флоту. Крім того, таке рішення є найбільш реалістичним з точки зору балансу ефективності-вартості. Завдяки своїй швидкості, маневреності і озброєнню, такі катери здатні виконувати значний спектр завдань, які притаманні класичним надводним кораблям.

Як повідомлялося, 21 жовтня вантажне судно Ocean Freedom під американським прапором доставило катери «Слов’янськ» і «Старобільськ» в Одеський морський порт.

Нагадаємо:

  • 27 вересня 2018 року США передали ВМС України два патрульні катери берегової охорони класу Island («Айленд»). Церемонія відбулася на території бази Берегової охорони США «Балтімор» за участі президента України Петра Порошенка. США передали патрульні катери Islands безкоштовно, Україна заплатила лише за їх транспортування, підготовку екіпажів та інші супутні витрати.
  • 20 листопада 2018 року прес-служба ВМС України повідомила, що командиром одного з патрульних катерів типу Island стане офіцер ВМС Дамір Аулін, один з курсантів Академії ВМС ім. Нахімова в Севастополі, які під час російської окупації у 2014 році не зрадили українській присязі. 
  • У США катери дообладнали новітніми системами та механізмами і вони пройшли випробування в Балтіморі. Катери отримали назви «Слов’янськ» (P190) та «Старобільськ» (P191).
  • 9 серпня 2019 року директор-генеральний конструктор ДП «Дослідно-проектний центр кораблебудування» (входить до складу держконцерну «Укроборонпром») Вадим Борисов повідомив про початок розробки варіанту модернізації патрульних катерів Island, переданих США для ВМСУ.
  • 14 вересня українські екіпажі катерів завершили курс навчання та підготовки на Базі берегової охорони США у Балтиморі.