Незаконно засуджений у «справі диверсантів» Дудка буде відбувати покарання в колонії на Ставропіллі

Новини
Олексій Бессарабов і Володимир Дудка Фото: Facebook Илья Дудка

Незаконно засуджений в окупованому Криму у «справі диверсантів» севастополець Володимир Дудка буде відбувати покарання в одній з виправних колоній Ставропольського краю РФ.

Про це йдеться у відповіді російського омбудсмена Тетяни Москалькової на запит українського омбудсмена Людмили Денисової про місцезнаходження, а також фізичний стан українців Володимира Дудки і Олексія Бессарабова, повідомляє Кримська правозахисна група (КПГ).

«Після набуття чинності вироку суду відповідно до частини 4 статті 73 Кримінально-виконавчого кодексу Російської Федерації засуджений Дудка В.М. підлягає направленню до виправної установи Ставропольського краю», – йдеться в документі.

Російський омбудсмен не уточнила, в яку саме колонію буде етапований Дудка, а також чи буде відбувати покарання в одній з колоній Ставропольського краю Росії другий засуджений у цій «справі» севастополець Олексій Бессарабов.

За інформацією КПГ, з великою часткою ймовірності Бессарабов також буде доставлений в одну з колоній Ставропольського краю.

У цьому регіоні РФ знаходиться вісім колоній, два слідчих ізолятори, а також одна лікувально-виправна установа. Засуджені українці Дудка і Бессарабов, за даними Кримської правозахисної групи, будуть доставлені в колонію №1 або в колонію №11.

Станом на 5 грудня вони перебували на етапі.

Крім того, російський омбудсмен в своїй відповіді пояснила, що в серпні цього року Володимира Дудку ознайомили з результатами медичного обстеження, яке проводилося в лікарні імені Семашка в Сімферополі в жовтні минулого року. Однак, як повідомляв раніше КПГ син Дудки Ілля Кавернік, ні його батько, ні адвокати не отримували на руки результати медобстеження.

Кавернік передбачає, що в даному випадку адміністрація СІЗО №1 Сімферополя ввела Москалькову в оману. Російський омбудсмен в своїй відповіді також уточнила, що «в даний час стан здоров’я Дудки В.М. оцінюється як задовільний».

Як повідомлялось, 15 жовтня Верховний суд РФ залишив без змін незаконний вирок «Севастопольського міського суду» від 4 квітня, яким Бессарабов і Дудка отримали по 14 років позбавлення волі за  овинуваченням в нібито «підготовці диверсій» на території півострова.

У кінці листопада стало відомо, що Бессарабова і Дудку етапували із сімферопольського СІЗО окупованого Криму до Росії. Їх мають доставити до місць відбування покарання.

Нагадаємо:

  • 9 листопада 2016 року ФСБ РФ затримала в окупованому Севастополі українських громадян, яких російська спецслужба називає «членами диверсійно-терористичної групи Головного управління розвідки Міноборони України». Затримані Дмитро Штибліков, Олексій Бессарабов і Володимир Дудка нібито готували диверсійні акти в Криму.
  • Дмитро Штибліков в 2004 році був звільнений в запас з лав ЗС України і до 2014 року працював в Севастополі аналітиком в неурядовій організації Центр сприяння вивченню геополітичних проблем і євроатлантичного співробітництва Чорноморського регіону «Номос», що припинив діяльність після окупації Криму. Олексій Бессарабов також працював в центрі «Номос» експертом. Володимир Дудка – капітан 2-го рангу запасу, колишній командир корабля управління «Сімферополь» ВМС України.
  • 18 травня 2017 року Штибліков уклав досудову угоду зі слідством і визнав свою провину. Жодного з незалежних адвокатів до нього не допустили. 16 листопада 2017 року «Севастопольський міський суд» засудив Штиблікова до 5 років позбавлення в колонії строго режиму і штрафу в розмірі 200 тисяч рублів.
  • 4 квітня 2019 року «Севастопольський міський суд» засудив Бессарабова і Дудку за обвинуваченням в нібито підготовці «диверсій» на території півострова і незаконному зберіганні вибухових речовин до 14 років позбавлення волі кожного та призначив їм штрафи: Дудці в розмірі 350 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, Бессарабову – 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.