КПВВ на Донбасі закриваються на два тижні. Верифікацію пенсіонерів продовжать

Новини
КПВВ «Станиця Луганська», Луганська область Фото: dpsu.gov.ua

За наказом Командувача Об’єднаних сил з 16 березня для протидії поширенню коронавірусу на два тижня буде тимчасово обмежений перетин контрольних пунктів в’їзду-виїзду (КПВВ) на Донбасі в обох напрямках. Мешканці непідконтрольних територій, які виїхали на підконтрольну територію до цієї дати, зможуть повернутись додому. Разом з тим буде продовжений термін верифікації для отримувачів соціальних виплат, тому соціальні та пенсійні виплати припинятись не будуть.

Про це 15 березня повідомляє Луганська обласна військово-цивільна адміністрація (облдержадмінстрація).

Як зазначається, під час дії заборони виняток щодо повернення з окупованих територій через КПВВ на підконтрольну українському уряду територію робиться тільки для громадян, які мають постійну реєстрацію на підконтрольній території.

Також пропуск на тимчасово окуповані території буде зроблений тільки для громадян, які там проживають.

«Піти на такі жорсткі міри змушують обставини: щоденно тільки КПВВ «Станиця Луганська» перетинають близько 15 тис. осіб. Тож загроза занесення та поширення коронавірусу з непідконтрольних територій надвисока. Завдяки вжитим заходам безпеки, нам вдається утримувати ситуацію під контролем – жодного випадку захворювання на COVID-19 в області не зафіксовано», – прокоментував закриття КПВВ голова Луганської ОДА Сергій Гайдай.

Він наголосив, що громадянам, які мали пройти верифікацію в органах соціального захисту у цей період, не варто хвилюватись – її термін буде подовжено. Соціальні та пенсійні виплати припинятись не будуть.

В свою чергу Держприкордонслужба України повідомляє, що з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, з 00:00 16 березня до 3 квітня вводяться додаткові тимчасові обмеження на перетин лінії розмежування з тимчасово окупованими територіями у Донецькій та Луганській областях.

«З вищевказаного часу буде припинено пропуск з тимчасово окупованих територій осіб, які не мають постійної реєстрації місця проживання на підконтрольній Уряду України території, а також іноземців та осіб без громадянства, які не мають постійної реєстрації місця проживання на підконтрольній Уряду України території. При цьому пропуск вказаної категорії осіб у зворотному напрямку здійснюватиметься без обмежень», – йдеться у повідомленні.

«Водночас, припиняється пропуск осіб з постійною реєстрацією місця проживання на підконтрольній Уряду України території, в тому числі іноземців та осіб без громадянства, які мають постійну реєстрацію місця проживання на підконтрольній уряду України території через лінію розмежування на тимчасово окуповані території. В зворотному напрямку пропуск даних осіб відбуватиметься без обмежень», – додали у Держприкордонслужбі.

Прикордонники просять громадян врахувати цю інформацію під час планування своїх поїздок.

Як повідомлялось, 13 березня міністр внутрішніх справ Арсен Аваков у зв’язку з введенням карантину через небезпеку розповсюдження коронавірусу в Україні запропонував не пропускати мешканців окупованих територій Донбасу і Криму на підконтрольну українському уряду територію. Контрольні пункти в’їзду-виїзду (КПВВ) зможуть перетинати лише громадяни з реєстрацією на підконтрольній території. Він також запропонував заборонити перетин КПВВ для іноземців.

Правозахисники заявляють, що введення заборони на перетин КПВВ для мешканців окупованих територій Донбасу і Криму з метою протидіяти поширенню коронавірусу загрожує життю та здоров’ю українських громадян в окупації, а також суперечить політиці реінтеграції, яку впроваджує Україна. Для зниження рівня розповсюдження коронавірусу потрібно тимчасово скасувати періодичну верифікацію пенсіонерам на окупованій території, через яку вони змушені часто перетинати КПВВ, що отримати пенсію.

Нагадаємо:

  • З кінця лютого 2020 року для недопущення поширення коронавірусу українські прикордонники посилили заходи контролю у КПВВ на Донбасі. У всіх громадян, які слідують з окупованої території через лінію розмежування, перевіряють температуру тіла.
  • З 7 березня введені тимчасові обмеження на перетин КПВВ через поширення на окупованому Донбасі випадків захворювання на гострі респіраторні захворювання, збудником яких, ймовірно, є коронавірус. У разі виявлення ознак захворювання на коронавірусну інфекцію в жителів тимчасово окупованих територій, їх пропускають через лінію розмежування.
  • Низка правозахисних організацій заявили, що наказ Командуючого ООС Володимира Кравченка про обмеження перетину КПВВ через можливе захворювання на коронавірус на окупованому Донбасі є дискримінаційним, оскільки він непропорційно обмежує права та свободи людини. Правозахисники зажадали від Кравченка скасувати наказ, як такий, що порушує конституційні права громадян.
  • Представник омбудсмена України в Донецькій і Луганській областях Павло Лисянський повідомив, що штаб ООС внесе зміни в рішення про тимчасові обмеження на перетин КПВВ через можливе поширення на окупованому Донбасі захворювання коронавірусом.