Правозахисники запропонували вирішення проблем з доступом до вищої освіти дітей з Криму та Донбасу

Новини

Правозахисники Української гельсінської спілки з прав людини (УГСПЛ) підготували та направили до Міністерства освіти варіанти змін до наказів, що мають надати рівні можливості для вступу в українські ВНЗ дітей з непідконтрольних територій.Через окупацію Криму та війну на Донбасі з непідконтрольних територій не має повноцінного доступу до всього спектру освітніх можливостей, який є у їхніх однолітків з материкової частини України, необхідного для вступу до українських вишів на бюджетну форму навчання.

Для створення рівного доступу до вищої освіти Міністерством освіти і науки України були створені особливі порядки тестування знань через освітні Центри «Крим-Україна» (так звана вступна процедура «Квота-2», введена Наказом МОН № 560 від 24 травня 2016 року) та Центри «Донбас-Україна» (спрощена процедура вступу в переміщені виші, введена Наказом МОН №697 від 21 червня 2016 року).

Українська гельсінська спілка з прав людини пропонує внести зміни у накази, щоб покращити законодавчу базу з доступу до освіти.

Зокрема, наразі накази не враховують виклики, які з’явилися за роки окупації, а саме відсутність доступу до вивчення української мови, відсутність можливості отримання української освіти у осіб, які знаходяться у полоні або перебувають в місцях несвободи, будучи переслідувані за політичними мотивами.

Спрощена процедура дозволяє мешканцям окупованої території вступати лише до обмеженого переліку закладів вищої освіти. Кримчани наразі можуть вступати до 35 вишів, а мешканці окупованого Донбасу до 19, водночас українці з інших областей можуть обирати з понад 600 закладів вищої освіти.

Правозахисники УГСПЛ пропонують МОН розробити єдиний Порядок прийому для здобуття вищої та професійно-технічної освіти, які проживають на тимчасово окупованій території України. Об’єднати центри «Крим-Україна» та «Донбас-Україна». Надати можливість абітурієнтам з окупованих територій вступати не лише в ті заклади, що визначені як опорні в окремих областях, а надати можливість вступу до всіх закладів вищої освіти на території України.

А також поширити дію Порядку на осіб, які перебували в полоні та/або які знаходяться у полоні або перебувають в місцях несвободи, будучи переслідувані за політичними мотивами;

Поширити Квоту-2 на всіх вступників з окупованих територій, а не лише вступників з АР Крим, як це є на сьогодні. Включити до порядку механізм використання місць державного замовлення «Квота 2».