Окупанти визначилися з датою призову кримчан в російську армію

Новини
Призовники в окупованому Криму Фото: РИА Новости

Відправка кримчан для служби в російській армії почнеться не раніше 20 травня через ситуацію з коронавірусом.

Про це заявив «військовий комісар» Криму Олег Єрмілов, пише Крыминформ.

«З 1 квітня стартував весняний призов, але відповідно до обстановки, перша відправка у війська перенесена орієнтовно на 20 травня. У минулу весну ми вже десь 10 квітня відправляли перші команди. А заходи підготовчі ми перенесли поки на 20 квітня. Якщо буде необхідність, можна ще буде перенести – аж до закінчення обмежувальних заходів», – сказав Єрмілов.

«Глава» Криму Сергій Аксенов додав, що необхідно провести нараду членів «уряду» Криму з представниками військкоматів, щоб «весняний призов не перетворився на осередок поширення коронавірусу».

4 квітня в Міністерстві оборони РФ повідомили, що мають намір закликати на військову службу 3300 кримчан. Велика частина призовників відправиться проходити службу за межі Криму до військових частин Південного та інших військових округів РФ.

Продовження Росією військового призову мешканців окупованого Криму до російської армії є системним воєнним злочином, оскільки порушує міжнародне гуманітарне право. Крім того, проведення призову під час пандемії коронавірусу ставить під загрозу життя та здоров‘я кримчан, заявляє представництво президента України в Автономній Республіці Крим.

«Звертаємося до кримчан, які не хочуть йти в армію РФ і отримати кримінальний термін за ухилення, з проханням повідомляти про факти незаконного призову та проходження служби. Адже зібрані докази допоможуть у роботі з припинення незаконного призову в Криму на міжнародному рівні», – йдеться у заяві.

Матеріали можна надсилати до:

Прокуратури АР Крим: +38(044) 596 73 57; telegram, viber, whatsapp за номером + 38 (096) 700 1600; e-mail: [email protected],
https://www.facebook.com/prok.arkrym

Представництва Президента України в АР Крим: 0 800 502 192, +38 (0552) 49-59-39; Skype: ark predstavnictvo, e-mail: [email protected],
https://www.facebook.com/ppu.gov.ua

Кримської правозахисної групи: +380 (67) 224 01 73, e-mail: [email protected], https://www.facebook.com/crimeahrg

Як повідомлялось, в окупованому Криму і Севастополі РФ, не дивлячись на карантин, почала весняний призов громадян на військову службу. Всього з території півострова планується відібрати і направити для проходження військової служби порядка 3,3 тис. осіб.

Нагадаємо:

  • У квітні 2018 року Україна в Раді Безпеки ООН вимагала від РФ припинити призов мешканців Криму в російську армію.
  • У жовтні 2018 року Україна звернулася до Міжнародного кримінального суду через незаконний призов своїх громадян у окупованому Криму до російської армії, що є черговим доказом здійснення РФ воєнного злочину на півострові, оскільки згідно статті 51 IV Женевської конвенції країна-окупант повинна утримуватись від залучення у будь-якому вигляді населення окупованих територій до військової служби.
  • МУС кваліфікував анексію Криму як міжнародний збройний конфлікт між Україною і РФ.
  • Навесні 2019 року зібрані експертами докази незаконного призову в армію РФ в Криму були отримані офісом прокурора Міжнародного кримінального суду. Експерти КПГ висловлюють надію, що ці матеріали допоможуть прокурору МКС відкрити розслідування по Україні, в тому числі щодо військових злочинів в Криму. Крім того, ці відомості допоможуть в роботі на міжнародному рівні для припинення незаконного призову в Криму.
  • Чому призов до армії РФ в окупованому Криму є військовим злочином, розповів Олександр СЄДОВ, аналітик Кримської правозахисної групи в програмі «Питання національної безпеки» (проект Центру журналістських розслідувань, ефір ТРК Чорноморська).