Омбудсмен передала представникам ОБСЄ, ООН та МКЧХ список 300 осіб, яким потрібно перетнути КПВВ для повернення додому

Новини
Громадяни, які застрягли на КПВВ «Станиця Луганська», Фото: Facebook Офіс Омбудсмана України

Омбудсмен України Людмила Денісова передала Спеціальній Моніторинговій Місії ОБСЄ, Моніторинговій Місії ООН та МКЧХ список із 300 осіб, яким потрібно перетнути лінію розмежування з гуманітарною метою для передачі представникам непідконтрольних територій Донецької і Луганської областей.

Про це повідомляє Офіс омбудсмена України.

Як зазначається, Уповноважена ВРУ з прав людини Людмила Денісова вживає всіх можливих заходів з відновлення прав українських громадян по обидві сторони лінії розмежування на Донбасі: повернення додому, отримання лікування, необхідних ліків та інших гуманітарних питань.

З цією метою, Представник Уповноваженої у справах захисту прав військовослужбовців Олег Чуйко провів зустріч з Командувачем Операції об’єднаних сил Володимиром Кравченком, під час якої обговорили напрацювання механізму перетину громадянами лінії розмежування з гуманітарною метою.

Наразі сформовано та передано новий список з понад 300 осіб, які бажають повернутися додому. Водночас на адресу Уповноваженої цілодобово надходять десятки подібних звернень.

«У цьому зв’язку нагадуємо, що на сьогодні жодна державна інституція не має прямого доступу до цих територій. Саме тому цей список передано до Спеціальної Моніторингової Місії ОБСЄ, Моніторингової Місії ООН та Міжнародного Комітету Червоного Хреста, які зі свого боку погодилися зробити все можливе, аби українські родини, роз’єднані через заходи протидії захворюванню COVID-19, змогли знову возз’єднатися», – наголосили в Офісі омбудсмена.

Крім того, задля дотримання вимог Порядку в’їзду осіб, переміщення товарів на тимчасово окуповані території у Донецькій та Луганській областях і виїзду осіб, переміщення товарів з таких територій (постанова Кабінету Міністрів України від 17 липня 2019 р. №815) ці ж списки передано до Служби безпеки України.

«Уповноважена висловлює сподівання, що всі сторони оперативно долучаться до відновлення права цивільного населення на перетин лінії розмежування з гуманітарною метою», – додали в Офісі.

Як повідомлялось, 5 травня омбудсмен Денісова передала Командувачу ООС список з понад 200 осіб, яким потрібно перетнути закриті КПВВ на лінії розмежування з гуманітарною метою, та попросила надати їм відповідний дозвіл.

Нагадаємо:

  • З 22 березня в районі проведення Операції об’єднаних сил з метою ефективної протидії та недопущення занесення на підконтрольну Уряду України територію коронавірусної інфекції тимчасово припинений пропуск через КПВВ на лінії розмежування.
  • Незважаючи на тимчасове закриття КПВВ на Донбасі, пропуск осіб через лінію розмежування можливий за «надзвичайних обставин гуманітарного характеру та наявності відповідних підтверджуючих документів». У Мінреінтеграції пояснили, які саме гуманітарні обставини дають підстави на перетин громадянами тимчасово закритих КПВВ на Донбасі.
  • У Держприкордонслужбі пояснили, що у громадян є два варіанти отримати дозвіл на перетин лінії розмежування через тимчасово закриті КПВВ на Донбасі.
  • Спеціальний представник Діючого голови ОБСЄ в Україні та в Тристоронньої контактній групі (ТКГ) Хайді Грау закликала сторони конфлікту на Донбасі надати можливість цивільним особам перетинати тимчасово закриті через пандемію коронавіруса КПВВ на лінії розмежування за гуманітарними обставинами.
  • Заступник командувача штабу ООС Богдан Бондар пояснив, що Командувач ООС приймає індивідуальні рішення про перетин лінії розмежування через українські КПВВ на період карантину. Але одного рішення штабу ООС мало для переходу людей, потрібно щоб їх пропустили і представники «Л-ДНР» на своїх КПП.