У Конгресі США закликали посилити санкції щодо РФ за порушення прав людини

Новини
санкции

Американські конгресмени презентували проєкт резолюції, який пропонує адміністрації президента США Дональда Трампа посилити санкції щодо РФ за порушення прав людини.

Текст документа опублікували на сайті Палати представників США із закордонних справ.

Його авторами стали голова комітету демократ Еліот Енгель і республіканець Майкл Маккол. Як ідеться в заяві конгресменів, проєкт резолюції засуджує практику політично мотивованих ув’язнень журналістів, опозиціонерів, представників громадянського суспільства й активістів, які виступають за релігійні свободи.

Документ закликає Російську Федерацію негайно звільнити осіб, визначених правозахисним центром «Меморіал» політичними в’язнями (у проєкті резолюції наведено їх список), а адміністрацію Трампа – накласти санкції на російських посадовців, відповідальних за порушення прав людини, в межах так званого акта Магнітського.

Енгель сказав, що проєкт резолюції, поданий представниками двох головних американських партій, є «сильним двопартійним сигналом Кремлю».

«Володимир Путін є жорстоким авторитарним діячем із багаторічним досвідом придушення громадянських свобод, включно зі свободою преси, свободою слова, політичної опозиції та демократії. Варто лише згадати насильницьке вбивство критика Путіна Бориса Нємцова, щоб побачити, як Путін жорстоко придушує тих, хто виступає проти нього. Конгрес США підтримує героїв, які ризикують своїм життям заради свободи та демократії», – сказав глава комітету.

Маккол зазначив, що «Путін найбільше боїться правди».

«Російський президент перетворив верховенство права на інструмент репресій, змушуючи замовкнути журналістів, погрожуючи політичним опонентам і позбавляючи свободи цивільних активістів, українців, а також представників релігійних і етнічних меншин. Якби Володимир Путін дійсно вірив у свою здатність керувати, він би заохочував незалежну пресу, вітав публічні демонстрації й виступав за вільні та чесні вибори», – переконаний республіканець.

Він вважає, що за допомогою політичних переслідувань Путін намагається приховати «свої численні невдачі».

Верховна Рада на позачерговому засіданні підтримала звернення до міжнародної спільноти щодо засудження агресії РФ проти України, незаконної анексії Криму та окупації ОРДЛО, політичних репресій проти українських громадян і звільнення політичних ув’язнених.

Як повідомлялось, 3 квітня Україна вже блокувала попередню спробу Росії провести в Генеральній асамблеї ООН резолюцію, яка створила би умови для послаблення санкцій.

Нагадаємо:

  • Санкції щодо РФ через анексію Криму з боку США і ЄС були введені в грудні 2014 року.
  • 20 червня 2019 року Рада Європейського Союзу продовжила до 23 червня 2020 року діючу заборону на інвестиції в економіку окупованого Криму.
  • 19 грудня 2019 року Рада Євросоюзу подовжила економічні санкції ЄС проти окремих секторів російської економіки ще на шість місяців – до 31 липня 2020 року. Ці обмежувальні заходи проти Росії Євросоюз ввів ще в 2014 році у відповідь на її дії з дестабілізації ситуації в Україні.
  • 25 лютого 2020 року президент Сполучених Штатів Дональд Трамп продовжив ще на рік пакет санкцій, введених США в 2014 році проти Росії за незаконну окупацію і анексію Криму.
  • 13 березня 2020 року Рада ЄС продовжила до 15 вересня 2020 року обмежувальні заходи проти фізичних осіб і компаній РФ за дії, які підривають або загрожують територіальній цілісності, суверенітету і незалежності України.