КПВВ на Донбасі відкриються лише за умови повного зняття карантину – глава Донецької ОДА

Новини
КПВВ «Гнутове», Донецька область Фото: dpsu.gov.ua

Контрольні пункти в’їзду-виїзду (КПВВ) на лінії розмежування на Донбасі відкриються лише за умови повного зняття карантину. При цьому рішення про скасування обмежувальних заходів буде приймати командувач Операції об’єднаних сил, яка проводиться на сході України.

Про це повідомив голова Донецької облдержадміністрації Павло Кириленко на брифінгу в Краматорську, передає портал «Донецкие новости».

Він зазначив, що особливістю виходу Донеччини з карантину є проведення на території області Операції об’єднаних сил.

«Більш виважено потрібно підійти до відкриття КПВВ. Якщо буде прийнято чітко рішення, що КПВВ будуть відкриті – це рішення буде прийматися не урядом, а наказом командувача Операцією об’єднаних сил. І звичайно, буде знижений рівень режиму, тобто з «Червоного» буде переведений на режим, наприклад, «Жовтий»», – сказав Кириленко.

За його словами, поступове ослаблення карантину в регіоні буде відбуватися вже зараз, але про повне зняття мова може йти пізніше, коли і будуть відкриті КПВВ.

«Коли загроза першої хвилі або карантинні заходи вже будуть зняті, то тоді ми можемо говорити, що взагалі йде повне ослаблення і відкриття КПВВ. Відкриття КПВВ буде фактично означати повний вихід з карантину», – вказав глава Донецької ОДА.

Він додав, що в цьому питанні діяти потрібно вкрай виважено, тому що результати щодо боротьби з розповсюдженням коронавірусної інфекції, яких досягли в області, при відкритті КПВВ і напливі людей можуть бути зведені нанівець.

«Місця для обсервації, лікарні, медики, засоби індивідуального захисту – все це у нас готове. Але знімати карантин треба таким чином, щоб все це виявилося не затребуване», – сказав Кириленко.

За його словами, зараз статистика захворюваності говорить про те, що плавний вихід з карантину в області може відбуватися, але відкриття КПВВ і ситуація із захворюваністю на непідконтрольній уряду території може бути загрозою для жителів підконтрольної частини Донеччини.

Нагадаємо:

  • З 22 березня в районі проведення Операції об’єднаних сил з метою ефективної протидії та недопущення занесення на підконтрольну Уряду України територію коронавірусної інфекції тимчасово припинений пропуск через КПВВ на лінії розмежування.
  • Незважаючи на тимчасове закриття КПВВ на Донбасі, пропуск осіб через лінію розмежування можливий за «надзвичайних обставин гуманітарного характеру та наявності відповідних підтверджуючих документів». У Мінреінтеграції пояснили, які саме гуманітарні обставини дають підстави на перетин громадянами тимчасово закритих КПВВ на Донбасі.
  • У Держприкордонслужбі пояснили, що у громадян є два варіанти отримати дозвіл на перетин лінії розмежування через тимчасово закриті КПВВ на Донбасі.
  • Заступник командувача штабу ООС Богдан Бондар пояснив, що Командувач ООС приймає індивідуальні рішення про перетин лінії розмежування через українські КПВВ на період карантину. Але одного рішення штабу ООС мало для переходу людей, потрібно щоб їх пропустили і представники «Л-ДНР» на своїх КПП.
  • Віце-прем’єр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Олексій Резніков заявив, що вирішення питання про відновлення роботи тимчасово закритих КПВВ на лінії розмежування на Донбасі знаходиться в компетенції командування ООС. При поетапному виході України з карантину можливість відкриття КПВВ буде залежати від епідеміологічної ситуації на непідконтрольною території Донецької та Луганської областей.