Через блокування КПВВ на Донбасі пенсіонери-переселенці можуть залишитися без пенсій

Новини
КПВВ «Станиця Луганська», Луганська область Фото: vostok-sos.org

ВПЛ-пенсіонерам потрібно надати більше часу для проходження необхідних процедур, оскільки є ризик втрати ними пенсій в умовах закритих на карантин КПВВ.

Про це заявила Валерія Вершиніна – менеджер програми «Радник з питань ВПЛ», БФ «Stabilization Support Services», пише Укрінформ.

«Одержувачі пенсій, швидше за все, не зможуть перетнути лінію розмежування і пройти фізичну ідентифікацію в Ощадбанку протягом тих 30 днів, які встановлені після закінчення карантину, в які не припинятимуться виплати. Відповідно, якщо до 25 числа поточного місяця громадяни не зможуть перетнути КПВВ і пройти фізичну ідентифікацію, то згідно зі статтею 85-й Закону України про пенсійне забезпечення та постановами, які обмежують можливість виплати пенсій для ВПЛ, – така пенсія не буде таким пенсіонерам виплачено, і цю заборгованість вони не зможуть в подальшому отримати взагалі», – зазначила активістка.

На її думку, цей ризик треба врахувати вже зараз, і врегулювати це питання для того, щоб надати ВПЛ-пенсіонерам більше часу для проходження потрібної ідентифікації.

«Це половинчасте рішення, і воно краще, ніж нічого. Але це сигнал для того, що принизлива і дискримінаційна норма про отримання пенсій тільки за довідками ВПЛ повинна бути скасована», – зазначила Вершиніна, вважаючи, що довідки ВПЛ, як передумова отримання пенсій жителями тимчасово окупованих територій, є неприпустимим обмеженням їх прав і свобод.

На Донбасі окупанти блокують роботу всіх КПВВ в Донецькій області. На лінії розмежування пропуск громадян здійснюється лише у КПВВ «Станиця Луганська» у Луганській області.

  • Громадська організація «Восток SOS», моніторингова місія якої відвідала КПВВ, та ретельно дослідила проблеми, які пов’язані з перетином лінії розмежування у зв’язку з веденими карантинними обмеженнями під час пандемії COVID-19. Правозахисники у своєму звіті виділили найбільші проблеми, з якими стикаються громадяни на КПВВ.
  • Докладні інструкції правозахисників про те, як користуватися мобільним додатком «Дій вдома» для контролю режиму самоізоляції, який повинні встановлювати громадяни на КВПП при виїзді з тимчасово окупованих територій в Донецькій і Луганській областях, а також з тимчасово окупованого Криму, читайте в матеріалі Центру журналістських розслідувань.
  • Поради з установки додатку «Дій вдома» від тих людей, які вже перетнули лінію розмежування на Донбасі.
  • Правозахисниця вказала на головні помилки Кабміну України щодо відкриття КПВВ на Донбасі після карантину.