Правозахисники пояснили алгоритм дій дострокового припинення самоізоляції для осіб, які прямують через КПВВ з окупованих територій

Новини
Фото: thedigital.gov.ua

Правозахисники пояснили, що треба робити для дострокового припинення самоізоляції громадянам, які прямують через КПВВ з окупованих Донбасу і Криму на підконтрольну територію України. Головна умова – здати та отримати негативний результат ПЦР-тесту у лабораторії, яка має доступ до електронної системи Центру громадського здоров’я України.

Про це повідомляє чат-бот «Юридичний порадник для переселенців», розроблений фахівцями Благодійного фонду «Право на захист».

Правозахисники нагадали, що відповідно до Постанови Кабміну №522 від 25.06.2020 особи, які прибули з держав зі значним поширенням COVID-19, а також ті, що перетнули пункти в’їзду-виїзду на межі з тимчасово окупованими територіями Донецької/Луганської області та Криму, з 27 червня 2020 року можуть достроково припинити обсервацію та самоізоляцію за умови отримання негативного результату ПЛР-тестування.

Алгоритм дій для осіб, які прямують з тимчасово окупованих територій, при цьому буде таким:

1. До моменту виїзду з окупованої території завантажуєте на свій мобільний телефон додаток «Дій вдома».

2. На КПВВ активуєте додаток, повідомляєте про місце проходження самоізоляції. Деталі: https://bit.ly/3eAvYNx

3. Обираєте лабораторію серед тих, які мають доступ до електронної системи Центру громадського здоров’я України. Саме вони наразі мають право передавати результати тестування на COVID-19 методом ПЛР для припинення самоізоляції через додаток «Дій вдома». Актуальний перелік таких установ знаходиться за посиланням: https://bit.ly/3h6ZUTb

Зверніть увагу! Перелік може змінюватись. Саме тому правозахисники радять попередньо ознайомитися з оновленнями в день відвідування обраної лабораторії.

4. Звертаєтесь до обраного Вами лабораторного центру для ПЛР-тесту. У лабораторії заповнюєте згоду на опрацювання даних. Якщо протягом останніх 14-днів перетинали кордон або КПВВ, то вказуєте це в анкеті разом з датою прибуття до України. Зазначаєте номер телефону, який використали для встановлення додатку «Дій вдома».

5. Прибуваєте до місця самоізоляції, де очікуєте результатів ПЛР-тестування. Залежно від лабораторії очікування може тривати до 36 годин.

Зверніть увагу! Якщо результати тестування на наявність COVID-19 не надійшли вам протягом 3-х днів після проведення аналізу, необхідно зателефонувати на гарячу лінію МОЗ України за номером: 0 800 505 201.

Так чи інакше, після отримання результатів тестування на наявність COVID-19 лабораторія вносить їх в електронну систему Центру громадського здоров’я України. Інформація автоматично синхронізується із сервісом «Дій вдома». Якщо результат буде негативний, сервіс повідомляє про надання дозволу на припинення самоізоляції.

Як повідомлялось, правозахисники закликали владу забезпечити належним чином реалізацію процедури припинення самоізоляції осіб, які прибули з тимчасово окупованих територій Донбасу і Криму, в разі отримання негативного результату тестування на COVID-19 методом ПЛР. Вони вказують, що ухвалений Кабміном України механізм дострокового припинення самоізоляції не працює, а правила його функціонування є непрозорими.

Нагадаємо:

  • Правозахисниця вказала на головні помилки Кабміну України щодо відкриття КПВВ на Донбасі після карантину.
  • Правозахисники розповіли про найбільші проблеми, з якими стикаються громадяни при перетині КПВВ на Донбасі. Серед них, зокрема, встановлення мобільного додатку «Дій вдома», відсутність доступного інтернету та поганий мобільний зв’язок на КПВВ.
  • Докладні інструкції правозахисників про те, як користуватися мобільним додатком «Дій вдома» для контролю режиму самоізоляції, який повинні встановлювати громадяни на КВПП при виїзді з тимчасово окупованих територій в Донецькій і Луганській областях, а також з тимчасово окупованого Криму, читайте в матеріалі Центру журналістських розслідувань.
  • Поради з установки додатку «Дій вдома» від тих людей, які вже перетнули лінію розмежування на Донбасі.