Перетин КПВВ на Донбасі: правозахисники вказали на порушення законодавства

Новини
КПВВ «Станиця Луганська», Луганська область Фото: vostok-sos.org

Командувач операцією Об’єднаних сил не має повноважень приймати рішення про встановлення обов’язкової самоізоляції/обсервації для осіб, які перетинають лінію розмежування.

Про це заявили правозахисники організації «Донбас SOS».

Командувач ООС в разі реальної загрози життю і здоров’ю людей, які перетинають лінію розмежування, має право обмежити їх в’їзд на непідконтрольну територію Донецької та Луганської областей на період існування цієї загрози.

Тоді як обмеження права на виїзд з тимчасово непідконтрольних територій не відноситься до повноважень командувача ООС.

Далі в законі «Про особливості …» вказується, що порядок в’їзду осіб, переміщення товарів на непідконтрольні території та виїзду з них визначається Кабінетом міністрів України. Відповідний Порядок зараз затверджений Постановою КМУ № 815 від 17.07.2019.

У п. 22 цього Порядку зазначено, що в період карантину посадовці Держприкордонслужби відмовляють у пропуску через лінію розмежування, «якщо ця особа не дала згоди на самоізоляцію з використанням електронного сервісу «Дій вдома»…  до виїзду з тимчасово непідконтрольних територій через контрольний пункт.

Згідно ст. 29 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб», карантин встановлюється і скасовується Кабінетом міністрів України. Саме рішенням Кабміну про встановлення карантину затверджуються підстави і порядок обов’язкової самоізоляції, обсервації.

«Таким чином, необхідно констатувати, що своїм рішенням (про обов’язкову самоізоляцію/обсервацію, яки прибувають через КПВВ з непідконтрольних територій) командувач ООС приймає на себе повноваження, які належать всьому уряду», – заявили правозахисники.

Правозахисники ГО «Донбас СОС» розробили інструкціію про те, куди скаржитися на помилки в додатку «Дій вдома».

Уряд України з 1 серпня скасовав обов’язкову двотижневу самоізоляцію для громадян, які в’їжджають на підконтрольну уряду України територію з тимчасово окупованих територій Донбасу і Криму. Відповідно з постановю КМУ, особам, які перетинають КПВВ на лінії розмежування та адмінкордоні з півостровом, не потрібно встановлювати мобільно додаток «Дій вдома».

Нагадаємо:

  • Правозахисниця вказала на головні помилки Кабміну України щодо відкриття КПВВ на Донбасі після карантину.
  • Правозахисники розповіли про найбільші проблеми, з якими стикаються громадяни при перетині КПВВ на Донбасі. Серед них, зокрема, встановлення мобільного додатку «Дій вдома», відсутність доступного інтернету та поганий мобільний зв’язок на КПВВ.
  • Докладні інструкції правозахисників про те, як користуватися мобільним додатком «Дій вдома» для контролю режиму самоізоляції, який повинні встановлювати громадяни на КВПП при виїзді з тимчасово окупованих територій в Донецькій і Луганській областях, а також з тимчасово окупованого Криму, читайте в матеріалі Центру журналістських розслідувань.
  • Поради з установки додатку «Дій вдома» від тих людей, які вже перетнули лінію розмежування на Донбасі.