Україна готова забезпечувати людей в окупованому Криму водою в разі «гуманітарної катастрофи» – Шмигаль

Новини
Висохлий Північно-Кримський канал в Криму після окупації Фото: e-crimea.info

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль допускає можливість поставок прісної води з материкової частини України в окупований Крим у разі «гуманітарної катастрофи» на півострові. При цьому він сказав, що Україна не буде постачати воду «окупантам, окупаційним військам, для потреб військових баз».

Про це Шмигаль сказав в інтерв’ю Радіо Свобода.

«У разі необхідності забезпечити людей водою, якщо гуманітарна катастрофа, звичайно, Україна будь-де в Криму чи десь в іншому місці, буде забезпечувати українців водою і всім необхідним, медикаментами, їжею і так далі», – сказав Шмигаль.

Він також зазначив, що на даний момент технічно неможливо постачати дніпровську воду до Криму.

«Кримський канал перекритий, і вже не одне розслідування журналісти зробили, що неможливо сьогодні поставити воду в Крим по наявній інфраструктурі, необхідно вкладати кошти, ремонтувати цю інфраструктуру», – сказав прем’єр-міністр України.

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль Фото: YouTube

Як заявив глава Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров, гуманітарна катастрофа на Кримському півострові триває вже більше 6 років, з кінця лютого 2014 року, коли збройні сили Російської Федерації захопили Крим.

«І суть цієї гуманітарної катастрофи полягає не в припиненні постачання дніпровської води по Північно-Кримському каналу, а в тому, що російські окупанти піддають насиллю, репресіям та гонінням кримськотатарський народ – корінний народ Криму, а також етнічних українців.

Усунення причин гуманітарної катастрофи в Криму, як і припинення здійснюваних російськими окупантами екологічних руйнувань, штучного заміщення етнічного складу Криму, мовної та релігійної дискримінації можливо лише одним шляхом – деокупацією Криму і відновленням державного суверенітету України над Кримським півостровом та прилеглими до нього акваторіями Чорного та Азовського морів. Що тут незрозумілого для прем’єр-міністра воюючої держави?», – заявив Чубаров.

 

До цього 5 березня Денис Шмигаль під час ток-шоу «Право на владу» стверджував, що його Кабмін «не перекриє воду для українців в Криму» і заявив, що неподання води «призведе до гуманітарної катастрофи».

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявляв, що питання відновлення водопостачання через Північно-Кримський канал «на порядку денному поки не стоїть, і це не є предметом якогось торгу».

До цього 5 березня Денис Шмигаль під час ток-шоу «Право на владу» стверджував, що його Кабмін «не перекриє воду для українців у Криму» і заявив, що неподання води «призведе до гуманітарної катастрофи».

Як повідомлялось, президент американського фонду «Джеймстаун» Глен Говард під час онлайн-конференції заявив, що Україні слід готуватись до того, що посушливе літо в окупованому Криму може спонукати Росію перейти до активних дій в Херсонській області, щоб отримати контроль над перекритим Північно-Кримським каналом, який до окупації забезпечував 85% водопостачання півострова. Він також порадив ЗС України використовувати військовий полігон біля Херсону, щоб відпрацьовувати реагування на операції насильницького вторгнення.

«Федеральна служба по гідрометеорології та моніторингу навколишнього середовища» в окупованому Криму розмістить на півострові «єдине в своєму роді повітряне судно, яке створено спеціально для збільшення кількості опадів». За даними кримського Гідрометцентру, в Криму запаси води у водосховищах природного стоку на початок літа складають 85,16 млн. куб. м, що на 110,14 млн. куб. м або в 2,3 рази менше, ніж в минулому році.

Нагадаємо:

  • Після окупації Криму Україна в квітні 2014 року року перекрила надходження води на півострів з річки Дніпро через Північно-Кримський канал, який забезпечував до 85% його потреб в прісній воді. Для забезпечення водою господарств Херсонської області та недопущення її перетоку на окуповану територію півострова канал перегородили тимчасовою дамбою із мішків з піском. У Криму склалася критична ситуація з водопостачанням окремих міст, а також з організацією зрошення і поливу на землях сільськогосподарського призначення.
  • На думку кримських вчених, регіональних чиновників і аграріїв альтернативи Північно-Кримському каналу для виробництва якісної сільськогосподарської продукції та збереження екологічного балансу грунтів не існує. У квітні 2020 року так званий «глава Криму» Сергій Аксенов закликав жителів окупованого півострова економити воду.
  • Заступник директора Інституту водних проблем і меліорації НААН України Михайло Яцюк вважає, що заходи, які вживає «влада» окупованого Криму для економії води, не врятують ситуацію з зневодненням півострова. Навесні було мало опадів і решту запасів води в Криму доведеться «розтягувати».