У Росії суд відмовив в УДЗ кримськотатарському журналісту Наріману Мемедемінову

Новини
Наріман Мемедемінов Фото: Facebook Крымская солидарность

У Росії Багаєвський районний суд Ростовської області не задовольнив клопотання захисту про умовно-дострокове звільнення (УДЗ) громадянського журналіста, блогера і медіа-координатора громадського руху «Кримська солідарність» Нарімана Мемедемінова, якого в жовтні 2019 року Південний окружний військовий суд в Ростові-на- Дону засудив до 2,5 років позбавлення волі за нібито публічні заклики до тероризму.

Про це повідомив кримський адвокат Еміль Курбедінов.

«Суддя Величко Марина винесла постанову про відмову в умовно-достроковому звільненні, фактично, через одне усне стягнення в колонії в Садках. Він не вийшов на роботу і за це на нього склали стягнення. У суді Наріман пояснив, що був хворий і попередив начальника про стан здоров’я. Крім цього, на нього склали суперечливу характеристику. З одного боку пишуть, що він охайний, акуратний, комунікабельний, а в кінці написано, що характеризується негативно. При цьому раніше, в матеріалах справи, фігурувала позитивна характеристика з СІЗО, в яких він утримувався. Але сьогодні з’явилися дані про численні стягнення в ізоляторах. Їх не можна було долучати до матеріалів, але суддя не погодилася з нашими доводами», – розповів Курбедінов «Кримської солідарності».

За його словами, Мемедемінов утримується на профобліку як «особа, яка поширює екстремістські матеріали». Сам журналіст пояснив, що це робиться через статтю КК РФ, за якою він засуджений.

Раніше засудженого до двох з половиною років ув’язнення за звинуваченням у публічних закликах до тероризму журналіста Мемедемінова доставили в колонію-поселення №8, яка знаходиться в селищі Садковський Ростовської області РФ.

Як повідомлялося, на початку червня 2020 року Нарімана Мемедемінова етапували в колонію-поселення на території Ростовської області Росії.

Нагадаємо:

  • 22 березня 2018 року в окупованому Криму російські силовики в селі Холмовка Бахчисарайського району обшукали будинок кримськотатарського активіста, блогера Нарімана Мемедемінова, затримали його і відвезли на допит в «кримське управління ФСБ» в Сімферополі. Активіста обвинуватили в нібито закликах до здійснення терористичної діяльності за ст. 205.2 КК РФ за публікацію на каналі Youtube в 2012-2013 роках новинних відеороликів.
  • 23 березня 2018 року«Київський районний суд» Сімферополя заарештував Мемедемінова.
  • 2 жовтня 2019 року Південний військовий окружний суд в Ростові-на-Дону засудив Нарімана Мемедемінова до 2 років і шести місяців позбавлення волі в колонії-поселенні.
  • 14 травня 2020 року у Росії апеляційний військовий суд міста Власіха (Московська область), розглянувши апеляцію захисту, залишив чинним вирок Мемедемінову.