Тіхановська звернулася до білорусів: готова стати національним лідером

Новини
Александр Лукашенко Фото: Reuters и Світлана Тихановська Фото: AFP

Опозиційна кандидатка у президенти Білорусі Світлана Тіхановська готова стати на чолі країни замість Олександра Лукашенка, якого Центрвиборчком оголосив президентом.

Про це вона заявила в своєму зверненні.

«Дорогі і улюблені білоруси! Ми все і наша країна переживаємо зараз дуже складний період своєї історії, коли підлість межує з героїзмом, відчай – з мужністю, а любов – зі зрадою. У цей період ми повинні зробити свій вибір. Цього вимагає від нас час.

У ці дні, коли ми ховаємо наших героїв, я плачу разом з вами. Це неймовірна втрата для країни. Невинно вбиті молоді люди. Нам необхідно підтримати їх сім’ї. Їх іменами ми зобов’язані в майбутньому назвати вулиці. Їх імена залишаться в нашій пам’яті.

У мене немає і не було ілюзій щодо своєї політичної кар’єри. Я не хотіла бути політиком, але доля розпорядилася так, що я опинилася на самій передній лінії протистояння зі свавіллям і несправедливістю. Доля і ви, які повірили в мене. Ви, які дали мені сили. Зараз кожну хвилину я захоплююся вашою мужністю, вашої самоорганізацією і тим, які ви всі сильні і світлі.

Ви віддали мені свої голоси, я дуже це ціную, я абсолютно точно знаю, чому ви це зробили. Ми всі хочемо вийти з цього нескінченного кола, в якому опинилися 26 років тому. Я готова прийняти на себе відповідальність і виступити в цей період в якості національного лідера з тим, щоб країна заспокоїлася, увійшла в нормальний ритм, щоб ми звільнили всіх політв’язнів і в найкоротші терміни підготували законодавчу базу і умови для організації нових президентських виборів. Реальних, чесних і прозорих виборів, які будуть беззастережно прийняті світовою спільнотою.

За минулі місяці стало абсолютно очевидним для всього світу, що білоруси це люди, які вміють самоорганізовуватися, приймати правильні рішення і здатні постояти за себе і за своїх близьких. Але найголовніше, що це усвідомили ми самі. Це те усвідомлення, якого нам не вистачало довгі роки. Білоруси сьогодні проявляють чудеса героїзму, солідарності, порядності. Раз по раз ми демонструємо світу свою відданість ідеям ненасильницького опору і цим ми доводимо, що правда не на боці сили і зброї – правда на боці сили духу, чесності, порядності і відваги.

Ці сигнали будуть обов’язково почуті, і ми отримаємо в свої ряди прихильників у всьому світі, які нам пройти цей складний період. І в тому числі ми зможемо повернути країні енергію тих білорусів, які волею долі опинилися в інших країнах світу. Вони такі ж як і ми. І сьогодні вони роблять все можливе, щоб зміни швидше прийшли в наше життя. Вперше за довгі роки ми змогли стати одним цілим – білорусами, люблячими свою країну».

Україна констатує, що офіційно оприлюднені результати виборів президента Білорусі не викликають довіри в білоруському суспільстві, і загалом поділяє позицію, висловлену Європейським Союзом щодо цих виборів. В ЄС заявили, що не визнають результатів президентських виборів у Білорусі й починають роботу над запровадженням санкцій за фальсифікацію виборів та насильство щодо протестувальників, йдеться у заяві МЗС України щодо президентських виборів в Білорусі.

Нагадаємо:

  • Вибори президента в Білорусі супроводжувались серйозними порушеннями свободи слова і прав журналістів з боку силовиків.
  • Міністри закордонних справ Литви, Польщі та України закликали владу Білорусі утриматися від застосування сили та звільнити всіх затриманих в ніч після президентських виборів.
  • Держдепартамент США закликав владу Білорусі поважати права білорусів на участь в мирних зібраннях і утримуватися від застосування сили, а також звільнити незаконно затриманих демонстрантів.
  • Європейський Союз може переглянути відносини з Білоруссю і ввести санкції проти осіб, винних у фальсифікації виборів президента, жорстокому придушенні протестів і необгрунтованих арештах в в країні.
  • ЦВК Білорусі оголосила остаточні підсумки виборів і оголосив переможцем Олександра Лукашенка, який, згідно з офіційними даними, отримав 80,1% голосів виборців. Головна опонентка чинного президента Світлана Тіхановська, яка, за даними ЦВК, отримала 10,1% голосів, заявила про свою перемогу і закликала створити координаційний комітет для передачі влади в країні, а також організувати мирні протести 15 і 16 серпня.