Зеленський оновив склад РНБО

Новини

Президент Володимир Зеленський оновив склад Ради національної безпеки і оборони.

Відповідний указ глава держави підписав у понеділок, 17 серпня.

До складу РНБО увійшли новопризначені глава Служби зовнішньої розвідки Валерій Кондратюк, голова Національного банку Кирило Шевченко, віце-прем’єр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанишина і віце-прем’єр – міністр з питань стратегічних галузей промисловості Олег Уруський.

Цим же указом Зеленський вивів зі складу РНБО колишніх керівників СВР і НБУ Валерія Кондратюка і Якова Смолія, а також екс-віце-прем’єра Вадима Пристайко.

Верховна Рада призначила Кирила Шевченка головою НБУ 16 липня, звільнивши перед цим Якова Смолія.

5 червня Зеленський звільнив Валерія Євдокимова з посади голови Служби зовнішньої розвідки України. На його місце глава держави призначив Валерія Кондратюка,

Вадим Пристайко займав посаду віце-прем’єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції з 4 березня по 4 червня. Його місце в Кабміні зайняла Ольга Стефанишина, а Пристайко відправили послом до Великобританії.

Посада віце-прем’єра – міністра з питань стратегічних галузей створили цього літа, 16 липня Рада проголосувала за призначення на неї Олега Уруського.

Президент України Володимир Зеленський 17 серпня також провів закриту нараду з керівниками розвідувальних органів України, керівниками силових структур, а також головами ряду обласних державних адміністрацій у зв’язку з різким загостренням ситуації в Білорусі, повідомив Офіс президента.

Зеленський вважає, що події в Білорусі можуть істотно вплинути на Україну.

Як повідомлялось, 10 серпня президент України Володимир Зеленський закликав білорусів та органи влади країни до широкого діалогу задля збереження незалежності Білорусі і її руху до свободи і демократії після того, як білоруські силовики жорстко розігнали протестувальників, які не вірять у перемогу на президентських виборах Олександра Лукашенка.

Міністри закордонних справ Литви, Польщі та України – Люблінського трикутника – закликали владу Білорусі утриматися від застосування сили та звільнити всіх затриманих в ніч після президентських виборів. Міністри також висловили впевненість, що лише шляхом діалогу поточну ситуацію можна вирішити на благо народу та держави Білорусь.

Білорусь передала Росії раніше затриманих під Мінськом бойовиків приватної військової компанії «Вагнер». В офісі президента України висловили жаль з цього приводу, а секретар РНБО України Олексій Данилов назвав рішення білоруської влади не дружнім кроком щодо України, яка зібрала докази участі цих найманців у війні на Донбасі.

Нагадаємо:

  • У ніч на 29 липня спецслужби Білорусі затримали в санаторії під Мінськом групу з 32 громадян РФ, причетних до діяльності ПВК «Вагнер», яка брала участь в російсько-українській війні на Донбасі і в бойових діях в Сирії в інтересах РФ. Олександр Лукашенко терміново зібрав засідання Ради безпеки, на якому доручив терміново звернутися «до відповідних структур РФ, щоб вони пояснили, що відбувається».
  • МЗС Білорусі передав Україні список затриманих під Мінськом бойовиків ПВК «Вагнер» і звернувся з проханням передати цей документ компетентним органам України для перевірки їх причетності до скоєння злочинів на українській території.
  • 5 серпня президент Володимир Зеленський обговорив із президентом Білорусі Олександром Лукашенком видачу Україні затриманих бойовиків, які воювали на Донбасі.
  • Генпрокуратура України звернулась до Генпрокуратури Білорусі із запитами про видачу 28 з 32 бойовиків ПВК «Вагнер», затриманих 29 липня під Мінськом.