Відновлено боєздатність буксира ВМСУ «Яни Капу», захопленого військовими РФ поблизу Керченської протоки

Новини
Буксир ВМСУ «Яни Капу» на ремонті, Херсон Фото: Facebook Xersonsbkui Bandera

У Херсоні на підприємстві «Виробничо-комерційна фірма «ТОС» завершено доковий ремонт рейдового буксира «Яни Капу», який разом з двома малими артилерійськими броньованими катерами був захоплений та пошкоджений російськими військовими 25 листопада 2018 року в Чорному морі поблизу Керченської протоки.

Після завершення ремонту вдалося повністю відновити боєздатність буксиру, повідомляє інформаційне агентство Міноборони України АрміяInform.

Під час докового ремонту на «Яни Капу» було проведено очищення, дефектування та заміна пошкоджених ділянок корпусу і палуби, з подальшим їх фарбуванням. Відновлено системи головного двигуна, зокрема здійснено ремонт газоходу, паливних насосів, клапанів пожежної системи та компресорів. Також важливо, що на буксирі провели ремонт донно-заборної апаратури, рульового та якірного пристроїв, електрообладнання, внутрішніх приміщень та інші роботи.

Буксир ВМСУ «Яни Капу» на ремонті, Херсон Фото: Facebook Xersonsbkui Bandera

Як повідомляє видання Український мілітарний портал, доковий ремонт буксиру відбувався на херсонському підприємстві «Виробничо-комерційна фірма «ТОС».

Буксир ВМСУ «Яни Капу» на ремонті, Херсон Фото: Facebook Xersonsbkui Bandera

Рейдовий буксир «Яни Капу» проекту 498 був побудований у 1974 році. Після розподілу Чорноморського флоту СРСР увійшов до складу ВМС ЗС України та отримав назву «Красноперекопськ» (U947), пізніше перейменований на «Яни Капу».

25 листопада 2018 року кораблі Прикордонної служби ФСБ РФ і ЧФ РФ обстріляли і захопили два малих броньованих артилерійських катери «Бердянськ» і «Нікополь» та рейдовий буксир «Яни Капу» ВМС України, що після невдалої спроби пройти Керче-Єнікальским каналом до Маріуполя, взяли курс на Одесу і вийшли з 12-мильної зони від узбережжя Криму. При цьому російський прикордонний корабель «Дон» двічі таранив буксир «Яни Капу», внаслідок чого у нього було пошкоджено головний двигун, обшивку і леєрну огорожу, втрачено рятувальний пліт.

Як повідомлялось, в кінці листопада 2020 року на Миколаївському суднобудівному заводі завершено ремонт малого броньованого артилерійського катера (МБАК) «Бердянськ», який був обстріляний і захоплений військовими РФ під час атаки на корабля ВМСУ у листопаді 2018 року у Чорному морі біля Керченської протоки.

Нагадаємо:

  • 18 листопада Росія передала українській стороні кораблі ВМСУ, захоплені російським військовими 25 листопада 2019 року в Чорному морі в районі Керченської протоки. При цьому в РФ стверджують, що передали кораблі Україні не на вимогу Міжнародного трибуналу ООН з морського права, а лише «на відповідальне зберігання», оскільки вони все ще – речовий доказ у кримінальній справі про «незаконне порушення кордону РФ».
  • У МЗС заявили, що Україна проведе перевірку і експертизу повернутих РФ кораблів ВМСУ, щоб визначити їх стан та встановити, що саме було вилучено російської стороною. Однак попри повернення кораблів, розгляд ініційованого Україною спору у Міжнародному трибуналі ООН з морського права триватиме для встановлення порушення РФ Конвенції ООН з морського права під час затримання і утримання український кораблів і їх екіпажів.
  • 20 листопада повернуті Росією катера «Нікополь», «Бердянськ» і рейдовий буксир «Яни Капу» прибули на базу ВМСУ в Очакові.
  • Командувач ВМСУ Ігор Воронченко заявив, що російські військові сильно понівечили катери і рейдовий буксир. «Росіяни їх угробили. Познімали навіть плафони, розетки та унітази», – сказав він.
  • 27 листопада 2019 року заступник постпреда України при міжнародних організаціях у Відні Ігор Лоссовський повідомив на Форумі зі співпраці в області безпеки ОБСЄ, що сума збитків, які завдала РФ українським кораблям, становить не менше 55,5 млн грн (€ 2,1 млн). Точну суму збитків встановлять після завершення комплексного розслідування.