На членів сім’ї українського активіста з Криму Олега Приходька напали сусіди. Конфлікт трапився в листопаді

Новини
Олег Приходько у Південному окружному військовому суді, Ростов-на-Дону Фото: crimean-solidarity.org

Любов і Наталія Приходько, мати і дочка українського активіста з окупованого Криму Олега Приходька, незаконно обвинуваченого в РФ в «підготовці терактів», зазнали нападу біля свого будинку в селі Орехово в Криму.

Про це повідомив лідер партії «Свобода» Олег Тягнибок. Він також заявив, що жінок «жорстоко побили за підтримку Олега». Як пише видання «Ґрати», журналісти зв’язалися з дочкою Приходька, і вона повідомила, що конфлікт дійсно стався в листопаді минулого року, але в ньому серйозно постраждав тільки племінник Приходька. Справа про нанесення йому побоїв знаходиться в кримському суді.

Наталія Приходько розповіла, що сусіди давно «намагаються вижити» їх з села в зв’язку з резонансним кримінальною справою проти її батька. У листопаді відбулася чергова словесна перепалка.

«Обзивали і сказали, що нас з будинку виживуть і поїдемо ми слідом за татом», – повідомила Наталія.

Любов і Наталія Приходько біля будівлі Південного окружного військового суду. Фото: Ґрати

Потім сусіди вдарили Наталю кілька разів, а її мати Любов Приходько штовхнули. З жінками був Олександр – племінник Приходька. В результаті нападу він отримав струс мозку. Приходько викликали поліцію, яка порушило справу про завдання Олександру побоїв середньої тяжкості. В кінці року його передали в Сакський райсуд.

У Росії Апеляційний військовий суд міста Власіха (Московська область), розглянувши апеляційну скаргу захисту, залишив під арештом українського активіста з окупованого Криму Олега Приходька, який буде знаходитися під вартою в СІЗО Ростова-на-Дону до 16 березня 2021 року.

Як повідомлялось, 2 грудня Південний окружний військовий суд в російському Ростові-на-Дону продовжив до 16 березня 2021 року арешт Олегу Приходько.

16 грудня на засіданні Південного окружного військового суду прокурор запросив 11 років колонії суворого режиму і 200 тисяч рублів штрафу для українського атівіста.

Нагадаємо: 

  • 9 жовтня 2019 року в окупованому Криму співробітники ФСБ затримали в Саках українського активіста Олега Приходька. ФСБ обвинуватила активіста в нібито підготовці теракту і виготовленні вибухових пристроїв за ст. 205 (терористичний акт) і ст.223.1. (незаконне виготовлення вибухових речовин, незаконні виготовлення, переробка або ремонт вибухових пристроїв) КК РФ. За версією ФСБ, Приходько нібито готував вибух будівлі «адміністрації» міста Саки. 10 жовтня «Київський райсуд» Сімферополя заарештував активіста.
  • 28 жовтня 2019 року ФСБ висунула обвинувачення Приходьку в нібито підготовці до теракту за ч.1 ст.30 КК РФ і ч.1 ст.205 КК РФ, а також у незаконному виготовленні вибухових речовин за ч.1 ст. 223-1 КК РФ.
  • Росфінмоніторинг вніс Олега Приходька в «Перелік осіб, причетних до екстремістської діяльності або тероризму».
  • У січні 2020 року проти Приходька ФСБ висунула друге обвинувачення – в нібито придбанні та зберіганні боєприпасів. Нову справу порушили за ч.1 ст.222.1 КК РФ (незаконні придбання, передача, збут, зберігання, перевезення або носіння вибухових речовин або вибухових пристроїв) і приєднали до раніше порушеної справи. У лютому стало відомо, що Приходьку висунули ще один епізод обвинувачення – у нібито плануванні вибуху в будівлі генконсульства РФ у Львові.
  • На початку квітня 2020 року Приходька етапували з Криму до російського Ростова-на-Дону, де 28 травня Південний окружний військовий суд почав розгляд його справи.