У Криму ФСБ висунула ще одне обвинувачення проти українського активіста Приходька – адвокат

Новини
Олег Приходько Фото: RFE/RL

В окупованому Криму проти українського активіста Олега Приходька, якого ФСБ обвинувачує в нібито підготовці до теракту в Саках, висунули друге обвинувачення – в нібито придбанні та зберіганні боєприпасів.

Про це виданню «Ґрати» розповів кримський адвокат Назім Шеїхмамбетов.

«Нас ознайомили з результатами експертиз, а також ознайомили з постановою про порушення ще однієї кримінальної справи стосовно Олега Аркадійовича за підозрою в скоєнні ним злочину, передбаченого статтею про незаконне придбання та зберігання вибухових речовин або вибухових пристроїв. Дана кримінальна справа пов’язана з порушеною раніше», – розповів адвокат.

Він уточнив, що нову справу порушили за ч.1 ст.222.1 Кримінального кодексу РФ (незаконні придбання, передача, збут, зберігання, перевезення або носіння вибухових речовин або вибухових пристроїв).

За версією слідства, Приходько готував підрив будівлі адміністрації Сак, щоб примусити «владу» Криму «до входження півострова до складу України». Співробітники ФСБ провели обшук вдома у Приходька і заявили, що виявили тротилову шашку, запал і вражаючі елементи.

Приходько провину не визнав. Він заявив, що вибухівку йому підкинули, а в ніч з 9 на 10 жовтня в будівлі ФСБ невідомий чоловік, представившись як лікар і під приводом огляду, незаконно відібрав у нього з порожнини рота біологічні зразки. Приходько передбачає, що після цього його ДНК нанесли на вибухівку, і таким чином слідство сфальсифікувало факт приналежності йому вибухових речовин.

«Очікувано, результати біологічної експертизи, підтверджують наявність слідів біологічного матеріалу на елементах вибухівки», – розповів Шеїхмамбетов.

«Попереднє слідство наближається до завершення, я вважаю, найближчим часом нас повідомлять про закінчення, і ми почнемо ознайомлюватися з усіма матеріалами, після чого будемо готуватися до суду по суті даної справи», – додав адвокат.

Як повідомлялось, в Криму незаконно заарештованому українському активісту Олегу Приходьку в СІЗО Сімферополя відмовляють в побаченнях зі священиком. Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова звернулася до омбудсмена РФ Тетяни Москалькової з вимогою вжити заходів для допуску священика до Приходька.

Нагадаємо: 

  • 9 жовтня в окупованому Криму співробітники ФСБ затримали в Саках українського активіста Олега Приходька. ФСБ обвинувачує активіста в нібито підготовці теракту і виготовленні вибухових пристроїв за ст. 205 (терористичний акт) і ст.223.1. (незаконне виготовлення вибухових речовин, незаконні виготовлення, переробка або ремонт вибухових пристроїв) КК РФ. За версією ФСБ, Приходько нібито готував вибух будівлі «адміністрації» міста Саки.
  • 10 жовтня «Київський райсуд» Сімферополя заарештував активіста на два місяці – до 10 грудня.
  • Прокуратура АРК відкрила кримінальне провадження за фактом незаконного позбавлення волі в тимчасово окупованому Криму Олега Приходька. Україна в ОБСЄ зажадала від РФ звільнити Приходька.
  • 28 жовтня ФСБ висунула обвинувачення Олегу Приходьку в нібито підготовці до теракту за ч.1 ст.30 КК РФ і ч.1 ст.205 КК РФ, а також у незаконному виготовленні вибухових речовин за ч.1 ст. 223-1 КК РФ.
  • Приходько, якому 21 листопада виповнився 61 рік, утримується в спецблоці СІЗО Сімферополя.
  • Росфінмоніторинг вніс Олега Приходько в «Перелік осіб, причетних до екстремістської діяльності або тероризму».
  • 6 грудня в Криму «Київський райсуд» Сімферополя продовжив термін утримання під вартою українському активісту Олегу Приходько до 10 лютого 2020 року. 25 грудня «Верховний суд Криму» залишив чинним це рішення.