Правозахисники опублікували дослідження про порушення прав кримських політв’язнів

Новини

За період окупації Криму Росією не менше 138 кримчан були схильні до кримінального переслідування за політичними мотивами, при цьому не менше 119 з них були позбавлені волі на різні терміни. В даний час не менше 96 осіб з Криму все ще знаходяться в місцях несвободи.

Про це йдеться в дослідженні «Умови утримання кримських політв’язнів: огляд справ», підготовленому волонтерами ГО «КримSOS» за підтримки ЄС.

«В період перебування в місцях несвободи права цих людей систематично порушувалися, до багатьох з них були застосовані жорстокі тортури, внаслідок чого навіть після звільнення в зв’язку з відбуванням покарання або в результаті взаємного звільнення за політичними угодами фізичне і психологічне здоров’я цих осіб відновився в повному обсязі» , – йдеться в дослідженні.

Волонтери та правозахисники задокументували факти порушення прав людини щодо 36 кримчан, які кримінально переслідувалися за політичними мотивами, за станом на 29 березня 2020 року. З них 18 – до сих пір утримуються в місцях позбавлення волі.

«Практики тортур почали впроваджуватися в Криму співробітниками де-факто спецслужб і співробітниками Федеральної служби виконання покарань. У ряді випадків показання, надані під тортурами, лягли в основу обвинувальних вироків», – стверджують автори дослідження.

Правозахисники відзначають «недотримання належних умов утримання, їм часто видають прострочену їжу».

«Найбільш жорстокі і нелюдські умови утримання на території Криму – в СІЗО-1 в Сімферополі. Ізолятор розрахований на одночасне утримання не більше ніж 747 ув’язнених, проте в різні періоди там утримувалося до 1800 осіб. У камерах відсутнє належне освітлення та вентиляція, вікна деяких камер не засклені, в результаті чого в’язні в холодні пори року мерзнуть і хворіють», – йдеться в звіті.

Условия содержания крымских политзаключенных. Обзор дел

Серед інших порушень прав людини, які зафіксували автори дослідження, – «ненадання медичної допомоги навіть у випадках прямої загрози життю, порушення релігійних прав ув’язнених, примусова психіатрична експертиза, етнічна дискримінація».

Порушення прав кримчан, як стверджують дослідники, також відбувається на території РФ, куди їх етапують,

«Етапування здійснюється автозаками, в яких ув’язнені перебувають в напівсидячому положенні в так званому« стакані »(камера площею 50/65/180 см), при цьому навіть під час тривалих переїздів їм не дають воду і практично не роблять зупинок», – наголошується в дослідження.

Нагадаємо:

  • За даними Секретаріату Уповноваженої Верховної Ради України з прав людини, Росія з політичних мотивів утримує 130 громадян України, серед них 76 кримських татар.