Константинов поскаржиться в Генпрокуратуру РФ, щоб «покарати Україну за водну блокаду Криму» і «геноцид кримчан»

Новини
Висохлий Північно-Кримський канал в Криму після окупації Фото: e-crimea.info

Спікер «Госсовета Крыма» Володимир Константинов заявив, що звернеться до Генпрокуратури РФ з вимогою порушити «кримінальну справу про геноцид кримчан Україною».

Він назвав «водну блокаду півострова» «спробою завдати економіці Криму багатомільярдних збитків і знищити населення республіки», пишуть Примечания.

«Це спроба масового вбивства і геноциду. Саме так ми будемо класифікувати обвинувачення. Треба порушити кримінальну справу, яку необхідно довести до вироку хоча б в межах російської юрисдикції. А засуджені повинні бути як офіційні особи України, що схвалили перекриття Північно-Кримського каналу, так і «наші колишні кримські відщепенці», які ратують за таке рішення», – заявив Константинов.

Ще в грудні 2020 року Константинов заявляв, що окупований Крим технічно не готовий приймати воду з материкової України з Північно-Кримським каналом. «Це колосальні кошти».

«Глава» окупованого Криму Сергій Аксенов заявив, що півострів отримає «стійке водопостачання без участі влади України», відреагувавши на плани влади зміцнити дамбу на Північно-Кримському каналі, по якому дніпровська вода надходила на півострів до його окупації.

Докладніше про ситуацію навколо Північно-Кримського каналу дивіться у відеоблогу Євгенія Лешана «Вода і закон».

8 лютого директор підприємства «Вода Криму» Володимир Баженов повідомив, що в Криму продовжують знижуватися запаси води у водосховищах півострова.

Нагадаємо:

  • З 24 серпня 2020 року в Сімферополі, в Сімферопольському і Бахчисарайському районах окупованого Криму обмежили подачу води через посуху. Окупаційна влада заявила про встановлення біля соціальних об’єктів і в житлових мікрорайонах міста понад 230 накопичувальних баків для води. Обмеження вводились в три етапи. 7 вересня введений третій, самий жорсткий етап обмежень подачі води. Водопостачання здійснюється по годинах – вранці і ввечері. З 23 вересня 2020 року обмеження подачі води введене в Алушті, Партеніті і Малому Маяку.
  • 29 кримських населених пунктів знаходяться на «режимному водопостачанні».
  • Після окупації Криму Україна в квітні 2014 року року перекрила надходження води на півострів з річки Дніпро через Північно-Кримський канал, який забезпечував до 85% його потреб в прісній воді. Для забезпечення водою господарств Херсонської області та недопущення її перетоку на окуповану територію півострова канал перегородили тимчасовою дамбою із мішків з піском. У Криму склалася критична ситуація з водопостачанням окремих міст, а також з організацією зрошення і поливу на землях сільськогосподарського призначення.
  • Детальніше читайте в матеріалі Бориса Петруньока Водні пріоритети окупантів в Криму