Аксенов знову визнав, що Крим не впорається з дефіцитом води без опріснювача

Новини
водохранилища
Фото: ru.krymr.com

«Глава» Криму Сергій Аксенов знову визнав, що Крим не впорається з дефіцитом води без опріснювача морської.

Про це він сказав на засіданні оперативного штабу з проблем водопостачання Криму.

«Вихід з точки зору гарантованого водопостачання – це тільки опріснення. Іншого шляху немає. У Радянському Союзі були не такі дурні геологи, Північно-Кримський канал не було б необхідності тут рити, якби тут були підземні джерела води. Звернення надходять з Ялтинського регіону з приводу того, що опріснення – це шкідливо. Шкоди точно ніякого немає. Прямих протипоказань немає. Інша справа – підготовка цієї води. Треба особливим чином проводити водопідготовку», – сказав Аксенов.

Президент РФ Володимир Путін заявив, що вирішувати проблему водозабезпечення окупованого Криму за рахунок опріснення морської води дорого. За його словами, на півострові є достатні запаси прісної води, її треба тільки ефективно використовувати. Крім того, є ідея шукати прісну воду під Азовським морем.

Як повідомлялося, за даними кримського гідрометеоцентру, в січні 2021 року після снігопадів на півострові в басейнах річок Альма, Кача, Салгир не спостерігалося поліпшення гідрологічної обстановки.

8 лютого директор підприємства «Вода Криму» Володимир Баженов повідомив, що в Криму продовжують знижуватися запаси води у водосховищах півострова.

15 лютого так званий «глава Криму» Сергій Аксенов повідомив, що Сімферопольське водосховище не наповнюється, незважаючи на рясні снігопади в Криму.

Нагадаємо:

  • З 24 серпня 2020 року в Сімферополі, в Сімферопольському і Бахчисарайському районах окупованого Криму обмежили подачу води через посуху. Окупаційна влада заявила про встановлення біля соціальних об’єктів і в житлових мікрорайонах міста понад 230 накопичувальних баків для води. Обмеження вводились в три етапи. 7 вересня введений третій, самий жорсткий етап обмежень подачі води. Водопостачання здійснюється по годинах – вранці і ввечері. З 23 вересня 2020 року обмеження подачі води введене в Алушті, Партеніті і Малому Маяку.
  • 29 кримських населених пунктів знаходяться на «режимному водопостачанні».
  • Після окупації Криму Україна в квітні 2014 року року перекрила надходження води на півострів з річки Дніпро через Північно-Кримський канал, який забезпечував до 85% його потреб в прісній воді. Для забезпечення водою господарств Херсонської області та недопущення її перетоку на окуповану територію півострова канал перегородили тимчасовою дамбою із мішків з піском. У Криму склалася критична ситуація з водопостачанням окремих міст, а також з організацією зрошення і поливу на землях сільськогосподарського призначення.