У Криму танення снігів поповнило водосховища – Гідрометцентр

Новини
водохранилища
Фото: ru.krymr.com

У Гідрометцентрі Криму повідомили про поповнення в лютому водосховищ на півострові на більш ніж 12,3 млн кубометрів води. До початку весни загальний сумарний обсяг води у водосховищах, розташованих в руслах річок, склав 48,308 млн куб. метрів, що на 11,636 млн куб. метрів більше, ніж на початок зими.

«Приплив води в водосховища в мільйонах кубічних метрів склав: Белогорськоє – 4,477, Сімферопольське – 1,065, Щасливе – 1,573, Партизанське – 1,712, Чорноріченське – 9,486. Середні за місяць витрати води на річках Бельбек, Коккозка, Біюк-Карасу і Чорна склали 1.39-3.92 куб.м/сек., на малих річках південно-східного передгір’я – 0.010-0.014 куб.м/сек, а на решті річок – 0.11 -0.36 куб.м/сек. і були: на річках Бельбекського комплексу і Біюк-Карасу в межах норми; на річках південно-східного передгір’я і на р. Кача в межах 1-7% норми, а на решті річок в межах 25-57% норми», – сказано в повідомленні Гідрометцентру.

У басейнах більшості селевих річок округів Алушта, Судак і Феодосія зберігалося пересихання.

«Глава» Криму Сергій Аксенов знову визнав, що Крим не впорається з дефіцитом води без опріснювача морської.

Президент РФ Володимир Путін заявив, що вирішувати проблему водозабезпечення окупованого Криму за рахунок опріснення морської води дорого. За його словами, на півострові є достатні запаси прісної води, її треба тільки ефективно використовувати. Крім того, є ідея шукати прісну воду під Азовським морем.

Як повідомлялося, за даними кримського гідрометеоцентру, в січні 2021 року після снігопадів на півострові в басейнах річок Альма, Кача, Салгир не спостерігалося поліпшення гідрологічної обстановки.

8 лютого директор підприємства «Вода Криму» Володимир Баженов повідомив, що в Криму продовжують знижуватися запаси води у водосховищах півострова.

15 лютого так званий «глава Криму» Сергій Аксенов повідомив, що Сімферопольське водосховище не наповнюється, незважаючи на рясні снігопади в Криму.

Нагадаємо:

  • З 24 серпня 2020 року в Сімферополі, в Сімферопольському і Бахчисарайському районах окупованого Криму обмежили подачу води через посуху. Окупаційна влада заявила про встановлення біля соціальних об’єктів і в житлових мікрорайонах міста понад 230 накопичувальних баків для води. Обмеження вводились в три етапи. 7 вересня введений третій, самий жорсткий етап обмежень подачі води. Водопостачання здійснюється по годинах – вранці і ввечері. З 23 вересня 2020 року обмеження подачі води введене в Алушті, Партеніті і Малому Маяку.
  • 29 кримських населених пунктів знаходяться на «режимному водопостачанні».
  • Після окупації Криму Україна в квітні 2014 року року перекрила надходження води на півострів з річки Дніпро через Північно-Кримський канал, який забезпечував до 85% його потреб в прісній воді. Для забезпечення водою господарств Херсонської області та недопущення її перетоку на окуповану територію півострова канал перегородили тимчасовою дамбою із мішків з піском. У Криму склалася критична ситуація з водопостачанням окремих міст, а також з організацією зрошення і поливу на землях сільськогосподарського призначення.