Посли ЄС виключили Арбузова і Табачника зі списку санкцій – Йозвяк

Новини
Фото: replyua.net

Посли країн Євросоюзу вирішили продовжити на пів року санкції проти фізичних та юридичних осіб, відповідальних за підрив територіальної цілісності України. Окремим рішенням посли також схвалили продовження заморожування активів колишнього президента України Віктора Януковича та семи його соратників. Водночас із санкційного списку виключили колишнього прем’єр-міністра Сергія Арбузова та колишнього міністра освіти Дмитра Табачника.

Про це написав у Twitter брюссельський кореспондент «Радіо Свобода» Рікард Йозвяк.

«Посли Європейського Союзу 3 березня вирішили продовжити на пів року санкції проти 177 осіб та 48 юридичних осіб, яких ЄС вважає відповідальними за підрив територіальної цілісності України», – написав Йозвяк.

Раніше Йозвяк вже писав, що таке рішення очікується, тому що з Києва не отримали достатньо доказів для того, щоб ці особи залишалися у списку.

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що санкції щодо більшості соратників колишнього президента Віктора Януковича вже не мають ваги.

Санкції Євросоюзу стосовно екс-президента Віктора Януковича і його оточення, які вважаються відповідальними за незаконне привласнення державних коштів України або зловживання службовим становищем, що призвело до втрати державних коштів України, були введені в березні 2014 року і продовжувалися в березні 2015 року, березні 2016 року, березні 2017 року, березні 2018 і березні 2019 року.

Рада Євросоюзу 17 грудня продовжила ще на шість місяців – до 31 липня 2021 року – економічні санкції проти Росії у відповідь на її дії з дестабілізації ситуації в Україні.

Санкції щодо РФ через окупацію Криму з боку США і ЄС були введені в грудні 2014 року. 29 червня  2021 року Рада ЄС продовжила термін дії економічних санкцій щодо окремих секторів російської економіки до 31 січня 2021 року. 

Нагадаємо:

  • 7 грудня 2020 року Рада міністрів Євросоюзу із закордонних справ затвердила Глобальний режим санкцій ЄС за порушення прав людини. Цей режим не матиме географічних обмежень та стосуватиметься будь-яких персон чи установ по всьому світу, якщо вони причетні до серйозних порушень прав людини. Санкції з цього пакету застосовуватимуться за системні злочини, такі як геноцид, тортури, вбивства та зникнення людей, насильство, системні порушення прав людини на зібрання та асоціації. Перелік таких осіб та установ, що причетні до таких дій, формуватиметься за ініціативою країн-членів ЄС, які представлятимуть обґрунтовані пропозиції на розгляд Ради ЄС.
  • Хочете знати більше про кримські санкції, запроваджені США, ЄС та Україною у зв’язку зі збройною агресією Росії проти України та їх вплив на сектори економіки окупованого РФ Криму? Знайомтеся з матеріалами нового розділу «Спецпроекти» на сайті Центру журналістських розслідувань: «Як працюють кримські санкції».