В США українські військові моряки завершили підготовку до експлуатації патрульних катерів типу Island

Новини
Фото: Facebook ВМС ЗС України

У Балтиморі на базі Морської охорони США українські військові моряки завершили курс допідготовки до експлуатації патрульних катерів типу Island, переданих для ВМСУ.

Про це повідомляє Командування Військово-Морських Сил Збройних Сил України.

Як зазначається, 26 березня у Балтиморі відбулися урочистості з приводу закінчення 10-ти тижневого курсу допідготовки українських військових моряків щодо експлуатації патрульних катерів типу Island.

Командувач ВМСУ, контр-адмірал Олексій Неїжпапа привітав успішне закінчення курсу допідготовки та зазначив, що пишається високою мотивацією українських військових моряків, проявленою під час підготовки.

«З 2014 року за сприяння американських партнерів проведено більше двохсот спільних заходів підготовки наших Військово-Морських Сил, системно здійснюється якісна консультативна і освітня допомога, підготовка екіпажів, курсантів, морської піхоти. Ми вдячні за потужну матеріально-технічну допомогу у відродженні ВМС України, зокрема швидкісні човни, тепловізори, водолазне спорядження, засоби зв’язку та навігації, технічні засоби системи управління», – зазначив Неїжпапа.

Допідготовка екіпажів проводились саме на тих катерах типу Island, які невдовзі відправляться до України та разом з отриманими у 2019 році стануть на захист суверенітету та територіальної цілісності України з морського напрямку.

Фото: Facebook ВМС ЗС України

Як повідомлялось, два з трьох патрульних катерів типу Island, додатково переданих США для ВМСУ, надійдуть до України до кінця півріччя цього року. Вони пройшли відповідне технічне обслуговування й доозброєння, для майбутніх екіпажів була органызовна допідготовка на базі суднобудівної верфі Берегової охорони США під керівництвом американських інструкторів. Катери отримали імена на честь українських міст «Суми» та «Фастів».

Нагадаємо:

  • 27 вересня 2018 року США передали ВМС України два патрульні катери берегової охорони класу Island («Айленд»). Церемонія відбулася на території бази Берегової охорони США «Балтімор» за участі президента України Петра Порошенка. США передали патрульні катери Islands безкоштовно, Україна заплатила лише за їх транспортування, підготовку екіпажів та інші супутні витрати.
  • У США катери дообладнали новітніми системами та механізмами і вони пройшли випробування в Балтіморі. Катери отримали назви «Слов’янськ» (P190) та «Старобільськ» (P191).
  • 21 жовтня 2019 року катери «Слов’янськ» і «Старобільськ» доставили  в Одеський морський порт. 13 листопада їх передали до складу ВМСУ.
  • У 2021 році США на додаток до вже прийнятих до складу ВМСУ патрульних катерів типу Island передадуть Україні ще три таких же корабля. При цьому, на відміну від перших двох катерів, які увійшли до складу українського флоту, вони не будуть демілітаризовані.