Рішення апеляційного суду у Парижі щодо незаконно експропрійованих РФ активів Ощадбанку у Криму не остаточне – Зеркаль

Новини
Ощадбанк
Фото: epravda.com.ua

Олена Зеркаль, колишня заступник глави МЗС України, яка очолює захист Нафтогазу в судах з Газпромом, запропонувала «не реагувати емоційно» на рішення Апеляційного суду Парижа щодо задоволення позову РФ в суперечці з Ощадбанком у справі про компенсацію 1,3 млрд доларів за втрачені кримські активи. 

«Пропоную не реагувати на цю новину емоційно, а згадати справу компанії ЮКОС і зрозуміти, що тактика РФ дуже передбачувана та зрозуміла. Вони завжди намагаються затягнути процеси та відтермінувати виконання рішення всіма можливими способами. І підручник з описом методів для цього в них не змінюється.

У 2014 році РФ програла справу ЮКОСа. Це була 10-річна тяжба у Міжнародному арбітражі в Гаазі, що завершилася розгромним рішенням, за яким РФ була визнана винною у експропріації та мала сплатити компенсацію у безпрецедентному розмірі – 50 (!) млрд доларів», – пише Зеркаль у Facebook.

За її словами, РФ оскаржила це рішення, і через півтора роки Окружний суд Гааги скасував рішення Арбітражу, що зрозуміло було представлено РФ як ключова перемога.

«Проте, вже в лютому 2020 року Апеляційний суд Гааги скасував цю «перемогу» і підтвердив вердикт: Росія повинна заплатити. Причому за час цієї тяжби капають відсотки, і сума вже зросла до 57 (!!) млрд доларів та продовжує збільшуватися. Це той випадок, коли РФ доведеться сплачувати за любов до затягування процесів. І сума може зрости дуже суттєво, оскільки у червні 2020 року справа дійшла до останньої інстанції: Росія звернулася зі скаргою до Верховного суду Нідерландів. На її розгляд піде ще кілька років, а тим часом виконання рішення Арбітражу не зупинено і колишні акціонери продовжують полювання на активи РФ.

А поки акціонери ЮКОСу полюють за активами РФ, нам варто набратися терпіння та готуватися, що судові справи українських компаній теж триватимуть багато років і це не парад перемог, а послідовні битви.

Олена Зеркаль, Гаага, 03.06.2019 Фото: Youtube Ukrinform TV

Це тривалі і непрості процеси – давайте звикати до повільності міжнародного судочинства та продовжувати захищати як порушені права інвесторів, так і суверенні права України.
Так, я знаю, як важко чекати і постійно пояснювати, але цього не уникнути».

Ощадбанк оскаржить рішення Апеляційного суду Парижа у справі проти Російської Федерації. У Міністерстві юстиції РФ заявили, що Апеляційний суд Парижа 30 березня задовольнив їх позов в суперечці з Ощадбанком України у справі про компенсацію 1,3 млрд доларів за втрачені банком активи в окупованому Криму.

Як повідомлялось, 2 грудня 2020 року Верховний Суд дозволив Ощадбанку відновити стягнення $1,3 млрд з РФ збитків, завданих в результаті незаконної анексії Криму.

Нагадаємо:

  • 26 листопада 2018 року Арбітражний трибунал у Парижі ухвалив рішення про стягнення з РФ на користь державного Ощадбанку 1,3 млрд доларів США для компенсації збитків за втрачені активи в окупованому Криму.
  • Заступник директора Департаменту реструктуризації заборгованості і стягнення Ощадбанку Ірина Мудра повідомила Центру журналістських розслідувань, що в банку бачать три варіанти стягнення з РФ компенсації в 1,3 млрд доларів США за втрачені в окупованому Криму активи.
  • 16 травня 2019 року Мудра повідомила Центру журналістських розслідувань, що Росія може спробувати домогтися скасування рішення Міжнародного арбітражу про стягнення з неї 1,3 млрд доларів США в якості компенсації збитків, завданих акціонерному товариству «Ощадбанк» внаслідок російської анексії Криму.