ДБР відкрило кримінальне провадження про держзраду щодо Медведчука і Козака – депутат

Новини

Народний депутат Олексій Гончаренко (фракція «Євросолідарності») заявляє, що Державне бюро розслідувань відкрило кримінальне провадження про державну зраду щодо народних депутатів Віктора Медведчука і Тараса Козака (фракція «ОПЗЖ»).

Про це Гончаренко повідомив, посилаючись на інформацію Офісу Генпрокурора.

«ДБР відкрила кримінальне провадження про державну зраду Медведчука і Козака. Таку інформацію я отримав від Офісу Генпрокурора у відповідь на мою заяву про вчинення дій Медведчуком і Козаком, які підпадають під статтю 111 Кримінального Кодексу України (державна зрада). Мою заяву долучили до матеріалів кримінального провадження, яке уже ведеться Державним бюро розслідувань», – написав депутат.

Він нагадав, що його заява стосується «висловлювань Медведчука (в тому числі у поєднанні з діями, вчиненими його однопартійцем Тарасом Козаком) у інтерв’ю російському пропагандистському телеканалу RT».

«Там Медведчук коментував питання, які стосувалися введення санкцій РНБО щодо Козака, а також анулювання ліцензій 112, ZIK та NewsOne. Тоді він допустив ряд висловлювань, які можна трактувати як державну зраду», – зазначив Гончаренко.

Рада національної безпеки і оборони України під головуванням президента Володимира Зеленського прийняла рішення ввести санкції проти ряду юридичних і фізичних осіб, в числі яких лідер «Опозиційної платформи – За життя» Віктор Медведчук і його дружина Оксана Марченко. Всього в списку – 19 юридичних та 8 фізичних осіб.

Як повідомлялося, Центр протидії корупції направив головам Держдепу і Мінфіну США лист з проханням розширити санкції проти голови політради ОПЗЖ Віктора Медведчука на його дружини Оксани Марченко і на депутата цієї партії Тараса Козака.

Нагадаємо:

  • 2 лютого 2021 року президент Володимир Зеленський ввів у дію рішення РНБО від 2 лютого 2021 року про застосування санкцій проти народного депутата від ОПЗЖ Тараса Козака та телеканалів, які йому належать, – 112 Україна, NewsOne, Zik, які фактично контролює голова політради ОПЗЖ та кум російського президента Віктор Медведчук.
  • 3 лютого президент Володимир Зеленський зазначив, що рішення про санкції щодо Тараса Козака та його телеканалів має чітке обгрунтування в зв’язку з фінансуванням з Росії і співпрацею з терористичними організаціями.
  • 5 лютого секретар РНБО Олексій Данілов заявив, що рішення про введення санкцій проти телеканалів кума Путіна Віктора Медведчука готувалося давно і ретельно, тому скасувати його буде неможливо.
  • Касаційний адміністративний суд у складі Верховного суду відкрив провадження щодо застосування санкцій проти народного депутата від партії «Опозиційний блок – За життя» Тараса Козака та низки телеканалів, які йому належать та фактично підконтрольні голови політради ОПЗЖ та куму російського президента Віктору Медведчуку.