Хто потрапив під нові санкції США

Новини

Президент США Джо Байден підписав указ про введення нових санкцій проти РФ. У партнерстві з ЄС, Великобританією, Австралією та Канадою накладені санкції на вісім фізичних і юридичних осіб, пов’язаних з окупацією Криму.

У Мінфіні США вказали осіб, які потрапили під санкції:

Риженькін Леонід Кронидович – гендиректор Мостотреста, російської будівельної компанії, що працює в окупованому Криму

Ленпромтранспроект – російська компанія, яка спроектувала Керченський міст

Товариство з обмеженою відповідальністю Управління будівництва залізниці Беркакит-Томмот-Якутськ – компанія, що брала участь в будівництві залізниці до мосту через Керченську протоку

СІЗО-1 в Сімферополі 

Кулинич Лариса Віталіївна – «міністр майнових і земельних відносин Криму»

Павло Леонідович Каранда – «міністр внутрішніх справ Криму»

Леонід Михайлюк – «начальник ФСБ в Криму»

Володимир Миколайович Терентьєв – «начальник Головного управління Слідчого комітету в Криму».

Санкції проти 16 організацій і 16 осіб, які намагалися вплинути на президентські вибори в США в 2020 році за вказівкою керівництва уряду РФ:

Олексій Громов – перший заступник голови Адміністрації президента Росії

SouthFront – зареєстрований в Росії інтернет-сайт дезінформації

NewsFront – базується в Криму як засіб дезінформації і пропаганди

Фонд стратегічної культури – зареєстрований в Росії онлайн-журнал, який знаходиться під управлінням Служби зовнішньої розвідки РФ, пов’язаний з МЗС РФ

InfoRos – інформагентство

Денис Тюрін – займав керівну посаду в InfoRos, служив в ГРУ

Костянтин Килимник – російський і український політичний консультант.

Також у США з’ясували, що є компанії, яки надають постійну підтримку російським спецслужбам: ФСБ, ГРУ, СЗР, що неодноразово здійснювали одні з найнебезпечніших та руйнівних кібератак в історії. 

Зокрема йдеться про SolarWinds, атаку, організовану зовнішньою розвідкою, яка поставила під загрозу тисячі державних та приватних мереж у США. Тоді злочинці підробили оновлення ІТ-компанії SolarWinds, яка обслуговує державних замовників у виконавчій владі, збройних силах і спецслужбах США.

Водночас, ГРУ відповідальне за вірус NotPetya, та Olympic Destroyer, атаки на Всесвітнє антидопінґове агентство, кібератаки на держоргани та критичну інфраструктуру України та Грузії, а також кіберзлочини, пов’язані з виробами у США та Франції.

«Ера технополіс» (ERA Technolopolis): технопарк та дослідницький центр, підконтрольний та фінансований коштом Міноборони РФ. Співпрацює з російською розвідкою ГРУ, яка організувала низку потужних кібератак та інформаційних атак. Центр залучений до розробки військових технологій.

«Пасіт» (Pasit, AO): ІТ-компанія, що проводила дослідження для кібератак зовнішньої розвідки РФ (СЗР)

«Спецвузавтоматика» (SVA)російський держінститут, що також здійснював дослідження та надавав техпідтримку для кібератак зовнішньої розвідки РФ.

«Необіт» (Neobit, OOO): ІТ-компанія, що обслуговує Міноборони РФ та Службу безпеки (ФСБ). Разом із ФСБ, ГРУ та СЗР розробляла забезпечення для кібератак спецслужб. Включена до списку на виконання акту CAATSA від 2017 року за фінансування ГРУ

«АСТ» (Advanced System Technology, AO): ІТ-компанія, що обслуговує Міноборони РФ, ФСБ та СЗР. Також брала участь у розробці російських кібератак. Включена до списку на виконання акту CAATSA від 2017 року за фінансування ФСБ

«Позитив Технолоджіз» (Pozitiv Teknolodzhiz, AO): ІТ-компанія, що займається кібербезпекою та підтримує російський держсектор, зокрема ФСБ. Надає безпекове забезпечення державним та недержавним акторам. У заяві зазначають, що компанія влаштовує масштабні конвенції, що слугують рекрутинґовими  заходами для ФСБ і ГРУ. Також внесена до списку через акт CAATSA за фінансування ФСБ.

Детально про те, як санкції США, ЄС і України впливають на сектори економіки окупованого РФ Криму і які схеми їх обходу придумали росіяни, читайте і дивіться в матеріалах спецпроекту Центру журналістських розслідувань «Як працюють кримські санкції».

Нагадаємо:

  • 2 березня 2021 року міністерство фінансів США запровадило санкції проти сімох російських урядовців, проти п’ятьох з яких ЄС і Великобританія раніше запровадили санкції за їхню роль в отруєнні Навального, і двох, проти яких ЄС запровадив санкції у відповідь на арешт і ув’язнення Навального. Міністерство торгівлі США додло 14 юридичних осіб до санкційного списку через їх діяльність із поширення і підтримки російських програм зброї масового знищення та хімічної зброї.