РФ стоїть за атаками хакерів у США – американська розвідка

Новини

Російські хакери, швидше за все, стоять за масштабними атаками на комп’ютерні мережі кількох американських міністерств і провідних корпорацій.

Про це заявили американські служби безпеки, повідомляє Радіо Свобода.

Це перша офіційна заява – реакція на повідомлення в пресі, що з’явилися в грудні, про те, що хакери змогли проникнути в комп’ютерні системи міністерств фінансів, торгівлі, енергетики, фірм, що виконують оборонні замовлення і займаються медичними дослідженнями. Метою хакерів, мабуть, «був збір розвідувальної інформації». «Це є серйозною небезпекою, нейтралізація якої потребують тривалих і наполегливих зусиль», – йдеться в спільній заяві ФБР, Агентства з національної безпеки, Агентства з кібербезпеки і управління директора Національної розвідки. Конкретний організатор атак поки не визначений, але «швидше за все, джерело, що знаходиться в Росії відповідальне» за більшу частину або всі атаки на федеральні і приватні комп’ютерні мережі.

Потенційними об’єктами атак могли стати 18 тисяч клієнтів техаської фірми SolarWinds, чия популярна комп’ютерна програма використовувалася хакерами для проникнення в комп’ютери. У заяві йдеться про те, що менше 10 федеральних міністерств і управлінь виявили в своїх комп’ютерних мережах сліди активності хакерів.

У грудні після появи повідомлень про активність хакерів президент Дональд Трамп звинуватив пресу в тому, що вона роздуває небезпеку, і припустив, що за атаками може стояти Китай. Віце-голова сенатського комітету з розвідки Марк Уорнер заявив, що це запізніла заява і потрібно більш чітке попередження з боку США на адресу Росії. Глава комітету з розвідки Палати представників Адам Шифф оголосив про те, що Конгрес має намір провести детальне розслідування того, що сталося.

Мін’юст США пред’явив шести офіцерам Головного розвідувального управління (ГРУ) Росії обвинувачення в масштабних кібератаках на об’єкти політичної, фінансової і спортивної інфраструктури по всьому світу, в тому числі в Україні, США, Франції та Південної Кореї, а також у зломі програмного забезпечення з використанням руйнівних вірусів для відключення тисяч комп’ютерів і заподіяння збитків майже на мільярд доларів.

Нагадаємо:

  • Американська компанія iSight Partners, яка спеціалізується на питаннях кіберрозвідкb, заявила, що російська група хакерів, відома як Sandworm, причетна до безпрецедентного відключення електроенергії в Україні в кінці грудня 2015 року.
  • У січні 2016 року Держпідприємство «Національна енергетична компанія «Укренерго» заявило про нові атаки хакерів на підприємства енергетики України з метою зараження їх комп’ютерних систем вірусом BlackEnergy.
  • З 27 червня 2017 року комп’ютерні мережі українських державних установ і банків були атаковані комп’ютерним вірусом Petya.A. Пізніше спроби атак цим вірусом були зафіксовані по всьому світу. Україна постраждала найбільше, на її частку припало 75,24% випадків заражень. За даними Адміністрації президента, в Україні в результаті масштабної кібератаки комп’ютерного вірусу Petya.A з ладу вийшли близько 10% приватних, урядових і корпоративних комп’ютерів.
  • У лютому 2018 року США j,винуватили Росію в організації атаки вірусу NotPetya, який заразив урядові і приватні комп’ютери в Україні перш ніж поширитися по всьому світу.