США в ОБСЄ засудили РФ через штраф щодо головного редактора газети Qirim

Новини
Головний редактор газети Qirim Бекір Мамутов Фото: RFE/RL

Місія США на засіданні Постійної ради ОБСЄ у Відні звернулася до РФ з вимогою припинити окупацію Криму, звільнити українських політв’язнів і вивести свої війська зі сходу України. Місія також засудила рішення російського суду в Криму про штраф у відношенні редактора кримськотатарської газети Qırım Бекіра Мамутова за статтю, в якій згадувався доповідь ООН про Меджлісі кримськотатарського народу.

«Кримські татари, етнічні українці та інші стають мішенню окупаційних властей і піддаються переслідуванням, затримань, тюремного ув’язнення і навіть тортурам за протидію російської окупації і мілітаризації півострова. Сполучені Штати закликають Москву звільнити всіх розміщених на її території українських політичних в’язнів. Ми також закликаємо Росію припинити окупацію Криму і вивести свої сили і техніку зі сходу України», – йдеться у виступі представника США Кортні Острієн, опублікованому на сайті місії.

В окупованому Криму «мировий суд» Київського району Сімферополя оштрафував на 4 тис. рублів головного редактора кримськотатарської газети Qirim («Къырым») Бекіра Мамутова за публікацію доповіді Генерального секретаря ООН, в якому згадувався Меджліс кримськотатарського народу, без позначення, що його діяльність заборонена в Росії і Криму.

Нагадаємо:

  • 26 квітня 2016 року «Верховний суд Криму» визнав «екстремістською організацією» і заборонив діяльність Меджлісу, задовольнивши позов колишнього «прокурора Республіки Крим» Наталі Поклонскої. На це рішення була подана апеляційна скарга. 29 вересня 2016 року Верховний суд РФ відхилив апеляційну скаргу і визнав законним рішення про заборону діяльності Меджлісу на території Росії і в окупованому Криму.
  • 16 січня 2017 року Україна подала позов до Міжнародного суду ООН в Гаазі для притягнення РФ до відповідальності за вчинення актів тероризму і дискримінації на протязі її незаконної агресії проти України.
  • 19 квітня 2017 року Міжнародний суд ООН ухвалив рішення ввести обмежувальні заходи за позовом України проти РФ для захисту національних меншин в окупованому Криму. Зокрема, суд зобов’язав державу-агресора утриматися від обмежень кримських татар в представництві їх інтересів, в тому числі відновити діяльність Меджлісу, а також забезпечити відновлення освіти меншин українською мовою.
  • 19 грудня 2017 року Генеральна Асамблея ООН прийняла оновлену резолюцію A/RES/72/190 з прав людини в окупованому Криму. У документі міститься вимога до РФ виконати тимчасові заходи рекомендацій Міжнародного суду ООН про скасування заборони Меджлісу кримськотатарського народу в Криму і забезпечити навчання українською і кримськотатарською мовами на півострові.
  • 19 липня 2018 року Міжнародний суд ООН направив РФ вимогу щодо виконання наказу про відновлення діяльності Меджлісу кримськотатарського народу в окупованому Криму.