У Криму побудують ще два водосховища в Сімферополі та Алушті – Аксенов

Новини
Сергій Аксенов Фото: facebook.com/pg/aksenov.rk

В окупованому Криму мають намір побудувати ще два додаткових водосховища в Сімферополі та Алушті для їх сталого водопостачання. Крім того, в Ялті вже підготовлено місце для будівництва опріснювальної установки.

Про це заявив так званий «глава Криму» Сергій Аксенов в ефірі підконтрольного окупантам телеканалу «Миллет», повідомляє Центр журналістських розслідувань.

«Швидше за все, будуть побудовані ще додаткові водосховища в Сімферополі на 15 мільйонів кубометрів і в Алушті на 8 мільйонів кубометрів. Ми зараз робимо техніко-економічне обґрунтування», – сказав Аксенов.

За його словами, в питанні водопостачання Криму «ми пройшли гостру фазу», а найбільш складна ситуація зберігається в Алушті, де вода подається за графіком дві годині вранці і три години ввечері. У Сімферополі вода подається з 6:00 до 24:00. При цьому в Ялті до 1 липня вода подається з 6:00 до 24:00, а з 1 липня і до 1 жовтня буде подаватися цілодобово.

«У Ялті повністю підготували місце для будівництва опріснювальної установки. Тому розраховуємо, що у нас гостра фаза минула і Крим буде забезпечений водою в повному обсязі», – зазначив Аксенов.

Як повідомлялось, 9 березня 2021 року так званий «глава Криму» Сергій Аксенов доручив розробити детальний план забезпечення водою населених пунктів окупованого півострова під час курортного сезону в умовах дефіциту водних ресурсів. При цьому необхідно «виходити з гіршої ситуації».

30 квітня 2021 року «глава адміністрації» Ялти Яніна Павленко повідомила, що з травня по жовтень місто переходить з погодинної подачі води на цілодобову завдяки тому, що розтанув сніг і поповнилися водосховища.

В Криму у квітні завдяки таненню снігу в горах і опадам значно збільшився приплив води в водосховища півострова, проте їх загальний сумарний обсяг на 9 млн куб. м менше, ніж на 1 травня 2020 року.

5 травня 2021 року російський віце-прем’єр Марат Хуснуллін, який курирує окупований Крим в уряді РФ, заявив, що остаточне рішення про будівництво на півострові опріснювальної установки ще не прийнято. Цей захід розглядається тільки як крайній варіант.

Нагадаємо:

  • З 24 серпня 2020 року в Сімферополі, в Сімферопольському і Бахчисарайському районах окупованого Криму обмежили подачу води через посуху. Окупаційна влада заявила про встановлення біля соціальних об’єктів і в житлових мікрорайонах міста понад 230 накопичувальних баків для води. Обмеження вводились в три етапи. 7 вересня введений третій, самий жорсткий етап обмежень подачі води. Водопостачання здійснюється по годинах – вранці і ввечері. З 23 вересня 2020 року обмеження подачі води введене в Алушті, Партеніті і Малому Маяку.
  • 29 кримських населених пунктів знаходяться на «режимному водопостачанні».
  • Після окупації Криму Україна в квітні 2014 року року перекрила надходження води на півострів з річки Дніпро через Північно-Кримський канал, який забезпечував до 85% його потреб в прісній воді. Для забезпечення водою господарств Херсонської області та недопущення її перетоку на окуповану територію півострова канал перегородили тимчасовою дамбою із мішків з піском. У Криму склалася критична ситуація з водопостачанням окремих міст, а також з організацією зрошення і поливу на землях сільськогосподарського призначення.