Прокуратура скерувала до суду обвинувачення у держзраді стосовно керівниці проросійської організації Тетяни Кузьміч

Новини
Тетяна Кузьміч (зліва) у Херсонському міськсуді, 19.10.2020 Фото: Facebook Суспільне Херсон

Херсонська обласна прокуратура затвердила та скерувала до Херсонського міськсуду обвинувальний акт відносно Тетяни Кузьміч, яка очолює ГО «Російська національна громада «Русич» та раніше викладала в Херсонській академії неперервної освіти.

Як повідомляє прокуратура, мешканка Херсону Кузьміч обвинувачується у державній зраді за ч.1 ст. 111 КК України, санкція якої передбачає позбавлення волі на строк від 12 до 15 років з конфіскацією майна або без такої.

«Розслідуванням установлено, що жінка впродовж 2015 – 2020 років виконувала поставлені представником Російської Федерації завдання, пов’язані зі збиранням, аналізом та передачею представнику іноземної держави інформації, необхідної для проведення підривної діяльності проти України, на шкоду суверенітету, територіальній цілісності та недоторканності, державній та економічній безпеці», – розповіли у відомстві.

Як зазначається, наразі досудове слідство у кримінальному провадженні завершено. Обвинувальний акт скеровано до Херсонського міського суду для розгляду по суті.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснювалось слідчим відділом Управління СБУ в Херсонській області під процесуальним керівництвом Херсонської обласної прокуратури.

Як повідомлялось, 5 жовтня 2020 року затримана у серпні за підозрою у державній зраді Тетяна Кузьміч вийшла із СІЗО Херсону під заставу у 530 тис. грн. Її адвокатка не назвала благодійників, які внесли заставу.

7 жовтня Херсонський міськсуд частково задовольнив клопотання Херсонської обласної прокуратури та продовжив до 20 жовтня дію обов’язків, покладених на Тетяну Кузьміч. 19 жовтня суд продовжив запобіжний захід до 19 листопада.

Нагадаємо:

  • У розслідуванні «Хто та як просуває ідеї «русского мира» у Херсоні»  Рустама Авдєєва, радіо Куреш та Центру журналістських розслідувань детально описана проросійська діяльність херсонських громадських організацій, які фінансуються російськими структурам – фондом «Русский мир» та Россотрудничеством. Зазначалось, що керівники та члени цих  організації, як правило, працюють у сфері освіти та культури, поширюючи проросійські погляди серед школярів та студентів.   
  • 20 серпня 2020 року контррозвідники СБУ повідомили, що припинили діяльність агентурної мережі ФСБ РФ, що діяла на території Херсонської області під керівництвом колишньої співробітниці облдержадміністрації.
  • Затриманою СБУ за підозрою у держзраді виявилась Тетяна Кузьміч, яка очолює ГО «Руська національна громада «Русичъ» і викладала у Херсонській академії неперервної освіти.
  • 21 серпня 2020 року Херсонський міський суд заарештував до 9 жовтня Тетяну Кузьміч з можливістю внесення застави у сумі понад 500 тис. грн.