До суду скеровано обвинувачення у держзраді стосовно кримського «судді», який виніс вирок Ільмі Умерову

Новини
Ільмі Умеров і «суддя» Андрій Кулішов, 27.09.2017 Фото: RFE/RL

Прокуратура АРК та Севастополя скерувала до суду обвинувальний акт стосовно колишнього судді Сімферопольського районного суду АРК Андрія Кулішова, який після окупації Криму перейшов на службу до Росії і 27 вересня 2017 року виніс незаконний вирок заступнику голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умерову.

Кримський «суддя» обвинувачується за ч.1 ст.111 КК України (державна зрада), санкція якої передбачає позбавлення волі на строк від дванадцяти до п’ятнадцяти років, повідомляє прокуратура Автономної Республіки Крим та міста Севастополя.

Як зазначили у відомстві, обвинувачений після окупації півострова у 2014 році, зрадивши присязі судді, перейшов на службу до незаконно створених судових органів держави-окупанта, обійнявши посаду «судді Сімферопольського районного суду Республіки Крим».

«Вказаний громадянин України, реалізовуючи політику держави-окупанта, яка спрямована на переслідування проукраїнського населення в Криму, розуміючи, що правосуддя на півострові повинно здійснюватися відповідно до законодавства України, неправомірно керуючись законодавством Російської Федерації, 27 вересня 2017 року ухвалив неправомірний вирок, яким заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу засуджено до двох років позбавлення волі. Таким чином, своїми діями обвинувачений надавав допомогу іноземній державі в проведенні підривної діяльності на шкоду суверенітету та територіальній цілісності України», – наголосили у прокуратурі автономії.

Досудове розслідування здійснювалось слідчими Територіального управління ДБР, розташованого у м. Мелітополі.

Прокуратура не називає прізвище «судді», який обвинувачується у держзраді. За інформацією джерел Центру журналістських розслідувань, мова йде про Кулішова Андрія Сергійовича, який нині очолює «Сімферопольський районний суд» окупованого Криму.

Як повідомлялось, в серпні 2020 року прокуратура АРК повідомила про підозру у держзраді кримському «судді» Андрію Кулішову, який 27 вересня 2017 року в окупованому Криму виніс вирок заступнику голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умерову. Кулішов був оголошений у розшук.

Нагадаємо:

  • 11 вересня 2017 року «Верховний суд Республіки Крим» засудив заступника голови Меджлісу Ахтема Чийгоза до 8 років позбавлення волі в колонії загального режиму. Його звинуватили в «організації масових заворушень» під час мітингу біля Верховної Ради АРК за територіальну цілісність України 26 лютого 2014 року, напередодні окупації Криму Росією. 
  • 27 вересня 2017 року в окупованому Криму «Сімферопольський районний суд» засудив заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умерова до 2 років позбавлення волі в колонії-поселенні і на 2 роки заборонив займатися публічною діяльністю. в закликах «до порушення територіальної цілісності РФ». Кримськотатарські активісти опублікували відео, зняте в залі «Сімферопольського районного суду», на якому показані обличчя людей, які обвинувачували і виносили вирок Умерову.
  • 25 жовтня засуджених окупантами в Криму Ільмі Умерова та Ахтема Чийгоза видали Туреччині. 27 жовтня Умеров і Чийгоз прилетіли з Анкари до Києва. Заступники голови Меджлісу зустрілися з президентом України Петром Порошенко, який нагородив їх орденами «За заслуги». Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров повідомив, що Умеров і Чийгоз будуть жити і працювати в Києві.