Окупанти в Криму через «суд» намагаються обмежити переміщення звільненому кримськотатарському журналісту Мемедемінову

Новини
Наріман Мемедемінов Фото: Антон Наумлюк

«ОМВД Росії по Бахчисарайському району» звернулося з позовною заявою в «Бахчисарайський районний суд» про встановлення адміністративного нагляду за цивільним журналістом Кримської солідарності Наріманом Мемедеміновим, незаконно засудженим у 2019 року за «публічні заклики до тероризму», він вийшов на свободу з колонії у 2020 році.

«Поліція» звернулася в «суд» відповідно до пункту 3 частини 2 статті 3 Федерального закону РФ №64 «Про адміністративний нагляд за особами, звільненими з місць позбавлення волі». При цьому наголошується, що нагляд повинен здійснюватися незалежно від наявності підстав через тяжкості кримінальної статті, повідомляє Кримська солідарність.

«ОМВД» вимагає встановити заборону на покидання житла або знаходження в ньому з 22:00 до 6:00, зобов’язати відвідувати правоохоронні органи двічі на місяць, а також заборонити виїжджати за межі адміністративного району.

Засідання по даному позову повинно було відбутися сьогодні в «Бахчисарайському районному суді». Наріман повідомив, що написав заяву про перенесення процесу з-за пізнього повідомлення і смерті близького родича.

«Це так званий« законний »елемент тиску і переслідування, порушення моїх законних прав, як громадянина і кримського татарина мусульманина. Також це пряме порушення конституції, яку правоохоронці зобов’язані дотримуватися», – коментує Наріман.

Громадянський журналіст, блогер і медіа-координатор громадянського руху «Кримська солідарність» Наріман Мемедемінов 21 вересня 2020 року вийшов на свободу з колонії-поселення №8 у селищі Садковський Ростовської області РФ, де він відбував ув’язнення за незаконним вироком Південного окружного військового суду в Ростові-на- Дону, який в 2019 році засудив його до 2,5 років позбавлення волі за нібито публічні заклики до тероризму.

Як повідомлялося, на початку червня 2020 року Нарімана Мемедемінова етапували в колонію-поселення на території Ростовської області Росії.

Нагадаємо:

  • 22 березня 2018 року в окупованому Криму російські силовики в селі Холмовка Бахчисарайського району обшукали будинок кримськотатарського активіста, блогера Нарімана Мемедемінова, затримали його і відвезли на допит в «кримське управління ФСБ» в Сімферополі. Активіста обвинуватили в нібито закликах до здійснення терористичної діяльності за ст. 205.2 КК РФ за публікацію на каналі Youtube в 2012-2013 роках новинних відеороликів.
  • 23 березня 2018 року«Київський районний суд» Сімферополя заарештував Мемедемінова.
  • 2 жовтня 2019 року Південний військовий окружний суд в Ростові-на-Дону засудив Нарімана Мемедемінова до 2 років і шести місяців позбавлення волі в колонії-поселенні.
  • 14 травня 2020 року у Росії апеляційний військовий суд міста Власіха (Московська область), розглянувши апеляцію захисту, залишив чинним вирок Мемедемінову.