Опріснювач будуватимуть тільки в Ялті, щодо Сімферополя рішення не прийнято – Аксенов

Новини
Сергій Аксенов Фото: facebook.com/aksenov.rk

В окупованому Криму опріснювальну станцію побудують тільки в Ялті. Роботи виконуватиме державний підрядник, але через режим санкцій назва підприємства не розголошується. Рішення про будівництво опріснювача на західному узбережжі півострова для водопостачання Сімферополя не прийнято.

Про це повідомив журналістам у Сімферополі так званий «глава Криму» Сергій Аксенов, передає видання «Крыминформ».

«Поки прийнято рішення тільки щодо будівництва опріснювача в Ялті. Щодо інших поки рішення не прийнято. У нас тільки стояло питання Сімферополя, в районі селища Фрунзе (Сакський район) побудувати опріснювальну станцію потужністю 20 тисяч кубометрів, але поки рішення такого немає. В Ялті – будуємо. Це, по суті, пілот: подивимося, як він буде працювати, які будуть техніко-економічні показники, можливо, потім будемо цей досвід тиражувати. На жаль чи на щастя, таких станцій в нашій країні ще не було», – сказав Аксенов.

За його словами, підрядник будівництва опріснювача в Ялті вже визначений. «Це державний підрядник, але через режим санкцій я не даю назву підприємства», – додав «глава Криму».

Він також прокоментував інформацію, що з’явилася в ЗМІ інформацію про те, що держкорпорація «Ростех» запропонує «уряду Криму» побудувати дев’ять опріснювальних заводів і додатково 900 МВт генерації для них.

«Ростех» на нас не виходив, в очікуванні знаходимося. Будь-які пропозиції від будь-яких наших компаній російських будуть розглянуті. Якщо вони будуть більш ефективні – готовий буду точно також виходити з ініціативою, відповідно, переформатувати і передати іншому підряднику. Поки таких умов немає, поки все рухається за наміченим планом», – зазначив Аксенов.

Як повідомлялось, 25 вересня 2020 року так званий «глава Криму» Сергій Аксенов повідомив, що в Криму для вирішення проблеми водозабезпечення центральних регіонів півострова за дорученням президента РФ Володимира Путіна збираються побудувати установку для опріснення морської води.

17 грудня 2020 року президент РФ Володимир Путін заявив, що вирішувати проблему водозабезпечення окупованого Криму за рахунок опріснення морської води дорого. За його словами, на півострові є достатні запаси прісної води, її треба тільки ефективно використовувати. Крім того, є ідея шукати прісну воду під Азовським морем.

Однак Аксенов всупереч заяві Путіна продовжив запевняти, що в Криму потрібно опріснювати морську воду. 22 грудня він повідомив, що будівництво опріснювальної установки на півострові стартує з 1 січня 2021 року. Кошти на будівництво опріснювачів включили до федеральної цільової програми (ФЦП) соціально-економічного розвитку регіонів РФ.

5 травня 2021 року російський віце-прем’єр Марат Хуснуллін, який курирує окупований Крим в уряді РФ, заявив, що остаточне рішення про будівництво на півострові опріснювальної установки ще не прийнято. Цей захід розглядається тільки як крайній варіант.

За інформацією видання «Комерсант», російська держкорпорація «Ростех» розробляє варіанти будівництва в окупованому Криму до 2030 року дев’яти опріснювальних установок потужністю близько 1 млрд кубометрів прісної води в рік і потужностей на 900 МВт нової генерації для них на базі газових турбін власного виробництва.

Нагадаємо:

  • З 24 серпня 2020 року в Сімферополі, в Сімферопольському і Бахчисарайському районах окупованого Криму обмежили подачу води через посуху. Окупаційна влада заявила про встановлення біля соціальних об’єктів і в житлових мікрорайонах міста понад 230 накопичувальних баків для води. Обмеження вводились в три етапи. 7 вересня введений третій, самий жорсткий етап обмежень подачі води. Водопостачання здійснюється по годинах – вранці і ввечері.
  • З 23 вересня 2020 року обмеження подачі води введене в Алушті, Партеніті і Малому Маяку.
  • 29 кримських населених пунктів знаходяться на «режимному водопостачанні».
  • Після окупації Криму Україна в квітні 2014 року року перекрила надходження води на півострів з річки Дніпро через Північно-Кримський канал, який забезпечував до 85% його потреб в прісній воді. Для забезпечення водою господарств Херсонської області та недопущення її перетоку на окуповану територію півострова канал перегородили тимчасовою дамбою із мішків з піском. У Криму склалася критична ситуація з водопостачанням окремих міст, а також з організацією зрошення і поливу на землях сільськогосподарського призначення.