У Криму «Верховний суд» залишив Джелялова під арештом до 3 листопада – Полозов

Новини
Наріман Джелялов, перший заступник голови Меджлісу в «Сімферопольському районному суді», 06.09.2021 Фото: Elmaz Qırımlı

В окупованому Криму так званий «Верховний суд Республіки Крим» залишив під вартою першого заступника глави Меджлісу Нарімана Джелялова, якого ФСБ разом з двоюрідними братами Азізом і Асаном Азтемовими обвинувачує у скоєнні «диверсії», яка нібито сталася на газопроводі в селі Перевальне. При цьому «суд» скоротив на день термін арешту Джелялова, який тепер має перебувати в СІЗО до 3 листопада.

Про це повідомив адвокат Микола Полозов на своїй сторінці в Facebook.

«Суддя Гребеннікова залишила рішення першої інстанції в силі, відмовившись змінити Наріману Джелялову запобіжний захід на інший, не пов’язаний з триманням під вартою незважаючи на те, що суду були представлені всі необхідні документи. Єдине, суд технічно змінив рішення першої інстанції, скоротивши термін утримання під вартою на один день, тепер він закінчується не 4, а 3 листопада », – написав адвокат.

Він зазначив, що «суд» прийняв рішення про проведення засідання в закритому режимі.

«У зв’язку з даним рішенням, клопотання представників ЗМІ про допуск в зал суду для висвітлення процесу були відхилені. Рівне з тієї ж причини було відхилено клопотання Нарімана про допуск його дружини Левізи в якості захисника разом з адвокатами. Я брав участь в засіданні спільно з Наріманом з СІЗО Сімферополя по відеозв’язку, а адвокат Еміне Авамілєва була присутня в залі суду», – розповів Полозов.

Він також опублікував фотокопію записів, за якими Джелялов готувався до засідання, а потім виступив у «суді».

«Що стосується стану здоров’я Нарімана, то він задовільний. Він багато читає, намагається підтримувати себе в нормальній фізичній формі і дякує всім за підтримку!», – додав Полозов.

Нагадаємо:

  • 3 вересня в селі Левадки Сімферопольського району співробітники ФСБ обшукали будинок і затримали Асана Ахтемова. 4 вересня співробітники ФСБ вранці провели в селі Первомайське Сімферопольського району обшук в будинку заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джелялова, після якого його затримали і відвезли в невідомому напрямку. До цього вночі окупанти обшукали будинок і затримали жителя цього села Азіза Ахтемова нібито через причетність до вибуху газопроводу в селі Перевальному 23 серпня.
  • 6 вересня 2021 року «Київський райсуд» Сімферополя заарештував Нарімана Джелялова до 4 листопада. Також «Київський райсуд» обрав запобіжний захід у вигляді утримання під вартою до 4 листопада для двоюрідних братів Азіза і Асана Ахтемових, підозрюваних в скоєнні «диверсії» (ч. 1 ст. 281 КК РФ).
  • 7 вересня 2021 року ФСБ заявила, що ГУР Міноборони України та Меджліс кримськотатарського народу причетні до організації диверсії, яка нібито сталася на газопроводі в окупованому Криму 23 серпня.
  • 23 вересня слідство ФСБ пред’явило Джелялову нове обвинувачення. Тепер він обвинувачується в скоєнні диверсії в складі організованої групи з п. «А» ч. 2 ст. 281 КК РФ (покарання – від 12 до 20 років позбавлення волі). І по ч. 4 ст. 222.1 КК РФ – незаконне придбання, передача, зберігання, перевезення, пересилання чи носіння вибухових речовин або вибухових пристроїв в складі організованої групи (покарання – від 10 до 15 років позбавлення волі).