Pandora Papers: офшори знайшли у дочки «куратора» Криму Хуснулліна і зятя глави МЗС РФ Лаврова

Новини
Сергій Лавров і Марат Хуснуллін

Документи про офшорні компанії Pandora Papers, які опублікували журналісти з усього світу 3 жовтня, виявили офшори у дочки віце-прем’єра РФ, «куратора» окупованого Криму Марата Хуснулліна Аліни і зятя міністра закордонних справ РФ Сергія Лаврова Олександра Винокурова.

Про це повідомляє «Важные истории»

Аліна Хуснуллін стала власницею Brenigton Enterprises Limited (Британські Віргінські острови) в травні 2011 року.

«Порушення закону тут немає: володіти іноземними фінансовими інструментами заборонено тільки неповнолітнім дітям осіб, які займають державні посади Росії, і тільки з 2013 року, а Аліні в 2011 році було вже 20 років. Але є питання, звідки у 20-річної дівчини взявся заокеанський офшор», – пише видання.

Brenigton Enterprises Limited Аліни Хуснулліної володіла кіпрською компанією Belasa Ltd. У звіті Belasa за 2015 рік сказано, що у компанії є нерухомість вартістю 1,5 мільйона євро і борг на 1,6 мільйона євро. Що це за нерухомість, дізнатися не вдалося.

У 2011 році, коли Аліна стала власницею офшору на Британських Віргінських островах, вона взяла участь і в декількох бізнесах в Татарстані. Їй перейшла частка готелю «Чистополь», вона увійшла до наглядової ради компанії «Діловий медичний центр» (теж готельний бізнес) і стала власницею майже 6000 гектарів сільськогосподарських угідь. А двома роками пізніше, як з’ясували журналісти, вона зареєструвалася в елітній квартирі в Москві, яка теж була оформлена на кіпрський офшор (і тільки в 2019 році перейшла Аліні і її чоловікові).

Найбільш ймовірне джерело добробуту Аліни – її батько Марат Хуснуллін, якого президент РФ Володимир Путін призначив «куратором» окупованого Криму.

Аліна Хуснулліна Фото: istories.media

У зятя Лаврова нарахували 7 офшорів.

Олександр Винокуров – інвестбанкір і президент «Марафон Груп», серед її активів магазини «Магніт», мережа ресторанів швидкого харчування KFC, зернова компанія «Деметра-Холдинг» та інші. Винокуров одружений на дочці міністра закордонних справ Сергія Лаврова.

Як вдалося з’ясувати «Важливим історіям», зять Лаврова – громадянин Ізраїлю, куди він емігрував з батьками ще в 1990 році. Їхня сім’я прописана в місті Нетанія.

Міністр закордонних справ Сергій Лавров не раз висловлювався про ворожу політику Великобританії по відношенню до Росії. Незважаючи на постійну критику Лавровим Великобританії та інших західних країн, його зять виявився пов’язаний з декількома офшорами, зареєстрованими на Британських Віргінських островах і з рахунками в банках Великобританії.

Олександр Винокуров Фото: istories.media

Документи про офшорні компанії Pandora Papers, які опублікували журналісти з усього світу 3 жовтня, пов’язують російського президента Володимира Путіна з таємними активами в Монако.

Як повідомляв Центр журналістських розслідуваньдокументи Pandora Papers, нового витоку з 14 фірм, які реєстрували та обслуговували офшорні компанії, частково підтвердили схему переказування коштів від структур олігарха Ігоря Коломойського до офшорних фірм Володимира Зеленського та його соратників.

Нагадаємо:

  • 9 травня 2016 року міжнародний консорціум журналістів-розслідувачів (ICIJ) оприлюднив розширену інтерактивну базу даних з інформацією про майже 320 тисячах офшорних компаній, що міститься в «Панамських документах», які «витекли» з юридичної компанії Mossack Fonseca. У базі, опублікованій на сайті Offshore Leaks Database значаться 643 громадянина України, у яких є офшори, а також 469 офшорних компаній, зареєстрованих українцями.
  • 5 листопада 2017 року ICIJ і Центр розслідування корупції та організованої злочинності (OCCRP) оприлюднили так звані Paradise Papers (Райські папери), в яких йдеться про офшорні компанії сотень найбагатших людей світу. Доступ до даних вдалося отримати завдяки витоку інформації з двох компаній в Сінгапурі і на Бермудських островах. Документи виявилися в розпорядженні німецького видання Süddeutsche Zeitung, яке передало їх журналістам-розслідувачам з ICIJ і OCCRP. У міжнародному розслідуванні даних взяли участь близько 100 медіа з 67 країн.
  • Paradise Papers викрили російські інвестиції в Twitter і Facebook, схему з ухилення від податків компанії Apple і зв’язок міністра торгівлі США з РФ та офшори королеви Єлизавети II.
  • За інформацією авторів журналістського розслідування програми «Слідство.Інфо», Paradise Papers свідчать, що метою створення офшору для корпорації Roshen могло бути не бажання створити «сліпий траст», як заявляв її власник президент України Петро Порошенко, а мінімізація податків.