Дата розгляду ЄСПЛ скарги рідних про відмову окупантів розслідувати смерть Веджіє Кашка невідома – Полозов

Новини
Веджіє Кашка Фото Vladlen Melnikov

Дата розгляду Європейським судом з прав людини (ЄСПЛ) скарги рідних про відмову російських правоохоронців розслідувати смерть ветерана кримськотатарського національного руху в окупованому Криму під час її затримання російськими силовиками у Сімферополі у листопаді 2017 року, досі невідома.

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив адвокат Микола Полозов у зв’язку з четвертою річницею загибелі Веджіє Кашка.

«Російська влада відмовилася провести належне розслідування обставин її смерті. Ніхто із силовиків жодної відповідальності не поніс. Європейський суд прийняв у своє провадження скаргу сина Веджіє Кашка. Дата розгляду справи невідома. Російська влада змогла допустити її загибель, проте ніколи не зможе знищити пам’ять про неї», – написав Полозов.

Як повідомлялось, у січні 2021 року ЄСПЛ прийняв до розгляду скаргу рідних про відмову російської влади і правоохоронців розслідувати смерть Веджіє Кашка. Мова йде про дії російської влади і лікарів після затримання Веджіє Кашка, які в підсумку призвели до її смерті, а також про відмову Слідчого комітету РФ порушувати кримінальну справу.

Нагадаємо:

  • 23 листопада 2017 року Сімферополі російські силовики затримали кримських татар – Кязіма Аметова, Асана Чапуха, Руслана Трубача і Бекіра Дегерменджі, яких обвинуватили в нібито «вимаганні в особливо великому розмірі» у громадянина Туреччини. У момент затримання активістів стало погано ветерану кримськотатарського національного руху 83-річній Веджіє Кашка, яка перебувала з ними. Жінку забрала з місця подій «швидка», однак вона померла по дорозі в лікарню.
  • Громадянин Туреччини Юсуф Айтан шахрайством вкрав гроші сім’ї Веджіє Кашка. Активісти намагалися допомогти її сім’ї повернути кошти. Юсуф Айтан пообіцяв повернути гроші і запросив Веджіє Кашка разом з активістами в кафе нібито для передачі коштів. Там їх і затримали силовики.
  • 17 квітня 2019 року «Київський районний суд» Сімферополя засудив фігурантів «справи Веджіє Кашка» Бекіра Дегерменджі, Асана Чапуха, Казима Аметова і Руслана Трубача до умовних термінів.
  • 9 лютого 2018 року Микола Полозов повідомив, що проведе незалежне розслідування обставин смерті Веджіє Кашка.
  • У лютому 2018 року «управління Слідкому РФ у Криму» відмовилося порушувати кримінальну справу за фактом смерті Кашка. 27 травня Полозов повідомив, що «кримське управління СК РФ» повторно відмовилось відкрити кримінальне провадження за фактом загибелі Веджіє Кашка.
  • 14 лютого 2020 року «Київський районний суд» Сімферополя відмовив Полозову в скарзі на відмову слідчого проводити перевірку за фактом загибелі Веджіє Кашка. «Суддя» Ольга Кузнєцова заявила, що Кашка «була старенькою і від цього померла». 6 травня 2020 року «Верховний суд Криму» відхилив апеляцію захисту на відмову «кримського управління Слідкому РФ» порушити кримінальну справу за фактом смерті Кашка.