Секторальні санкції необхідно застосувати щодо аграрного сектору та земельного ринку Криму

Новини

Експерти Мережі Кримської платформи важать необхідним поширення секторальних санкцій ЄС на аграрний сектор та ринок землі в Криму, на якому наразі відбувається великий переділ на користь громадян із РФ із примусовим вилученням земельних ділянок у мешканців Криму і Севастополя. Про це йдеться у дослідженні програми «Питання національної безпеки» (проект Центру журналістських розслідувань, ефір ТРК Чорноморська).

Санкційне законодавство США,  починаючи з Виконавчого указу президента Обами від 6 березня 2014 року (EO 13660), підставами для застосування санкцій називає, серед іншого, “привласнення державних активів України або економічно значущого суб’єкта”. Саме тому  до санкційного списку США потрапили підприємства, незаконно створені окупантами на базі майна державної компанії “Чорноморнафтогаз”, суднобудівних заводів “Море” і “Залів” та “Заводу “Фіолент”. До санкційних списків США та ЄС також внесені компанії, утворені на базі вкрадених найбільших виноробних та виноградарських державних підприємств – об’єднання “Масандра”, заводу шампанських вин “Новий світ”, інституту “Магарач”, які крім винарень мають тисячі гектарів виноградників, що ростуть на особливо цінних землях.  Однак ті,  хто їх проковтнув разом із “приватизованими” підсанкційними підприємствами,  наразі у санкційні списки так і не потрапили. 

Аграрні перлини дістались найближчому оточенню президента Володимира Путіна і, як впевнені журналісти-розслідувачі, – і самому Путіну. Звісно ж, через фірми-прокладки, зареєстровані на підставних осіб з метою уникнення санкцій. До речі, ця банальна хитрість – дії з метою ухилення від санкційних обмежень – також є підставою для застосування санкцій.

Після великого пограбування українських державних активів під виглядом «націоналізації» у 2016 році окупаційна адміністрація Криму і Севастополя взялася до вилучення майна у звичайних громадян. Мова, здебільшого, йде про земельні ділянки, які були просто відібрані у людей. Експерти РЦПЛ та УГСПЛ провели моніторинг у судовій сфері та ідентифікували 3 984 жертви порушення права власності в окупованому Криму. Мова йде лише, переважно, про фізичних осіб. 

У заяві Європейської ради зовнішніх справ Євросоюзу вказано також, що Указ Путіна порушує міжнародне гуманітарне право, бо примушує громадян до набуття російського громадянства і загрожує довільним позбавленням права власності.

Посольство США в Україні після підписання указу Путіним заявило, що надання права володіння землею в окупованому Криму тільки росіянам підсилює основу для міжнародних санкцій проти Росії.

Однак наразі нові санкційні режими, введені саме через примусове обезземелення громадян України та інших країн у Криму та Севастополі, ні Сполучені Штати, ні Європейський союз не застосували.

Есперти проекту вважають, що є ціла низка підстав для того, щоб  поширити секторальні санкції ЄС на аграрний сектор та земельний ринок Криму. 

Перша підстава: Росія проводить агресивну політику колонізації, змінюючи структуру населення і перерозподіл ресурсів на користь громадян РФ. Дискримінаційний указ президента Путіна , що забороняє негромадянам Росії володіти землею на більшості території Криму, призведе до вилучення землі в українського населення півострова і перерозподіл її на користь росіян. Ми спостерігаємо масове порушення прав людини щодо права власності. 

По-друге, на погляд еспертів, настала черга для застосування так званих вторинних санкцій. логіка їх запровадження  передбачає, що всі, хто має справи із підсанкційними особами – фізичними чи юридичними – ризикує сам потрапити під санкції чи то ЄС, чи США – принцип один. Останні роки ми спостерігаємо активний дерибан раніше викрадених Росією українських активів. Землі і підприємства розбирають по глибоких кишенях російські олігархи і корумповані чиновники.    

По-третє, Росія перетворила Крим на  ландромат, велику пральну машину для брудних коштів близького кола президента Путіна. Йде тотальна скупівля аграрних земель  і переділ ринку землі, її забудова і плюндрування. Жодна із компаній, пов’язаних із друзями Путіна чи регіональними кланами, як наприклад – Татарстану, який рве на шматки землі і парки Форосу, наразі не потрапила до санкційних списків ЄС і США. Наше завдання, як і раніше, – називати ці компанії, розкривати схеми обходу санкцій і робити все, аби кримські санкції стали ефективними і досягли мети – звільнення Криму від російської окупації.