На Донбасі сьогодні можна встигнути пройти ще через один КПВВ

Новини
КПВВ
КПВВ «Новотроїцьке», Донецька область Фото: dpsu.gov.ua

На Донбасі сьогодні можна встигнути пройти ще через один КПВВ – «Новотроїцьке».

Як повідомляє Держприкордонслужба, як і інші контрольні пункти Донбасу, «Новотроїцьке» працює за графіком 08:00 – 16:00. У штатному режимі продовжує щоденно працювати КПВВ «Станиця Луганська».

КПВВ кожного дня працює з підконтрольного українській владі боку, але фактично рух тут поновлюється лише двічі на тиждень: у понеділок і п’ятницю. Це відбувається, коли бойовики на тимчасово окупованій частині Донеччини розблоковують «Оленівку» – свій суміжний блокпост.

Міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірини Верещук розповіла, що Російська Федерація відмовляється від перемовин щодо відкриття КПВВ на Донбасі.

«Створені умови, ми готові це робити, ми готові відкрити КПВВ і підтримувати комфортні умови перебування людей. Проте РФ відмовляється йти на переговори в цьому випадку. Вони не хочуть допомогти людям, які тут проживають. А люди дуже потребують цього. Є проблеми з картками «Ощадбанку». Банк попереджає, що треба буде пройти ідентифікацію та поміняти карти. Є питання вакцинації та побутові питання. Люди страждають. Ми готові — і технічно, і морально, і політично. Треба тільки щоб російська сторона допомогла людям, які тут представляють її бік, як я розумію, зрозуміти це», — заявила міністерка.

Як повідомлялось, правозахисники нагадали, що громадянам, які планують перетинати лінію розмежування на Донбасі, треба обов’язково перевірити наявність чинної електронної перепустки. При цьому важливо знати, що перепустка для перетину КПВВ має термін закінчення, а безстроковими є тільки ті, які були оформлені після 28 березня 2019 року.

Оформити перепустку можна на електронному порталі державних послуг iGov або на сайті Служби безпеки України. Треба заповнити спеціальну форму, авторизуватись, заповнити всі необхідні поля. На сайті СБУ можна відстежувати процес розгляду заявки. Такий процес повинен займати не більше 10-15 днів. В подальшому на електронну пошту прийде підтвердження про те, що вам дозволяють виїзд на непідконтрольну територію, або відмова із зазначенням її причини. Після того, як громадянин отримає підтвердження, потрібно визначитися з маршрутом руху. Також потрібно пам’ятати, що уповноважені особи на КПВВ перевірятимуть документи і мету поїздки.

Через КПВВ на Донбасі не пропускатимуть людей, чия електронна перепустка перебуває в обробці.

Нагадаємо:

  • Правозахисники нагадали правила оформлення дозволів на в’їзд до тимчасово окупованих територій Донбасу через КПВВ на лінії розмежування, які з 28 березня 2019 року видаються без обмеження терміну дії.
  • Правозахисник звернув увагу громадян, що у дозволу на перетин КПВВ на лінії розмежування на Донбасі, який видає СБУ, є визначений термін дії, хоча пропуск і називають «безстроковим».