У РФ суд пом’якшив заочний вирок «організатору енергоблокади» Криму Іслямову, термін ув’язнення скорочений на рік

Новини
Ленур Іслямов Фото: atr.ua

У російському Сочі Третій апеляційний суд загальної юрисдикції змінив заочний вирок «Верховного суду Криму» власнику кримськотатарського телеканалу ATR і «організатору енергоблокади» півострова Ленуру Іслямову, зменшивши йому термін позбавлення волі в колонії суворого режиму з 19 до 18 років за нібито «організацію незаконного збройного формування, здійснення диверсійних дій, і публічні заклики до здійснення екстремістської діяльності».

Відповідне рішення суд виніс 8 квітня, розглянувши апеляції захисту і обвинувачення, повідомив адвокат Микола Полозов на своїй сторінці в Facebook.

«Третій апеляційний суд загальної юрисдикції змінив вирок у відношенні Ленура Іслямова і оголосив резолютивну частину апеляційного визначення. Тепер вирок звучить так: визнати винним в скоєнні злочинів, передбачених ч.1 ст.208, п. «А, б» ч.2 ст.281 КК РФ і призначити покарання у вигляді 18 років позбавлення з відбуванням покарання в колонії суворого режиму, а також 1 рік обмеження волі», – написав Полозов.

Він також розповів про основні доводи захисту, в яких було зазначено низка підстав, за якими вирок Іслямову має бути скасований.

Зокрема, зазначив адвокат, за російським законодавством відповідальність за створення незаконного збройного формування, у чому обвинуватили Іслямова, настає тільки в разі його створення на території РФ, тоді як батальйон імені Номана Челебеджіхана був створений на території материкової України. А в такому випадку відповідальність може бути тільки за участь.

Також Полозов пояснив ситуацію з шістьма епізодами публічних закликів до здійснення дій, «спрямованих на порушення територіальної цілісності РФ». «Тут все просто. У грудні минулого року Держдума прийняла поправки до КК і КоАП РФ, згідно з якими «заклики» частково декриміналізовані. Тобто перший раз це адміністративне правопорушення, а повторне протягом року вже кримінальне. Оскільки новий кримінальний закон був прийнятий після винесення вироку, але до набрання ним чинності, за цим обвинуваченням кримінальне провадження було припинено», – написав він.

Крім того, за обвинуваченням в диверсії (підриві електроопор – ред.) захист вказав на недоведеність причетності Іслямова до даного діяння. Зокрема, один свідок відмовився від показань на суді, а засекречений свідок, який нібито бачив Іслямова і чув, як він каже, що потрібно підривати опори, а потім бачив сам вибух, вказав невірний день, коли це сталося, оскільки дві опори були підірвані напередодні, а ще дві через день, коли свідок поїхав до Криму.

В результаті суд скасував вирок за статтею про заклики «до порушення територіальної цілісності РФ», але залишив в силі пункти про створення батальйону і підриві опор. При цьому суд скоротив термін позбавлення волі з 19 до 18 років.

Як повідомлялось, 10 грудня «Верховний суд Криму» заочно засудив власника кримськотатарського телеканалу ATR і «організатора енергоблокади» півострова Ленура Іслямова до 19 років позбавлення волі. 15 грудня Микола Полозов подав апеляційну скаргу на вирок «Верховного суду Криму» Іслямову.

Нагадаємо:

  • 20 вересня 2015 року в Херсонській області на адмінкордоні з окупованим Кримом почалася акція по безстрокової блокаді поставок українських товарів на півострів. Активісти блокували рух дорогами, що ведуть до КПВВ «Каланчак», «Чаплинка» і «Чонгар». При цьому в Крим не пропускались лише вантажні автомобілі і фури.
  • У ніч на 6 жовтня 2015 року була пошкоджена опора високовольтної мережі, по якій подавалась електроенергія з материкової України до окупованого Криму.
  • На початку 2016 року учасники акції з блокади поставок в окупований Крим створили громадське формування «Аскер», яке співпрацює з українськими прикордонниками на адмінкордоні з півостровом.