Прокуратура АРК спрямувала до суду обвинувачення щодо колишнього «судді», який виніс вирок Ільмі Умерову

Новини
Ільмі Умеров і «суддя» Андрій Кулішов, 27.09.2017 Фото: RFE/RL

Прокуратура АРК та Севастополя скерувала до суду обвинувальний акт щодо колишнього судді Сімферопольського районного суду АРК, який 27 вересня 2017 року виніс незаконний вирок заступнику голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умерову. За інформацією Центру журналістських розслідувань, мова йде про Андрія Кулішова.

«У 2017 році, «суддя», достовірно знаючи, що відповідно до норм міжнародного гуманітарного права з моменту окупації на півострові діють виключно норми національного законодавства України, незаконно здійснював розгляд «обвинувального акту» відносно заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу за фактом його виступу в прямому ефірі українського телеканалу «АТR» та, нібито, закликів до порушення територіальної цілісності РФ», – повідомили в пресслужбі прокуратури АРК.

За процесуального керівництва прокуратури автономії, у порядку спеціального досудового розслідування, до суду скеровано обвинувальний акт за фактом порушення законів та звичаїв війни ( ч. 1 ст. 438 КК України).

Санкція статті передбачає позбавлення волі на строк від восьми до дванадцяти років.

У червні 2021 року прокуратура скерувала до суду обвинувальний акт щодо Кулішова за ч.1 ст.111 КК України (державна зрада).

В серпні 2020 року прокуратура АРК повідомила про підозру у держзраді Кулішову.

Нагадаємо:

  • 11 вересня 2017 року «Верховний суд Республіки Крим» засудив заступника голови Меджлісу Ахтема Чийгоза до 8 років позбавлення волі в колонії загального режиму.
  • 27 вересня 2017 року в окупованому Криму «Сімферопольський районний суд» засудив заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умерова до 2 років позбавлення волі в колонії-поселенні і на 2 роки заборонив займатися публічною діяльністю в закликах «до порушення територіальної цілісності РФ». 
  • 25 жовтня засуджених окупантами в Криму Ільмі Умерова та Ахтема Чийгоза видали Туреччині. 27 жовтня Умеров і Чийгоз прилетіли з Анкари до Києва.