Путін пообіцяв соцвиплати жителям ОРДЛО із російськими паспортами

Новини
паспорта
Фото: Александр Река/ТАСС

Президент РФ Володимир Путін пообіцяв соцвиплати жителям окупованих територій Донбасу, які отримали російський паспорт.

Про це йдеться в повідомленні на сайті Кремля.

Як зазначається, передбачається, що мешканцям окупованих Росією територій на Донбасі з паспортами РФ потрібно буде подати заяву на отримання соціальних виплат та пільг без реєстрації на території Росії.

Заяви можуть подаватись через Єдиний портал державних та муніципальних послуг РФ.

Жителі ОРДЛО, які через загрозу для свого життя, здоров’я, нормального існування та свободи були змушені отримати паспорти РФ, залишаються громадянами України, оскільки українська держава та міжнародна спільнота не визнають примусового набуття громадянства країни-окупанта. Водночас особи, які добровільно оформили громадянство РФ для участі у російських виборах до органів місцевого управління, до органів влади, до окупаційних адміністрацій так званих «ДНР» і «ЛНР», можуть бути позбавлені українського громадянства.

Як повідомлялося, 2 грудня 2021 року президент України Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради пакет законопроектів про врегулювання випадків подвійного громадянства. Зокрема, один із проєктів закону встановлює відповідальність для українських посадових осіб за приховування факту наявності громадянства іншої держави.

Запропонований президентом пакет законопроєктів про врегулювання подвійного громадянства не стосується кримчан. Цю ситуацію регулює закон про окуповані території, відповідно з яким Україна не визнає нав’язане Росією мешканцям Криму російське громадянство.

Нагадаємо:

  • 24 квітня 2019 року президент РФ Володимир Путін підписав указ про спрощення порядку отримання російського громадянства жителями тимчасово окупованих територій Донбасу.
  • 24 квітня 20220 року президент Росії Володимир Путін підписав закон, який спрощує отримання російського громадянства для громадян України, а також Білорусі, Казахстану і Молдови. Також глава Кремля підписав закон, який звільняє жителів окупованого Донбасу, які подають заяви про вступ до громадянства РФ, від сплати держмита.
  • Станом на травень 2021 року майже 530 тис. жителів окупованого Донбасу отримали російське громадянство в спрощеному порядку, стверджують у МВС РФ. У Євросоюзі стурбовані, що РФ може використати російські паспорти в ОРЛДО як привід для розв’язання війни проти України.