Війна Росії проти України: що відбувається – хроніка 8 березня

Війна

24 лютого 2022 року Російська Федерація розпочала повномасштабну війну проти України.

О 04:00 президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі.

Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення. Збройні сили України дають відсіч ворогові.

Російські окупанти вчиняють низку воєнних злочинів на території України. Це обстріли житлових кварталів та об’єктів цивільної інфраструктури, віроломство, мародерство. Це порушення Міжнародного гуманітарного права і Римського статуту міжнародного кримінального суду.

Центр журналістських розслідувань веде хроніку війни на різних майданчиках:

YouTube: https://bit.ly/3vdHSJm

Facebook: https://www.facebook.com/investigator.org.ua/

Telegram: https://t.me/investigatorua

Twitter: https://twitter.com/InvestigatorUa

Читайте хроніку війни: за 24 лютого; за 25 лютого; за 26 лютого; за 27 лютого; за 28 лютого; за 1 березня; за 2 березня; за 3 березня; за 4 березня; за 5 березняза 6 березня, за 7 березня.

22:22 Польща готова передати свої винищувачі МіГ-29 у розпорядження США для передачі їх Україні, за умови що Вашингтон надасть свої літаки відповідного класу їм на заміну. Польша закликає союзників по НАТО, які також мають літаки МіГ-29, діяти так само.

Про це йдеться у заяві міністра закордонних справ Польщі, опублікованій ввечері 8 березня.

«Влада Республіки Польща, після консультацій між президентом та урядом, готова негайно та безкоштовно розгорнути всі свої літаки МІГ-29 на авіабазі «Рамштайн» (належить США – ред.) і передати їх у розпорядження уряду Сполучених Штатів Америки», – йдеться у заяві.

У той же час Польща просить США надати їй літаки з відповідними експлуатаційними можливостями. Польща готова негайно встановити умови покупки літаків.

«Польський уряд також просить інших союзників по НАТО – власників літаків МіГ-29 – діяти так само», – додав очільник польського МЗС.

Окрім Польщі, винищувачі МіГ-29 мають на озброєнні Болгарію та Словаччину.

21:06 Сухопутні війська ЗС України показали залишки колони російських окупантів, повністю знищеної бійцями 93-ї окремої механізованої бригади «Холодний Яр» за допомогою українських ПТРК «Стугна».

«На відео – результати роботи птуристів 93-тя ОМБр Холодний Яр Поставки нових зразків озброєння та техніки окупантів на озброєння української армії стають регулярними», – йдеться у повідомленні.

20:40 Уряд Великої Британії оголосив про намір відмовитися від російської нафти та нафтопродуктів до кінця 2022 року.

Про це повідомляє ВВС.

Очікується, що перехідний період дасть ринку, підприємствам і ланцюгам поставок більш ніж достатньо часу, щоб замінити російський імпорт, який становить 8% попиту у Великобританії.

Також 8 березня Європейська комісія запропонувала план, як зробити Європу незалежною від російського викопного палива. У пресслужбі ЄК підкреслили, що зменшувати залежність від газу почнуть вже в цьому році.

Сьогодні Росія є другим у світі після Саудівської Аравії експортером нафти й нафтопродуктів. За підрахунками Кількісного інституту світової економіки, у разі запровадження ембарго на торгівлю російськими газом та нафтою ВВП країни-агресора втратить відповідно 3% та 1,2%. І ці втрати в десятки разів більші, ніж можливі втрати економіки Європи.

20:05 Президент США Джо Байден заявив, що Сполучені Штати вводять заборону на імпорт російської нафти та газу на американський ринок.

Про це Байден сказав у зверненні 8 березня з Білого дому.

«Ми забороняємо весь імпорт російської нафти, газу та енергії. Це означає, що російська нафта більше не буде прийматися у портах США», – зазначив президент США та вказав, що таким чином, Сполучені Штати завдадуть ще одного потужного удару по путінській машині війни.

Він не став заперечувати, що це рішення вдарить і по США, проте Вашингтон повинен піти на це.

«Захист демократії має свою ціну, але ми усвідомлювали, що ми повинні це зробити», – сказав Байден.

Він підкреслив, що попри негативні наслідки для самої американської економіки, це рішення було прийняте за потужної двопартійної підтримки Конгресу США і цілої країни, оскільки Америка не стоятиме осторонь і продовжить підтримувати Україну.

Перш ніж ухвалити відповідне рішення, президент США поспілкувався з союзниками. За його словами, США йдуть на це, «розуміючи, що багато наших європейських союзників і партнерів, можливо, не в змозі приєднатися до нас».

«Сполучені Штати виробляють набагато більше нафти всередині країни, ніж вся Європа та всі європейські країни разом», – додав американський президент.

18:43 Військова розвідка оприлюднила список офіцерів Військово-Морського флоту Росії, командирів кораблів і підводних човнів Чорноморського флоту РФ, які обстрілюють крилатими ракетами «Калібр» міста України. Серед них є і колишні українські моряки, які під час окупації Криму у 2014 році зрадили присязі та перейшли на службу до Збройних сил Росії.

Про це повідомляє Головне управління розвідки Міністерства оборони України.

«ГУР МО України здобуло список військових злочинців ВМФ росії, які беруть участь у вбивствах мирних громадян України та здійсненні ракетних обстрілів українських міст. До нанесення ракетних ударів крилатими ракетами «Калібр» морського базування залучалися не тільки громадяни росії, а й зрадники нашої держави, які у лютому-березні 2014 року продалися росії під час окупації нашого Криму! Гарантуємо, що ви сповна відчуєте гнів українського народу. Обіцяємо, жоден злочин не залишиться безкарним», – йдеться у повідомленні.

Як зазначається, до нанесення ракетних ударів крилатими ракетами «Калібр» морського базування залучалися: Фрегат «Адмирал Эссен», командир – капітан 2 рангу Александр Смирнов; малий ракетний корабель «Грайворон», командир – капітан 3 рангу Глеб Александрович Козаков; підводний човен «Новороссийск», командир – капітан 3 рангу Игорь Игоревич Шведа; підводний човен «Великий Новгород», командир – капітан 2 рангу Сергей Михайлов; Фрегат «Адмирал флота Советского Союза Горшков», командир – капітан 1 рангу Игорь Михайлович Крохмаль; Фрегат «Адмирал флота Касатонов», командир – капітан 2 рангу Алексей Викторович Рябоштан.

Також за даними розвідки, до нанесення ударів по території України залучалися патрульний корабель «Дмитрий Рогачев», командир – капітан 3 рангу Тугарин Егор Витальевич (зрадник ВМС України); патрульный корабель «Василий Быков» (потоплений артилерією ВМСУ – ред.), командир – капітан 3 рангу Козьяков Виталий.

У списку, який можна подивитись за посиланням, оприлюднені фото, номери телефонів цих російських офіцерів, посилання на їх сторінки в соцмережах, імена та прізвища членів їхніх родин.

17:48 На Миколаївщині російські окупанти розстріляли мікроавтобус із жінками-виховательками дитячого будинку, щонайменше троє з них загинули і двоє були поранені.

Про це повідомила голова Миколаївської обласної ради Ганна Замазєєва у Telegram

«На «кіровоградській» трасі фашистські окупанти розстріляли зміну жінок вихователів дитячого будинку, які на мікроавтобусі їхали змінити колег. Після обстрілу мікроавтобус, який був маркований знаками «червоного хреста», загорівся», – написала Замазєєва.

За попередньою інформацією, в результаті обстрілу загинуло щонайменше троє виховательок. Ще двоє були поранені, але змогли з іншими колегами дістатися до позицій українських військових, де їм була надана допомога.

17:33 Над Київщиною українська протиповітряна оборона збила ще одну крилату ракету «Калібр», яку запустили російські окупанти.

Про це повідомив радник очільника МВС України Антон Геращенко у телеграмі.

«Півгодини тому наше доблесне ППО збило чергову крилату ракету «Калібр» над селом Калинівка Броварського району. Уламки ракети впали на Митний склад. Почалася пожежа. Працюють рятувальники. Слава Українським ППО!», – написав Геращенко.

17:26 На Херсонщині четвертий день поспіль тривають патріотичні акції цивільного населення на підтримку державної єдності України. 8 березня мешканці Олешок, Нижніх Сірогозів, Бериславу та Голої Пристані вийшли на мітинги спротиву російській окупації.

16:45 Найбільша криптовалютна біржа світу Binance з 9 березня припиняє підтримувати картки Mastercard та Visa, що були випущені на території РФ.

Про це йдеться в заяві Binance.

«Крім того, всі транзакції, ініційовані з картками Mastercard і Visa фінансовими установами за межами Росії, також будуть недоступні в РФ на Binance», – пояснили в компанії.

16:09 С початку вторгнення російських військ в Україні загинула 41 дитина, 76 дітей отримали поранення.

Про це повідомила Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова у Facebook.

«Станом на 12 годину 8 березня 2022 з початку вторгнення Російської Федерації в Україні загинула 41 дитина, 76 дітей отримали поранення», – написала омбудсмен України.

15:41 Центр оборонних стратегій (ЦОС) оприлюднив імена ще понад 20 тисяч російських військовослужбовців, які воюють на території України.

У списках більше 20 тисяч осіб, прізвища ім’я та побатькові, звання та номери військових частин, де проходять службу російські військові.

15:06 Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба закликав міжнародну спільноту натиснути на РФ, щоб забезпечити вихід цивільного населення з оточеного Маріуполя.

Заяву він розмістив у своєму Twitter.

Кулеба наголосив, що Росія фактично взяла у заручники 300 000 цивільних мешканців міста і не дає можливості евакуювати їх, попри домовленості за участю Міжнародного комітету Червоного Хреста.

«Вчора одна дитина вже померла від дегідратації! Воєнні злочини – це частина обраної Росією стратегії. Закликаю усі країни публічно вимагати від Росії – нехай дадуть людям вийти!», – написав міністр закордонних справ.

14:11 Генштаб ЗСУ: Зберігаються ознаки готовності керівництва Білорусі до участі у війні проти України
 
За оперативною інформацією Генштабу ЗСУ, основні зусилля окупантів продовжують зосереджуватися на створенні умов для захоплення міст Київ, Харків, Чернігів, Суми, Маріуполь, Миколаїв та виході на адміністративні кордони Луганської і Донецької областей.
 
«Одночасно зберігаються ознаки готовності воєнно-політичного керівництва Республіки Білорусь до можливої широкомасштабної участі ЗС РБ у бойових діях проти України на боці РФ. Здійснено часткове перегрупування сухопутних військ та ССО ЗС РБ. Зокрема, у районі Брест перебувають по одній БТГр зі складу 38 одшбр (Брест) та 103 опдбр (Вітебськ) ЗС Білорусі; у районі Олександрівка (район прикордонного КПП в районі н.п. Вільча, Київська обл.) – 2 БТГр 38 одшбр; в районі Кірово (Поліський радіаційний заповідник) – 2 БТГр 103 опдбр», – йдеться у повідомленні.
 
Згадані підрозділи переведені у вищі ступені бойової готовності. «Але морально-психологічний стан особового складу є вкрай низьким. Більшість військовослужбовців поінформована про майбутні дії та не бажає воювати на боці ЗС РФ», – повідомляють в Генштабі.
 
13:13 Головне управління розвідки Міноборони України: для бомбардування українських міст авіація окупанта використовує некеровані авіаційні бомби
 
Як повідомляє ГУР МУ, 5 березня було збито ворожий літак Су-34, який виконував бомбардування житлових кварталів Чернігова. Екіпаж встиг катапультуватися. Штурман загинув, а льотчика було взято в полон.
 

На відео – Олександр Красноярцев, майор, льотчик 1-го класу, начальник повітряної, вогневої та тактичної підготовки 2-го змішаного авіаполку 21-ої змішаної авіадивізії ПКС ЗС РФ (аеродром “Шагол”, м. Челябінськ). Красноярцев дав свідчення, що російським військовим командуванням свідомо віддаються накази про бомбові удари по об’єктах мирної інфраструктури та житлових кварталах українських міст. При цьому, для ударів використовується не високоточна зброя, як стверджують воєначальники та пропагандисти окупантів, а некеровані авіабомби вільного падіння (не високоточні) ОФАБ-250-270, ФАБ-500, ОФЗАБ-500. Це призводить до значних втрат серед мирного населення та руйнування цивільної інфраструктури.
 
12:40 Запорізька обласна військова адміністрація: бердянська радіостанція “Азовська хвиля” захоплена російськими військовими 

«Попереджаємо всіх містян, що можливе розповсюдження окупантами іінформації пропагандистського та антиукраїнського характеру. Знайте, це – дезінформація та маніпуляції», – повідомляє оперативний штаб Бердянського виконкому.

12:30 Пресслужба операції Об’єднаних сил: російські загарбники знову зірвали евакуацію людей з Маріуполя, розпочавши атаку в напрямку гуманітарного коридору

«Для евакуації мирних мешканців Маріуполя по єдиному маршруту оборонцями міста було вжито ряд заходів: розчищено дороги від мін, знято інженерні загородження тощо. Проте окупанти не випустили дітей, жінок, літніх людей з міста. Ворог розпочав атаку саме в напрямку гуманітарного коридору», – йдеться у повідомленні.

Такі дії російських нелюдів є нічим іншим, як геноцидом народу України, підкреслили в штабі ООС.

11:50 Президент України Володимир Зеленський: у заблокованому військами РФ Маріуполі померла дитина від зневоднення

«Маріуполь – добре та працьовите місто без будь-якої злоби, його оточили, заблокували, спеціально виснажують. Спеціально заблокували підвезення їжі та води, в Маріуполі вперше за десятки років, вперше з часів вторгнення нацистів від зневоднення померла дитина. Почуйте мене, шановні партнери, від зневоднення померла дитина у 2022 році»,  – розповів Зеленський.

11:30 Радник міністра внутрішніх справ України Вадим Денисенко: російські війська розташували техніку у дворах житлових будинків на всіх територіях, де знаходяться, та використовують людей як «живі щити»

«В усіх дворах знаходиться російська техніка. Вони стоять спеціально у дворах, щоб ми не мали можливості зараз їх вибити з цих територій. Тому що вони розуміють, що ми не стрілятимемо по мирних будинках, цивільних об’єктах, по людях. І в цьому й є весь цинізм ситуації. Наша велика проблема – чому ми не можемо багато чого зробити, тому що техніка Російської Федерації стоїть безпосередньо у дворах будинків, і вони прикриваються людьми як живим щитом», – сказав Денисенко.

10:51 Ірпінський міський голова Олександр Маркушин: отримав повідомлення з російського номера із «пропозицією» здати місто

«Учора о 17:58 отримав повідомлення від окупантів з погрозами моєму життю та здоров‘ю та фактичною вимогою повної здачі Ірпеня. Мене дивує, що ці потвори досі не зрозуміли – Ірпінь не здається, Ірпінь не продається, Ірпінь б‘ється! Роблю окупантам зустрічну публічну пропозицію – протягом 24 годин покинути територію Ірпінської громади і зберегти життя та здоров‘я кількох тисяч російських солдат-строковиків, яких вдома чекає мама, сестра, дочка, бабуся, кохана. Повертайтеся в росію, а жінок Ірпінської громади я привітаю й без Вас», – написав Олександр Маркушин.

10:31 Віцепрем’єр-міністр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук: Сумам надано зелений коридор, розпочався перший етап евакуації

«Гуманітарний коридор для міста Суми офіційно погоджений міністерством оборони росії у відповідному листі до Міжнародного комітету Червоного Хреста. Тобто документальне підтвердження має і Червоний Хрест, і ми як сторона, з якою погоджувалося відкриття гуманітарного коридору», – сказала Верещук.

Вона додала, що Україна оголошує режим тиші для вивезення людей.

«Українська сторона повністю готова забезпечити увесь шлях за погодженим маршрутом. Ми поінформували про нашу готовність як Червоний Хрест, так і російську сторону. Домовлено про початок режиму тиші за маршрутом о 9 годині за київським часом. Ми оголошуємо про початок режиму тиші. Часові рамки роботи гуманітарного коридору – з 9 до 21 години», – сказала Верещук.

Урядовець уточнила, що реальне припинення вогню в межах маршруту гуманітарного коридору стане основою для оповіщення населення про можливість евакуюватися.

10:10 Сухопутні війська ЗСУ: з 24 лютого Росія орієнтовно втратила майже 12 тисяч особового складу

Крім того, танків втрачено 303, бойових броньованих машин ‒ 1036, артилерійських систем –120, РСЗВ – 56, засобів ППО – 27,літаків – 48, гелікоптерів – 80, автомобільної техніки – 474, кораблів / катерів – 3, цистерн з ПММ – 60, БПЛА оперативно-тактичного рівня – 7.

Дані уточнюються. Підрахунок ускладнюється високою інтенсивністю бойових дій.

9:11 ДСНС: Після ворожих обстрілів на Миколаївщині виникло 11 пожеж: 4 людини загинули

«На пожежах (8 з яких відбулись у житловому секторі та 3 – на об’єктах) було евакуйовано 8 осіб. Також з-під завалів рятувальники деблокували 5 осіб, яких доставлено до лікарень. Внаслідок обстрілів загинуло 4 цивільні особи. Дані по загиблим та постраждалим уточнюються. До ліквідації наслідків пожеж та подій загалом залучалось 15 одиниць техніки ДСНС та 32 рятувальники. Також двома піротехнічними групами вилучено з житлового сектору 15 боєприпасів», – повідомили у службі.

8:20 ДСНС України: від нічного авіаудару у Сумах загинули 9 людей, в тому числі 2 дитини 

«Авіація підступно нанесла удар по житлових будинках, що знаходяться по вул. Роменська та Спартака. О 23:09 на місце події виїжджали рятувальники, які розбирали зруйновані конструкції будинків та ліквідовували пожежу. Вдалось деблокувати жінку, травмовану передали медикам. Також з-під завалів діставали тіла загиблих людей. Попередньо внаслідок обстрілу загинуло 9 людей, з них 2 дитини», – повідомляє ДСНС.

07:00 Генштаб ЗСУ: До штурму Києва ворог хоче долучити кадирівців та ексвагнерівців

Протягом минулої доби ворог здійснював перегрупування для організації штурму Києва і вдався до терору в Ізюмі.

Протягом минулої доби російськими військами здійснювалось перегрупування для організації штурму Києва.

До штурму окупанти планують долучити найбільш боєздатні частини та підрозділи зі складу: спеціального полку Росгвардії імені Рамзана Кадирова (Грозний), 27 загону СпП «Кузбасс» (Кемерово), 604 центру СпП «Вітязь» (Москва) Росгвардії та приватної військової компанії «Ліга» (колишня ПВК «Вагнер»).

При спробі заволодіти містом Ізюм ворог зазнав втрат і відійшов.

Окупанти вдалися до терору у місті, обстрілюючи цивільні помешкання та інфраструктуру.

06:34 Голова Сумської ОВА Дмитро Живицький: Після 23 години 7 березня ворог на Суми і район скинув авіабомби, а також обстріляв Охтирку.

Потрапляння у житлові квартали міста Суми знищило і пошкодило будинки, постраждали люди.

Є загиблі і травмовані, рятівники працюють на місцях.

Серед постраждалих – діти.

Крім того, за повідомленням Живицького, ворожа артилерія розбомбила Охтирку теж ввечері 7 березня.

06:33 Речник Пентагону Джон Кірбі в інтерв’ю CNN: Путін вербує іноземних найманців для війни з Україною

«У нас є докази, які заслуговують на увагу і які підтверджують цю історію, що вони (РФ) насправді намагаються завербувати іноземних бойовиків»,- заявив він.

За словами Джона Кірбі «попри понад 150 000 (російських) військовослужбовців, військове просування вглиб України зупинено, особливо на півночі. В такій ситуації містер Путін визнав за потрібне спробувати залучити іноземних бійців для цієї його війни».