Війна Росії проти України: що відбувається – хроніка 5 березня

Війна

24 лютого 2022 року Російська Федерація розпочала повномасштабну війну проти України.

О 04:00 президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі.

Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення. Збройні сили України дають відсіч ворогові.

Російські окупанти вчиняють низку воєнних злочинів на території України. Це обстріли житлових кварталів та об’єктів цивільної інфраструктури, віроломство, мародерство. Це порушення Міжнародного гуманітарного права і Римського статуту міжнародного кримінального суду.

Центр журналістських розслідувань веде хроніку війни на різних майданчиках:

YouTube: https://bit.ly/3vdHSJm

Facebook: https://www.facebook.com/investigator.org.ua/

Telegram: https://t.me/investigatorua

Twitter: https://twitter.com/InvestigatorUa

Читайте хроніку війни: за 24 лютогоза 25 лютогоза 26 лютогоза 27 лютогоза 28 лютогоза 1 березняза 2 березняза 3 березня; за 4 березня.

22:22 Радник глави Офісу президента Олексій Арестович закликав всіх українських захисників пам’ятати про необхідність дотримуватись положень Женевської конвенції та гуманно поводитися з російськими полоненими.

Про це Арестович заявив у відеозверненні до українських бійців, яке він опублікував на своєму Youtube-каналі та у Facebook.

«Сьогодні дуже багато збили російських літаків і льотчиків. Традиційна ненависть до них (полонених – ред.) зрозуміла. Вони бомблять мирні міста, від них гинуть мирні жителі, діти тощо. Але. Ми європейська армія, європейської держави. Категорично забороняється варварське поводження з полоненими… По-перше, це нас розлюднює. А у війні дуже важливо тримати правильний стан свідомості. Ми – воїни світла, ми не фашисти. Не уподібнюйтеся сатані, бо це означає програти сатані. Навіть якщо залишитися живими.

Другий момент. Наші західні партнери, міжнародне співтовариство дуже негативно реагують на такі факти. Лише Женевська конвенція. Виставляючи відосики із «залихватськими» допитами, ви серйозно посилюєте тих людей на Заході, які кажуть, що «ага, Україна порушує Женевську конвенцію, вчиняє воєнні злочини, не все так однозначно та інше». І уже уряди Заходу під тиском відповідних лобі ставлять питання про те, що «Ну як вам тепер допомагати? Складно буде».

Тому в нас діє потужний політичний фактор, у нас працює потужний гуманний та моральний фактор та потужний фактор юридичний. І за сумою цих факторів, щоб залишатися людьми, при всьому своєму бажанні – побити, помститися полоненому – максимум, що ви можете запитати по Женевській конвенції – це номер військової частини, його ім’я та прізвище і на цьому все. Далі лише спеціальні органи ведуть відповідне дізнання… Давайте залишатись людьми, не підставляйте ні себе, ні країну», – сказав Арестович.

21:09 Відео знищення українським воїнами гелікоптера росіських окупантів з переносного зенітного комплексу.

Відео оприлюднив громадський активіст та колишній нардеп Ігор Луценко на своїй сторінці у Facebook.

«Наші збили російський бойовий вертоліт. Аеророзвідка ділиться з вами оперативним відео. Слава Україні!», – написав Луценко.

20:50 Оперативна інформація станом на 18.00 05.03.2022 щодо російського вторгнення від Генерального штабу ЗСУ:

У ході десятої доби героїчного протистояння Українського народу російському воєнному вторгненню загарбники, не досягаючи мети наступальної операції у встановлені терміни, продовжують завдавати ракетно-бомбових ударів, зокрема й із застосуванням бомбардувальної авіації по об’єктах цивільної інфраструктури.

Так, сьогодні противником було нанесено авіаудар по Білій Церкві, пошкоджено понад 20 житлових будинків. В Ірпені внаслідок бомбардування пошкоджено залізничну колію та виведено з ладу потяг, що використовувався для евакуації мирного населення.

За наявною інформацією з початком збройної агресії проти України активізувалась діяльність російських приватних військових кампаній (ПВК) щодо вербування особового складу, який має досвід проходження військової службу у підрозділах спеціального призначення та має відповідну підготовку. Так, у Ростові-на-Дону розгорнуто штаб ПВК Вагнер.

Окупанти продовжують використовувати російську масовку для підготовки відео репортажів про «успішність» проведення «операції» на території України.

На підступах до Броварів, в районі населеного пункту Перемога, захисниками України нанесено авіаційний удар по 15 окремій мотострілецькій бригаді Центрального військового округу російських окупантів, втрати уточняються.

Крім того, підрозділами Збройних Сил України знищено командира 247 гвардійського десантно-штурмового полку Південного військового округу ЗС РФ полковника Костянтина Зизевського.

Також збито 2 літаки російських окупантів, 3 льотчики взято у полон, 1 – знищений. Збито 5 вертольотів та 1 БПЛА ворога.

20:42 Відеоблог Валентини Самар про тотальний спротив, організований мешканцями Херсону та Мелітополя проти російських окупантів, які зайняли ці міста в ході війни, розв’язаної Росією проти України 24 лютого.

Подробиці дивіться у відео на Youtube-каналі Центру журналістських розслідувань.

19:55 Російські окупанти РФ вийшли з Енергодару, у місті відновлено контроль всіх органів влади.

Про це повідомив голова Запорізької обласної військової адміністрації Олександр Старух.

«Сьогодні ми бачили в Мелітополі мітинг величезний. Люди показують свою продержавницьку позицію. В Енергодарі також все нормально. Орки з міста вийшли», – сказав Старух.

За його словами, минулої ночі у Енергодарі фіксували факти мародерства з боку російських військових.

«Там пограбували все, просто армія гопників. То за телефон вбили, то ноутбуки вкрали. Навіщо їм в полі ноутбук, взагалі не зрозуміло», – заначив голова ОВА.

Як повідомляє Держатомрегулювання, оперативний персонал Запорізької АЕС, контролює стан енергоблоків та забезпечує їх експлуатацію, хоча постійно знаходиться під тиском озброєних окупантів.

За інформацією керівництва Запорізької АЕС тривають обходи персоналом території проммайданчику та виробничих приміщень з метою виявлення небезпечних предметів та пошкоджень конструкцій, систем та елементів АЕС. Більш детально про результати обходів буде повідомлено після їх завершення.

Змін радіаційного стану в Запорізькій області не зафіксовано, радіаційний гамма фон знаходиться у межах нормальних показників. Автоматизована система радіаційного контролю АЕС та автоматизована система контролю радіаційного обстановки в санітарно-захисній зоні та зоні спостереження працюють у штатному режимі.

В 13:30 відновлено постачання опалення та гарячої води до міста Енергодар. Відповідні трубопроводи були пошкоджені у результаті нападу збройних сил Російської Федерації на місто Енергодар та Запорізьку АЕС 04 березня 2022 року.

Водночас, наявність на території Запорізької АЕС та у місті Енергодар озброєних ворожих військових негативно впливає на моральний стан і можливість міжзмінного відпочинку персоналу станції та суттєво збільшує імовірність виникнення помилки під час роботи, що може призвести до важких радіаційних наслідків.

18:54 Відео попереднього опитування двох російських льотчиків штурмовика СУ-25 із окупованого Криму, який збили в Очакові українські захисники.

Відео опублікував telegram-канал Оперативний ЗСУ.

Командир ланки майор Головенський Олексій Сергійович, 22.02.1990 р.н., та штурман ланки капітан Козлов Олексій Ігорович, 02.03.1988 р.н.

Служать у в/ч 59882, що дислокується на аеродромі у місті Саки в окупованому Криму.

Майор Головенський родом з Далекого Сходу Росії, капітан Козлов родом із російського Смоленська, живе у Сімферополі.

18:00 Платіжна компанія PayPal Holdings Inc вранці 5 березня зупинила роботу сервісу в Росії, приєднавшись до багатьох фінансових і технологічних компаній у призупиненні діяльності в РФ після її військовго вторгнення в Україну.

17:51 На Миколаївщині у місті Очаків українські захисники збили ще один штурмовик Су-25 російських окупантів. Літак вилетів на бомбардування українського міста з аеродрому у м. Саки (селище Новофедорівка) в окупованому Криму. Пілотів взято у полон.

Про це повідомляє Командування ВМС ЗС України

«Ще один літак збито у м. Очаків. Російська Федерація вже не перший день намагається знищити місто Очаків, у тому числі, здійснюючи постійні авіаційні нальоти, залякуючи мирне населення. Але Україна мужньо обороняється. Так, сьогодні, 5 березня, під час чергового нальоту авіації один з наших військових моряків збив літак Російської Федерації, а саме Су-25. Пілотів взято у полон. Слід зазначити, що збитий літак вилетів у свій «останній» політ із захопленого у 2014 році аеродрому у м. Саки (Новофедорівка). Пишаємось нашими військовослужбовцями!», – заявили у Командуванні ВМСУ.

17:18 Італія заморозила дві вілли російського пропагандиста Володимира Соловйова вартістю 8 мільйонів євро, а також віллу російського олігарха Алішера Усманова, у якого раніше влада Німеччини арештувала суперяхту у Гамбурзі.

Про це повідомляє італійське видання La Republicca.

Дві вілли Соловйова вартістю 8 мільйонів євро на озері Комо були заморожені італійськими правоохоронцями. Операція була проведена військовими спеціального підрозділу Фінансової гвардії.

Такі дії проводяться на виконання санкцій, передбачених Міністерством економіки щодо найзаможніших росіян. Євросоюз запровадив санкції проти олігархів 23 та 28 лютого.

Військові також здійснили другий арешт в Арзачені на Сардинії – Італія заморозила вілли 68-річного сталевого магната Алішера Усманова. Вартість майна становить близько 16 мільйонів євро.

Соловйов – російський телеведучий та пропагандист, також входить до близького оточення Путіна. Усманов – російський мільярдер, засновник USM Holdings. Один із найбагатших бізнесменів Росії та близький союзник Путіна.

16:39 Близько 400 людей вдалося евакуювати з Волновахи та навколишніх селищ у Донецькій області, це ті люди, які самостійно дісталися населеного пункту, біля якого зупинилася колона евакуаційного транспорту.

Про це повідомив голова Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко у telegram.

«Близько 400 жителів Волновахи та навколишніх селищ вдалося евакуювати за сьогодні. Це ті люди, хто зміг напередодні дістатися населеного пункту, біля якого зупинилася колона евакуаційного транспорту», – написав Кириленко.

Він уточнив, що за сьогоднішній день планувалося евакуювати набагато більше громадян і необхідний для цього транспорт змушений був припинити рух, оскільки росіяни розпочали обстріл Волновахи і просуватись туди було вкрай небезпечно.

«Зараз евакуйованих людей доставляють у безпечне місце», – наголосив Кириленко.

16:18 Лікарні на півночі окупованого Криму переповнені пораненими російським військовими, тому вони не приймають цивільних, які змушені звертатись або до приватних медзакладів, або їхати до Сімферополя.

Про це повідомляє представництво президента України в Автономній Республіці Крим.

«В містах Армянськ, Красноперекопськ та Джанкой лікарні переповнені пораненими. В кожному десь 1000-1500 поранених. У ці лікарні приймають лише військових, цивільні змушені звертатися або до приватних клінік або їхати в бік Сімферополя», – йдеться у повідомленні.

У відомстві також додали, що на півночі півострова окупанти розгорнули мобільні госпіталі та крематорії.

«Людей примушують збирати гуманітарну допомогу та їжу російським солдатам, розгорнуті пункти прийму в Джанкої, Алушті, Сімферополі. По Криму їздить мобільні пункти для збору крові, кримчан агітують активно ставати донорами», – зазначили в представництві.

Також вказується, що у Криму триває насильницька мобілізація населення, строковиків примушують підписувати контракти для служби в армії ворога, бо строковики не можуть брати участь у військових діях. «Для пропагандистських цілей насильницьки мобілізують кримських татар, в Представництво надходять десятки звернень щодо цього», – йдеться у повідомленні.

Про цьому окупанти продовжують перекидати до Криму війська та бойову техніку через Керченський міст, перетворючи кримський півострів в повноцінну військову базу.

15:35 Від початку збройної агресії Росії в Україні загинули 32 дитини, 70 – отримали пораненя.

Про це повідомила у Facebook Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова.

15:07 На Миколаївщині українські захисники збили чотири гвинтокрили російських окупантів.

Про це повідомляє Генеральний штаб ЗСУ.

«Щойно, на Миколаївщині, морські піхотинці разом з побратимами з Оперативного командування «Південь» збили чотири гвинтокрили противника, при цьому, один з морпіхів збив одразу 3 одиниці. Справжній приклад професіоналізму, мужності та героїзму! І це ще один впевнений крок до перемоги!», – наголосив командувач ВМС ЗС України контр-адмірал Олексій Неїжпапа.

14:41 Заступник голови Харківської ОДА Роман Семенуха: Російська авіація продовжує бомбардувати Харків, зокрема центр міста

«Кілька хвилин тому з авіації накрили Уніфехт – харківську тренувальну базу для, зокрема, членів нашої олімпійської делегації, за адресою Отакара Яроша, 14. Абсолютно цивільна інфраструктура, житловий район».

Це частина Харківського університету ім Каразіна. За словами Семенухи, російські літаки продовжують жорстко бомбити місто, особливо центральну частину.

14:24 Віталій Кім/Миколаївська ОДА: 3 вертольоти ворога є (тобто, на землі, вже збиті)

14:01 Херсон продовжує чинити опір російським окупантам

13:56 ZN.UA: СБУ під час затримання застрелила переговорника від України в Гомелі Кірєєва: підозрювали у держзраді

13:02 Схеми: корупція в деталях – RFERL:

Вчора ввечері російський дипломатичний літак ІЛ-96 з бортовим номером RSD88 прилетів із Москви у Санкт-Петербург, і вже сьогодні вранці вилетів у Вашингтон.

Саме цей урядовий літак прилітав з РФ у Білорусь, коли там відбувався перший і другий раунд перемовин.

Для російських літаків американське небо закрите, тому для такого польоту мав бути наданий виключний дозвіл.

З’ясовуємо, яка мета рейсу.

12:52 Голова Житомирської обласної військової адміністрації Віталій Бунечко: Житомирський бронетанковий завод потрапив під російський авіаудар: двоє поранених

«Ввечері відбувся авіаційний удар по двох об’єктах – по Озерному і нашому бронетанковому заводу. На бронетанковому, на жаль, дві людини отримали поранення, жертв немає. Тому ось так виглядає війна на Житомирщині».

За його словами, в області російський агресор обстрілює не лише військові об’єкти, а й знищує цивільну інфраструктуру.

«Я хочу сказати, що дуже дивно виглядає спецоперація Російської Федерації саме в місті Житомирі. Знищено 25-ий ліцей прямим ударом ракети, який взагалі немає жодного відношення до військової сфери. Я вчора казав і далі буду казати, що ми відновимо всі школи, які будуть знищені. Там будуть навчатися військові, які дадуть гідну відсіч будь-якому агресору», – додав голова ОВА.

12:47 Відео збитого літака рф під Черніговом!

12:12 Президент Зеленський: про гумкоридори з Маріуполя та Волновахи: «Усі, хто потребує допомоги, повинні мати змогу вийти. Хто хоче. Усі, хто може захищати своє місто, повинні продовжувати боротьбу. Повинні. Бо якщо всі підуть, то чиє тоді буде це місто?»

Зеленський: «Ми бачили думку звичайних людей Америки, які підтримують закриття неба вже зараз, щоб врятувати життя наших людей. 74% американців – за безпольотну зону. 74! Абсолютна більшість. Що ще потрібно для ухвалення рішення?»

Президент каже, що говорив з президентом Туреччини Ердоганом, з лідерами Саудівської Аравії та ОАЕ, з президентом Європейської Ради Шарлем Мішелем і президенткою Єврокомісії Урсулою фон дер Ляєн щодо членства в ЄС для України.

Вже є рішення на десятки мільярдів доларів на відновлення України після війни, каже Зеленський після спілкування зі світовими лідерами та головами світових організацій та установ.

Фактично більше немає кордону з Польщею, фігурально висловився президент, «бо ми разом на стороні добра».

Зеленський пізно вночі поговорив із французьким лідером Макроном та польським колегою Дудою. Каже, йде постійна взаємодія, розмови – щодня.

Зеленський: Вихідних більше немає. Субота сьогодні чи якийсь інший день – не має значення. Один довгий день.

11:23 Поліція Київської області: Росія завдала авіаудару по Білій Церкві: пошкоджено 20 будинків, є потерпілі

11:15 Мер Ірпіня Маркушин пише, що евакуація залізничних станцій зараз недоступна через попадання снаряда в колію

«Просимо терміново всіх людей, які чекали евакуації з залізничного вокзалу Ірпеня, перейти до Новоірпінської траси до мосту на Романівку – там буде здійснено евакуацію автобусами до Києва. Евакуюємо на київський залізничний вокзал дітей, жінок та літніх людей».

Зареєстровано кримінальне провадження за організацію роботи органів окупаційної влади РФ в смт Біловодськ на Луганщині. Ми знаємо ім’я зрадника, скоро буде тут посиланням.

23-річний Максим і його NLAW чекають на Світлодарському напрямку на російські танки, якщо ті зможуть пройти вогневий вал української арти: «Хлопці працюють настільки бездоганно, що ворожа броня до нас просто не доїжджає».

11:03 Херсонці не побоялися пострілів російських військових та влаштували мітинг єдності України – відео

10:16 Сухопутні війська ЗС України:

Загальні бойові втрати противника з 24.02 по 05.03 орієнтовно склали:
особового складу – понад 10 тис. осіб,
танків ‒ 269 од,
ББМ ‒ 945 од,
артилерійських систем –105 од,
РСЗВ -50 од,
засоби ППО – 19 од,
літаків – 39 од (уточнюється),
гелікоптерів – 40 од (уточнюється),
автомобільної техніки – 409 од,
легкі швидкісні катери – 2 од,
цистерн з ППМ – 60,
БПЛА оперативно-тактичного рівня – 3.

Дані уточнюються. Підрахунок ускладнюється високою інтенсивністю бойових дій.

10:01 Гумкоридори. Важлива інформація.

З 09:00 до 16:00 буде встановлено режим тиші. З 11:00 розпочинається евакуація мирного населення з центральних площ Маріуполя та Волновахи за маршрутами:

1) Маріуполь – Нікольське – Розівка – Більмак/Кам’янка – Пологи – Оріхів – Запоріжжя (планують вивести понад 200 000 осіб).
2) Волноваха – Валер’янівка – Новоандріївка – Кирилівка – Вугледар – Покровськ – Запоріжжя (понад 15 000 осіб).

Також, слідуючи маршрутов гуманітарного коридору в період тиші (з 09:00 до 16:00), можна буде виїхати з міста на особистому транспорті. Відхилятись від маршруту гуманітарного коридору категорично забороняється.

10:00 Визначається час відкриття гуманітарного «зеленого» коридору із Маріуполя – мер

09:27 Прилітали з Білорусі: ГУР Міноборони опублікувало список льотчиків, які обстрілювали Україну

09:04 На Харківщині вночі тривали обстріли житлових районів обласного центру

На Житомирщині вночі були тривоги, є влучання в завод.

В Сумах з ранку авіаудари не припиняються: росіяни руйнують житлові квартали та інфраструктурні об’єкти.

Лебедин понад добу без електрики та зв’язку після авіаударів.

В Тростянці п’ятий день окупації – це єдине в області місто, яке окупували росіяни. Там немає продуктів, усі магазини пограбовані.

В Охтирці частина міста знищена російською артилерією, шостий день розбирають завали нашої в/ч, яку знищили росіяни. Російська авіація знищила й ТЕЦ: місто другу добу без тепла, електроенергії та води.

08:34 Наслідки нічного ракетного удару військ РФ по Великодолинському під Одесою

Вночі, 5 березня, війська РФ завдали ракетного удару по смт Великодолинське під Одесою.

В мережі опублікували кадри з наслідками обстрілу.

08:17 Київська обласна прокуратура: На Київщині прокуратура розпочала кримінальне провадження за фактом обстрілу автомобіля окупантами, у результаті чого загинули двоє людей.

«Києво-Святошинська окружна прокуратура Київської області розпочала кримінальне провадження за фактом розстрілу цивільного автомобіля з мирними мешканцями (ст. 438 КК України)».

Деталі: За даними слідства, 4 березня 2022 року шестеро осіб їхали на автомобілі із селища Ворзель Бучанського району Київської області.

Під час руху вони зустріли колону військової техніки окупантів, позначену літерою «V», які відкрили по них вогонь з танкових кулеметів.

Внаслідок обстрілу загинуло двоє осіб – жінка і 17-річна дівчина. Ще четверо осіб отримали осколкові поранення, серед них – дівчата 17 та 7 років.

«Дії військових країни-агресора кваліфіковано як порушення законів та звичаїв війни».

07:13 Сухопутні війська ЗС України: 

Розпочато десяту добу героїчного протистояння Українського народу російському воєнному вторгненню.

Збройними Силами України і підрозділами Сил безпеки та оборони України ведуться запеклі бої зі звільнення Українських міст від російських окупантів. Частини та підрозділи загарбників деморалізовані, солдати та офіцери окупаційної армії продовжують здаватися у полон, втікають, залишаючи на Українській землі озброєння і техніку.

Активними бойовими діями завдають втрат противнику не тільки озброєні підрозділи українських захисників але й звичайні неозброєні люди, демонструючи окупанту свою громадянську позицію, завдаючи йому психологічної поразки.
Стикаючись з постійним опором та усвідомлюючи протиправність своїх дій окупанти продовжують обстріли цивільного населення, завдають ракетно-бомбових ударів по об’єктах критичної інфраструктури та житлових будинках, лікарнях, дитячих садках, використовують жінок, дітей і літніх людей в якості “живого щита”.

Не покидають спроб створити у власному інформаційному просторі картину визвольного “бліцкригу”, продовжують розповсюджувати тотальну брехню через підвладні ЗМІ, вживають заходів щодо приховування втрат в особовому складі та техніці, шляхом блокування доступу населення до правдивої та об’єктивної інформації.

Збройні Сили України продовжують тримати визначені рубежі на всіх напрямках, а на окремих напрямках контратакують та змушують противника відступати з втратами, порушують тилові комунікації та завдають нищівних ударів.

На жаль про всі наші успіхи ми поки що не можемо розповісти, щоб не зірвати задумане. Але повірте, у свій час все стане відомо.

Разом переможемо! Боротьба триває!

07:00 CNN: Росія направить в Україну ще 1000 «вагнерівців» для підсилення частин, які відступають

Розвідка США спостерігала «деякі ознаки» застосування на території України російських найманців. У ході війни їх знищено вже близько 200, заявив американський військовий посадовець в коментарі CNN.

За його словами, Росія має намір відправити в Україну ще до 1000 найманців у найближчі дні та тижні.

Це має посилити частини, які наразі відступають.

У США вважають, що найманці, які вже перебувають в Україні, «погано проявили себе, зіткнувшись із жорсткішим, ніж очікувалося, опором з боку українців», і що в ході війни вже було вбито близько 200 таких найманців.