Війна Росії проти України: хроніка 12 квітня

Новини
Фото: facebook.com/zelenskiy.official

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках:

YouTubeFacebook, TelegramTwitter

23:03 Співробітники СБУ спіймали народного депутата, голову політради партії «Опозиційна платформа – За життя», кума президента РФ Віктора Медведчука, який втік з-під домашнього арешту прямо перед, або зразу після вторгнення Росії в Україну. При цьому у Кремлі заявили, що інформацію про Медведчука треба ще перевіряти.

18:17 У школах окупованого Криму проводять обов’язкові заплановані заходи під назвою «Лист солдату», під час яких дітей змушують писати листи російським військовим, які воюють в Україні.

18:07 Українські захисники показали, як знищують броньовану техніку російських загарбників за допомогою боєприпасів, скинутих з дрона.

Відповідне відео опублікувала у Facebook 59-а окрема мотопіхотна бригада імені Якова Гандзюка.

«День не пройшов задарма…», – йдеться у коментарі.

16:59 На Луганщині війська РФ обстріляли та зруйнували гуманітарний центр у Сєверодонецьку де мешканці міста отримували допомогу.

15:18 Постраждалі особи внаслідок застосування російськими військами отруйної речовини невідомого походження в місті Маріуполь перебувають у відносно задовільному стані. Серед постраждалих цивільних осіб найгірший стан – у літньої жінки.

15:05 Укрпошта 12 квітня ввела в обіг поштові марки «Русскій воєнний корабль, іді нах#й!».

Про це повідомляється на сторінці компанії у Facebook.

«На церемонію погашення запросили автора культової фрази – Романа Грибова. Без нього не було ані поштової марки, ані такого потужного спротиву, приклад якого зокрема дали солдати з острова Зміїний. Борис Грох же втілив позицію морського піхотинця у своїй ілюстрації, яка перемогла у народному голосуванні за кращий ескіз для поштової марки», – йдеться у повідомленні.

Тож від сьогодні філателістичний витвір можна придбати у головпоштамтах або онлайн: bit.ly/korabl-marka

14:06 У місті Буча російські окупанти систематично ґвалтували у підвалі 25 жінок у віці від 14 до 24 років. Дев’ять із них зараз вагітні.

13:13 Українські морські піхотинці з 36-ї бригади, які у блокаді захищають Маріуполь від російських загарбників заявляють, що незважаючи на відсутність підвозу боєприпасів та продовольства, вони не залишили своїх позицій і залишаються вірними Україні. Вони попросили пам’ятати про ціну цього спротиву та відстояти перемогу України.

12:48 На Донеччині січеславські десантники знищили підрозділ проросійських терористів.

Про це повідомляє Командування Десантно-штурмових військ Збройних Сил України у Facebook.

«Цими днями на Донеччині, воїнами 25-ї окремої повітрянодесантної Січеславської бригади ДШВ ЗС України знищено підрозділ проросійських терористів з самопроголошеної фейкової республіки. Продовжуємо виконувати бойові завдання зі знищення ворогів України та звільнення окупованих територій нашої Батьківщини», – йдеться у повідомленні.

11:33 Бойові дії на сході України посилюватимуться протягом наступних двох-трьох тижнів. Росія продовжує перенаправляти свої сили на цей напрямок.

11:08 Українські десантники продовжують успішно знищувати бронетехніку російських окупантів.

Відповідне відео опублікувала пресслужба 81-ї окремої аеромобільної бригади у Facebook.

«Ось так наші артилерійські підрозділи знищують російських окупантів разом з їхньою бронетехнікою. Противник буде знищений, а Українська земля буде повністю очищена від загарбників!», – йдеться у коментарі до відео.

10:59 На Луганщині в результаті ворожих обстрілів у Лисичанську загинула одна особа, ще троє людей поранені, зруйновані об’єкти в інших населених пунктах області.

10:17 Через збройну агресію РФ в Україні загинуло вже 186 дітей та ще понад 344 отримали поранення.

09:48 За інформацією Генерального штабу ЗСУ загальні бойові втрати противника з 24.02 по 12.04 орієнтовно склали:

особового складу- близько 19600 осіб,
танків ‒ 732 од,
бойових броньованих машин ‒ 1946 од,
артилерійських систем – 349 од,
РСЗВ – 111 од,
засоби ППО – 63 од,
літаків – 157 од,
гелікоптерів – 140 од,
автомобільної техніки – 1406 од,
кораблі/катери – 7 од,
цистерн з ПММ – 76,
БПЛА оперативно-тактичного рівня – 124.
Спеціальна техніка – 25.
Пускові установки ОТРК/ТРК – 4.

Дані уточнюються. Підрахунок ускладнюється високою інтенсивністю бойових дій.

09:41 Через дії військ РФ Україна стала однією з найбільш забруднених мінами територій у світі. Російські загарбники під час відступу з північних районів України свідомо залишили безліч вибухонебезпечних предметів. Такі дії також мають розглядатися як воєнний злочин.

08:58 З полону окупантів повернулась додому запорізька журналістка Ірина Дубченко, яку російські військові захопили 26 березня та відвезли до окупованого Донецька.

08:00 Оперативна інформація Генерального штабу ЗСУ станом на 06.00 12.04.2022 щодо російського вторгнення:

Розпочалася сорок восьма доба героїчного протистояння Українського народу російському воєнному вторгненню.

Триває повномасштабна збройна агресія російської федерації проти нашої Держави.

Ворог намагається завершити перегрупування та переміщення підрозділів до районів зосередження у Бєлгородській та Воронезькій областях російської федерації, а також перебазування авіації повітряно-космічних сил на аеродроми, що знаходяться у безпосередній близькості до східних кордонів України.

Російські окупанти, нехтуючи нормами Міжнародного гуманітарного права, продовжують використовувати тактику розміщення техніки та живої сили безпосередньо у житловій забудові. Так, на тимчасово зайнятих територіях Запорізької та Херсонської області окупанти використовують приміщення аграрних підприємств, об’єкти енергетичної та соціальної інфраструктури, центральні райони населених пунктів. Відзначено випадки ведення ворогом бойових дій в цивільному одязі.

На Волинському та Поліському напрямках противник активних дій не проводив. Змін в положенні та діях підрозділів ворога на вказаних напрямках не зафіксовано.

На Сіверському напрямку противник завершує передислокацію окремих підрозділів до східної операційної зони. Триває переміщення підрозділів 41-ї загальновійськової армії Центрального військового округу до визначених районів у Бєлгородській та Воронезькій областях.

На Слобожанському напрямку війська противника продовжують часткове блокування міста Харкова. В районі міста Ізюм ворог веде бойові дії силами окремих підрозділів зі складу 1-ї танкової та 20-ї загальновійськової армій. Проводить повітряну розвідку з метою виявлення позицій підрозділів наших військ та визначення маршрутів їх висування.

На Донецькому і Таврійському напрямках противник веде бойові дії та утримує визначені рубежі силами зі складу Південного військового округу. Здійснює переміщення додаткових підрозділів для ведення бойових дій на території України.

Виявлено ознаки посилення системи протиповітряної оборони в районах населених пунктів Мелітополь та Іловайськ.

Імовірно, в подальшому противник намагатиметься взяти під контроль місто Маріуполь, оволодіти Попасною та вести наступ у напрямку на Курахове з метою виходу на адміністративні кордони Донецької області.

На Південнобузькому напрямку ворог утримує визначені рубежі силами підрозділів зі складу Південного військового округу. Проводить поповнення регулярних втрат в живій силі та техніці. Намагається забезпечити живучість власних пунктів управління. Противник не полишає спроб закріпитись на адміністративних кордонах Херсонської області.

В акваторіях Чорного та Азовського морів корабельні угруповання противника продовжують виконувати завдання щодо ізоляції району ведення бойових дій, ведення розвідки, вогневої підтримки сухопутних підрозділів.

Зберігається загроза застосування противником ракетного озброєння.

На території Донецької та Луганської областей нашими воїнами за минулу добу відбито шість атак ворога, знищено чотири танки, п’ять одиниць броньованої, двадцять шість одиниць автомобільної техніки та вісім артилерійських систем противника.

Угрупованням Повітряних Сил Збройних Сил України за попередню добу уражено сім повітряних цілей: один літак, два вертольоти та чотири безпілотних літальних апарати.

***

Росія захопила в полон близько 1 700 військових та цивільних осіб.

Про це повідомила віцепрем’єрка – міністерка з реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук в інтерв’ю Reuters.

За її словами, з них 500 – це жінки. Міністерка висловила стривоженість тим, як із ними поводяться.

«Їх змушують стояти, не дозволяють сісти. Вони голять їм голови. Вони змушують щодня роздягатися на огляди. Принижують людську гідність. Я знаю про факти зґвалтування, бачила побиті спини», – розповіла вона.

Верещук розцінює таке поводження з полоненими як спроби залякування.

«Вони хочуть, щоб ми боялися. Вони хочуть, щоб ми плакали та були жертвами. Але ми не жертви. Наші дівчата та жінки… просять нас продовжувати боротьбу за нашу перемогу», – сказала Верещук.