Окупанти затримали чергового «охоронця» «організатора енергоблокади Криму» Ленура Іслямова

Новини
Затримання мешканця Херсонщины Мамеда Долгополова Фото: «УФСБ по Крыму и Севастополю»

ФСБ повідомила про затримання мешканця Херсонської області Мамеда Долгополова, якого окупанти овинувачують у нібито участі у добровольчому батальйоні імені Номана Челебіджихана, а також називають «особистим охоронцем» творця батальйону та «організатора енергоблокади Криму» Ленура Іслямова. «Суд» в окупованому Криму заарештував його на два місяці.

Про це повідомляють російські пропагандистські ЗМІ з посиланням на інформацію «управління ФСБ у Республіці Крим та Севастополі».

«Затримано громадянина України, 1991 року народження, якого підозрюють в участі в діяльності незаконного збройного формування «Батальйон імені Номана Челебіджихана», що діє на території іноземної держави з метою, що суперечить інтересам російської федерації», – йдеться у повідомленні.

Окупанти стверджують, що затриманий «безпосередньо брав участь у продуктовій блокаді Криму та інших акціях у прикордонних районах», а також «особисто здійснював озброєну охорону Ленура Іслямова».

Наразі стосовно чоловіка порушено кримінальну справу за ч.2 ст.208 (участь у діяльності незаконного збройного формування) КК росії. Йому загрожує до 15 років ув’язнення.

«Суд» в окупованому Криму заарештував його на два місяці.

Як повідомляє громадська організація «Кримськотатарський Ресурсний Центр», заарештований в Криму – це мешканець Херсонської області Мамед Долгополов. Співробітники ФСБ та російські прикордонники затримали його ще 5 червня.

«Наразі він перебуває в СІЗО окупованого Криму», – йдеться у повідомленні.

Мамедов не перший затриманий кримський татарин, якого окупанти називають особистим охоронцем Ленура Іслямова.

Як повідомлялось, російські спецслужби масово фальсифікують справи стосовно кримських татар за овбинуваченням в участі у «незаконному збройному формуванні «Батальйон імені Номана Челебіджихана», якого насправді не існує. Учасники Громадянської блокади у лютому 2016 року зареєстрували громадське формування з охорони громадського порядку та державного кордону «Аскер», яке офіційно співпрацювало з прикордонниками на адмінмежі з окупованим Кримом.

20 травня військовослужбовці Росгвардії провели облаву у селі Азовське Генічеського району Херсонщини. Після обшуку окупанти затримали і вивезли до Криму Руслана Абдурахманова, якого ймовірно утримують у СІЗО Сімферополя. Керівник Громадського формування «Аскер» Ленур Іслямов стверджує, що Абдурахманов не був членом організації і не  брав участь у Громадянській блокаді Криму, учасників якої російські окупанти викрадають і звинувачують у терористичній діяльності.

Нагадаємо:

  • 23 січня 2019 року ФСБ заявила про затримання в окупованому Криму Едема Кадирова, члена добровольчого батальйону імені Номана Челебіджихана, який нібито є «особистим охоронцем» командира батальйону, одного з координаторів акції з Громадянської блокади Криму Ленура Іслямова. Сам Іслямов стверджує, що затриманий йому не відомий. 31 травня 2019 року «Кіровський районний суд» Криму засудив Кадирова до 4 років позбавлення волі та 1 року обмеження волі.
  • 10 грудня «Верховний суд Криму» заочно засудив власника кримськотатарського телеканалу ATR і «організатора енергоблокади» півострова Ленура Іслямова до 19 років позбавлення волі. 8 квітня 2021 року у Сочі Третій апеляційний суд загальної юрисдикції змінив заочний вирок «Верховного суду Криму» Ленуру Іслямову, зменшивши йому термін позбавлення волі в колонії суворого режиму з 19 до 18 років. 23 грудня Верховний суд рф залишив чинним заочний вирок «організатору енергоблокади» Криму Ленуру Іслямову