У Криму окупанти затримали активіста та громадянського журналіста Ролана Османова

Новини
Ролан Османов Фото: RFE/RL

В окупованому Криму 13 липня російські силовики в масках затримали біля «Верховного суду Криму» кримськотатарського активіста та громадянського журналіста Ролана Османова, який прийшов на засідання у справі про «диверсію на газопроводі» у селі Перевальне, в якій ФСБ обвинувачує першого заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джелялова та двоюрідних братів Азіза та Асана Ахтемових.

Про це повідомляє громадське об’єднання «Кримська солідарність».

«Стало відомо, що невідомі люди в масках викрали активіста Ролана Османова. Ці події відбулися сьогодні у Сімферополі біля будівлі «Верховного суду Республіки Крим», – йдеться у повідомленні.

Пізніше активіст кримськотатарського національного руху Лемар Юнусов повідомив, що Ролан Османов зателефонував йому і сказав, що знаходиться у будівлі Центру протидії екстремізму (ЦПЕ).

«Представляти його інтереси буде захисник Іслам Велиляєв, адвокат уже попрямував до ЦПЕ», – додали у «Кримській солідарності».

Ролан Османов – кримський активіст та стрімер. Раніше він брав участь у пікеті біля Ханського палацу у Бахчисараї, протестуючи проти його знищення під виглядом «реставрації». Крім цього, він постійний слухач на судових засіданнях із політично вмотивованих справ у Криму. 2019 року у нього в будинку пройшов обшук. Силовики тоді повідомили, що нібито шукали наркотики, але зрештою нічого не знайшли і залишили домоволодіння.

У грудні 2021 року Київський райсуд Сімферополя призначив йому штраф у розмірі 15 тисяч рублів за участь у стихійних зборах кримських татар 4 вересня біля будівлі ФСБ у Сімферополі. Тоді в Криму співробітники ФСБ затримали Нарімана Джеляла, Асана та Азіза Ахтемових, Шевкета Усеїнова, Ельдара Одаманова, за підозрою в нібито причетності до «диверсії на газопроводі» у Перевальному.

Османов приїхав на місце подій і вів фото- та відеозйомку, але в результаті був затриманий разом із десятками людей та доставлений до відділу поліції. Там на нього склали адміністративний протокол, пізніше за цим інцидентом відбулось судове заідання. При цьому Османов не був повідомлений про призначення слухання, а про процес дізнався випадково.

Пізніше до нього з візитом приходили співробітники ЦПЕ для вручення застереження щодо «неприпустимості скоєння злочинів».

Нагадаємо:

  • 3 вересня в селі Левадки Сімферопольського району співробітники ФСБ обшукали будинок і затримали Асана Ахтемова. 4 вересня співробітники ФСБ вранці провели в селі Первомайське Сімферопольського району обшук в будинку заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джелялова, після якого його затримали і відвезли в невідомому напрямку. До цього вночі окупанти обшукали будинок і затримали жителя цього села Азіза Ахтемова нібито через причетність до вибуху газопроводу в селі Перевальному 23 серпня.
  • 6 вересня 2021 року «Київський райсуд» Сімферополя заарештував Нарімана Джелялова. Також «Київський райсуд» обрав запобіжний захід у вигляді утримання під вартою до  для двоюрідних братів Азіза і Асана Ахтемових, підозрюваних в скоєнні «диверсії» (ч. 1 ст. 281 КК РФ).
  • 23 вересня слідство ФСБ пред’явило Джелялову нове обвинувачення. Тепер він обвинувачується в скоєнні диверсії в складі організованої групи з п. «А» ч. 2 ст. 281 КК РФ (покарання – від 12 до 20 років позбавлення волі). І по ч. 4 ст. 222.1 КК РФ – незаконне придбання, передача, зберігання, перевезення, пересилання чи носіння вибухових речовин або вибухових пристроїв в складі організованої групи (покарання – від 10 до 15 років позбавлення волі). У листопаді 2021 року Джелялова також обвинуватили в контрабанді вибухового пристрою за ч.3 ст.226.1 КК РФ (незаконний перетин через митний кордон Митного союзу в рамках ЄврАзЕС вибухового пристрою, вчиненого організованою групою).