Війна Росії проти України: хроніка 17 липня

Новини
Фото: facebook.com/GeneralStaff.ua

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter

22:40 Президент України Володимир Зеленський 17 липня усунув Івана Баканова від обов’язків голови Служби безпеки України, а Ірину Венедіктову з посади Генерального прокурора. Виконувачем обов’язків Генпрокурора призначено заступника Венедіктової Олексія Симоненка. Зеленський сказав, що до Баканова та Венедиктової є багато питань через велику кількість співробітників СБУ та органів прокуратури, яких підозрюють у державній зраді.

20:25 В окупованому Мелітополі окупанти затримали колаборанта Олексія Селіванова, якого раніше самі призначили «заступником начальника ГУ МВС Запорізької області». Арешт викликав різко негативну реакцію російських пропагандистів, які називають Селіванова «полум’яним патріотом росії».

19:10 В окупованій Херсонській області російські війська масово змінюють пункти дислокації, переміщуючи їх у щільно населенні житлові райони. Таким чином окупанти сподіваються заховатися за мирним населенням як за «живим щитом» від ударів Сил оборони України.

18:35 Російські загарбники продовжують призначати своїх ставлеників в освітніх закладах окупованої Херсонщини. У Каховці працювати «завідувачкою» в дитсадку №6 «Сонечко» погодилась Гадомська (Торопенко) Катерина Рудольфівна, яка не має педагогічної освіти.

17:46 Від початку війни російські війська втратили в Україні понад третину своєї наземної бойової ефективності, що дає українським Збройним Силам впевненість у своїй перемозі.

16:23 Розслідування факту навмисного збиття літака Boeing-777 рейсу MH17 авіакомпанії Malaysia Airlines у небі над Донбасом 17 липня 2014 року, яке призвело до трагічної загибелі 298 пасажирів та членів екіпажу, є першим серйозним доказом підтвердження контролю росії над так званими «Л/ДНР».

15:10 Російські кораблі та катери продовжують контролювати морські комунікації в Азовському морі з метою незаконного вивезення продукції, захопленої на нових окупованих територіях Донецької та Запорізької областей.

13:32 Затриманий 16 липня ексначальник Головного управління СБУ в АР Крим Олег Кулініч працював на російські спецслужби та передавав їм розвідувальну інформацію проти України. Він також брав участь у діяльності злочинної організації, яка займалась розвідувальною та підривною діяльністю проти України.

12:28 За даними британської розвідки, росія занепокоєна заявами українського керівництва про майбутній наступ ЗСУ для деокупації півдня України і тому почала посилювати свої оборонні позиції для чого стягує додаткові сили й військову техніку.

10:57 Війська рф вночі 17 липня завдавали ракетних ударів по Харкову та області. Тривають бої на ізюмському напрямку, де ЗСУ не пропускають ворога і тримають свої позиції.

10:25 Російські війська зранку 17 липня завдали масованого ракетного удару по Миколаєву. Влучили у два промислові підприємства, де виникли пожежі.

10:03 «Зерновий експрес»: судна і компанії, задіяні у вивезенні краденого росією збіжжя із Керчі.

«Зерновий експрес» – злочинна схеми вивезення українського зерна, викраденого російськими окупантами на півдні України, через порти захопленого Криму. Центр журналістських розслідувань вже не раз звертався до цієї теми, системно відслідковуючи співучасників цього воєнного злочину. Однак досі наша увага більше стосувалась суден, які завантажувались краденим збіжжям у Севастополі, у приватному  зерновому терміналі «Авліта» (в юрисдикції рф – філія ТОВ «Авал»), куди його звозять вантажівками  та залізничними вагонами із окупованих теренів Херсонської та Запорізької областей. Нинішня розвідка ЦЖР – про керченську ланку цієї схеми: про судна,  їхніх власників та зерновий термінал у Керченському морському рибному порту, що  належить компанії громадян України із  Дніпра.

09:26 За даними Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати противника з 24.02 по 17.07 орієнтовно склали:

особового складу – близько 38300 (+160) осіб ліквідовано,
танків ‒ 1684 (+7) од,
бойових броньованих машин ‒ 3879 (+5) од,
артилерійських систем – 846 (+0) од,
РСЗВ – 248 (+1) од,
засоби ППО – 110 (+1) од,
літаків – 220 (+0) од,
гелікоптерів – 188 (+0) од,
БПЛА оперативно-тактичного рівня – 688 (+1),
крилаті ракети – 166 (+4),
кораблі /катери – 15 (+0) од,
автомобільної техніки та автоцистерн – 2746 (+11) од,
спеціальна техніка – 68 (+0).

Найбільших втрат противник зазнав на Бахмутському напрямку.

08:00 Генеральний штаб ЗСУ: На Харківському напрямку противник намагається утримати зайняті рубежі. Обстрілював райони населених пунктів Петрівка, Рідне, Соснівка, Слатине, Пришиб, Руські Тишки, Питомник, Верхній Салтів та інших. Вів повітряну розвідку БпЛА «Орлан-10».

На Слов’янському напрямку із ствольної та реактивної артилерії ворог обстріляв цивільну та військову інфраструктуру поблизу Закітного, Григорівки, Тетянівки, Званівки, Міньківки, Райгородка та інших. Вів штурмові дії в районі населеного пункту Івано-Дар’ївка, успіху не мав. Намагався просунутись в напрямку Верхньокам’янки. Отримав рішучу відсіч, зазнав втрат та відійшов. Вів повітряну розвідку БпЛА оперативно-тактичного рівня неподалік Званівки, Федорівки і Серебрянки.

На Бахмутському напрямку противник здійснював обстріли наші позиції в районах населених пунктів Новолуганське, Берестове, Білорогівка, Вершина, Виїмка, Суха Балка, Олександропіль та території Вуглегірської ТЕС. Українські воїни грамотно відбили чергову спробу розвідки боєм поблизу Берестового та Білогорівки. Також окупанти завдали ракетно-авіаційних ударів неподалік Соледара, Покровського та Світлодарська.

На Авдіївському, Курахівському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках тривають систематичні обстріли позицій наших військ по лінії зіткнення. Окупанти завдали авіаційних ударів поблизу Кам’янки, Щербаків та Малих Щербаків.

На Південнобузькому напрямку зафіксовано обстріли в районах населених пунктів Нововоронцовка, Кобзарці, Благодатне, Біла Криниця, Трудолюбівка, Новогригорівка, Оленівка, Прибузьке, Олександрівка, Лупареве та інших. Ворог завдав ракетних ударів по місту Миколаєву. Зберігатися загроза повторення таких дій ворога у регіоні. Для виявлення змін у положенні наших військ та корегування вогню окупанти вели повітряну розвідку БпЛА оперативно-тактичного та тактичного рівнів. Противник продовжує інженерне обладнання позицій.

У зв’язку зі значними втратами особовий склад більшості підрозділів окупаційних військ має дуже низький рівень морально-психологічного стану і шукає можливість уникнути подальшої участі у бойових діях. Особливо це розповсюджено серед окупантів, які мали безпосередній вогневий контакт з українськими воїнами.