Війна Росії проти України: хроніка 8 серпня

Новини
Фото: facebook.com/72.brigade.best

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter

19:10 У мережі з’явилось відео наслідків нічного удару ЗСУ по Антонівському мосту в Херсоні. Попри початкові заяви окупантів про незначні ушкодження, тепер повідомляється про чотири влучання по мосту.

17:55 СБУ в результаті багатоетапної спецоперації знешкодила диверсійно-розвідувальну групу Головного управління генштабу зс рф (більш відомого як ГРУ), яка готувала фізичну ліквідацію міністра оборони та керівника Головного управління розвідки МОУ, а також відомого українського активіста.

16:33 Російські окупанти посилюють тиск на місцеве населення захоплених військами рф територій України.

15:12 Підрозділи української протиповітряної оборони 8 серпня збили чотири крилаті ракети «Калібр», запущені російськими окупантами з акваторії Чорного моря.

14:16 Прокуратура АР Крим та Севастополя в порядку спеціального досудового розслідування скерувала до суду обвинувальні акти стосовно п’яти колишніх кримських суддів, які після окупації Криму зрадили присязі на вірність народу України та перейшли працювати до окупаційних «судів» півострова.

13:15 Британська розвідка вказує, що війська рф застосовують на Донбасі застарілі протипіхотні міни радянської розробки, які мають невибіркову дію і можуть призвести до значних жертв не тільки серед військових, але і серед цивільного населення.

11:56Російські окупанти 8 серпня обстріляли Харків, внаслідок чого одна людина загинула, ще одна отримала поранення.

11:23 З українського порту «Південний» 8 серпня вийшло перше від початку війни судно с продовольством. Балкер SACURA прямує до Італії. Таким чином всі порти Великої Одеси вже працюють в рамках зернової ініціативи.

10:32 Збройні Сили України вночі знову завдали удар по Антонівському та Каховському мостах на окупованій Херсонщині. Також знищено кілька баз збереження боєприпасів російських військ.

09:44 За даними Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати противника з 24.02 по 08.08 орієнтовно склали:

особового складу – близько 42340 (+140) осіб ліквідовано,
танків ‒ 1811 (+6) од,
бойових броньованих машин ‒ 4070 (+15) од,
артилерійських систем – 960 (+2) од,
РСЗВ – 261 (+1) од,
засоби ППО – 132 (+0) од,
літаків – 223 (+0) од,
гелікоптерів – 192 (+1) од,
БПЛА оперативно-тактичного рівня – 754 (+4),
крилаті ракети – 182 (+0),
кораблі /катери – 15 (+0) од,
автомобільної техніки та автоцистерн – 2993 (+15) од,
спеціальна техніка – 86 (+0).

Найбільших втрат противник зазнав на Донецькому напрямку.

09:37 Збройні сили України підполковника Центру спеціального призначення ФСБ Миколи Горбаня. Цей підрозділ російської спецслужби бере активну участь у війні проти України, у тому числі забезпечує силовий захист при зачистках та затриманнях українських громадян на окупованих територіях.

08:38 ЗСУ вночі 8 серпня ракетами систем HIMARS завдали ударів по пунктах тимчасової дислокації російських військ на промислових майданчиках в окупованому Мелітополі. Знищена велика кількість військової техніки та понад 100 окупантів.

08:00 Генеральний штаб ЗСУ: На Харківському напрямку ворог здійснював вогневе ураження із ствольної та реактивної артилерії по лінії зіткнення. Обстріляв цивільну інфраструктуру в районах населених пунктів Золочів, Прудянка, Дементіївка, Питомник, Руська Лозова, Руські та Черкаські Тишки, Кутузівка, Старий Салтів, Чугуїв та Асіївка. Завдав авіаційних ударів неподалік Гусарівки та Верхнього Салтова. Активно вів повітряну розвідку БпЛА оперативно-тактичного рівня.

На Слов’янському напрямку противник обстрілював райони Великої Комишувахи, Вірнопілля, Сулигівки, Рідного, Дібрівного, Грушувахи, Богородичного, Норцівки та Долини. Завдав авіаударів біля Залиману.

На Краматорському напрямку зафіксовано ворожі обстріли із танків, ствольної та реактивної артилерії поблизу Краматорська, Сіверська, Серебрянки, Григорівки та Спірного. Окупанти завдали авіаційних ударів біля Григорівки та Івано-Дар’ївки. З метою покращення тактичного положення противник вів наступальний бій в районі Верхньокам’янського. Вже традиційно зазнав втрат та відійшов.

На Бахмутському напрямку ворог здійснював обстріли військової та цивільної інфраструктури в районах населених пунктів Бахмут, Часів Яр, Соледар, Зайцеве, Яковлівка, Білогорівка та Бахмутське. Задіяв авіацію неподалік Бахмута, Яковлівки та Зайцевого. Ворог продовжує ведення розвідки, не жаліючи особового складу. Розвідувальні групи противника були виявлені та знешкоджені в районах населених пунктів Бахмутське, Бахмут та Яковлівка. Противник намагався вести штурмові дії неподалік Бахмута, Зайцевого, Яковлівки та Вершини, успіху не мав, відійшов.

На Авдіївському напрямку зафіксовано артилерійські обстріли поблизу Авдіївки, Пісків, Невельського, Красногорівки та Курахового. Окупанти завдали авіаударів біля Нью-Йорка, Красногорівки, Мар’їнки та Юр’ївки. Ворог вів наступальні дії у напрямках Пісків, Невельського та Авдіївки, успіху не мав, відійшов.

На Новопавлівському та Запорізькому напрямках противник продовжує обстріли військової та цивільної інфраструктури в районах населених пунктів Новомихайлівка, Костянтинівка, Шевченко, Оріхів, Мала Токмачка, Новоданилівка, Времівка, Новосілка, Білогір’я, Степове і Полтавка. Задіяв авіацію для ударів поблизу Новомихайлівки, Пречистівки, Володимирівки та Новосілки. Вів наступальні дії у напрямках Мар’їнки та Шевченко. Українські воїни зустріли окупантів точним вогнем та відкинули назад.

На Південнобузькому напрямку основні зусилля противника продовжують зосереджуватися на утриманні займаних позицій і недопущенні просування наших військ. Ворог активно веде розвідку БпЛА. Здійснював обстріли із ствольної, реактивної артилерії та танків вздовж всієї лінії зіткнення. Завдав авіаційних ударів в районах Ольгиного, Новогригорівки та Андріївки.

В акваторії Чорного моря корабельне угруповання противника продовжує виконувати визначені завдання. Зберігається загроза завдання ракетних ударів по військових об’єктах і елементах інфраструктури на всій території України.